Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Madarak és Fák Napja a sashegyi hulladékkezelő mellett

Győr-Sashegy Hulladékkezelő Központ melletti leendő erdei iskola és öko-tábor, valamint "Zöld-sziget" területén ünnepelték a Madarak és Fák napját.

A KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése c. projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósul meg. Ennek keretében a társulást alkotó 112 településen már bevezetésre került az az új korszerű hulladékgazdálkodási és hulladékgyűjtési rendszer, amelynek köszönhetően hosszú időre megoldottá válik a lakossági kommunális hulladék szakszerű kezelése, valamint az újrahasznosításra alkalmatlan, ún. maradékanyag, a környezetet nem károsító elhelyezése.

A társulás mindig fontosnak tartotta, hogy a felnövekvő ifjúság körében is népszerűsítse a hulladékgyűjtés modern és környezetbarát megoldásait, felhívja a figyelmet az újrahasznosítás lehetőségére és fontosságára. Ennek érdekében igyekszik minden korosztály részére az életkori sajátosságoknak megfelelő versenyeket, programokat hirdetni. A különböző környezetvédelemhez kapcsolódó világnapok megünneplése, a projekttel összefüggésben meghirdetett rajzpályázat, az esszépályázat, az internetes kvízjátékok megrendezése, vagy az Ökobusz mozgó környezetvédelmi kiállítás mind remek lehetőséget biztosítottak a környezettudatos magatartás kialakítására, erősítésére a fiatalokban.

A május 10-i program ismét remek alkalmat adott a szelektív hulladékgyűjtéssel és a modern hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek megszerzésére, elmélyítésére. A Madarak és Fák Napját hazánkban először 1902-ben ünnepelték meg, azok után, hogy az európai államok ebben az évben írtak alá, egy a madarak védelmét szolgáló egyezményt. Az ünnep hivatalos bevezetésére azonban csak 1906-ban került sor, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő a Madarak és Fák Napjának megünneplését minden iskola számára. A második világháború után kissé feledésbe merült ez az ünnep, 1994-ben éledt fel ismét a mozgalom, majd 1996-ban kormányrendeletet adtak ki, amely a korábban május elején változó időpontban megtartott jeles nap megünneplését május 10-ben rögzítette.

Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója és Kovátsné dr. Németh Mária a Nyugat-magyarországi Egyetem Kooperációs Kutatási Központ Nonprofit Kft. képviselője, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Neveléstudományi Intézetének igazgatója kutatás-fejlesztési megállapodást írtak alá.

A megállapodás tárgya és célja a környezettudatos szemlélet és olyan eszköztárak kialakítása, amely a családokhoz a gyermekeken keresztül juttatja el a hulladékgazdálkodás korszerű ismeretanyagait. A megbízáshoz közvélemény-kutatás is kapcsolódik, amelynek keretében különböző módszerekkel vizsgálják majd a szemléletformálás eredményét.

A rendezvény megnyitásának keretében kerül sor egy a környezettudatos nevelést szolgáló öko-tábor és erdei iskola alapkövének letételére, melyet Hegyi Zoltán a Társulási Tanács elnöke, Kovács Barnabás a Projekt Megvalósítási Egység vezetője és Kovátsné dr. Németh Mária a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Neveléstudományi Intézetének igazgatója helyez el.

A programon résztvevő iskolák csapatai elültetnek egy-egy emlékfát, a leendő táborhoz tartozó „Zöld-sziget" területén, majd játékos csapatversenyekkel, érdekes bemutatókkal folytatódik a program. A nap során legeredményesebben szereplő diákok részt vehetnek a „Zöld-sziget" területén lévő tóba történő haltelepítésen.

Olvasóink írták

  • 1. borsodi14 2010. május 11. 08:10
    „Nagyon élvezték a tanulók ezt a programot! Kár, hogy nem készültek fotók. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szorosabb közbiztonsági háló Győrben

A Győri Rendőrkapitányság munkatársai 566 esetben végeztek igazoltatást a héten, május 03 és 09.… Tovább olvasom