Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Macskák: betegség vagy mérgezés?

Ugyan orvoshoz nem vitték az állatokat, de mindegyiknél ugyanazok a tünetek jelentkeztek: hánytak, dülöngéltek, és fél-egy napon belül, láthatóan szenvedés után kimúltak.
 Olvasói üzenet
Győrszentivánon a Déryné utcában sorba mérgezik meg a cicákat, fájdalom és szenvedés, amit látunk. M.

SMS-üzenetet küldő olvasónkat telefonon is felhívtuk, hogy többet tudjunk meg az esetről. Olvasónk elmondta, hogy pár napon belül hat macska elpusztult az utcájában a szomszédoknál.

Ugyan orvoshoz nem vitték az állatokat, de mindegyiknél ugyanazok a tünetek jelentkeztek: hánytak, dülöngéltek, és fél-egy napon belül, láthatóan szenvedés után kimúltak. A macskák gazdái utánaolvastak a hasonló eseteknek és a szakirodalomból szerzett információk alapján úgy vélik, mérgezés végzett kedvenceikkel. Azt viszont nem tudják, hol tehetnének feljelentést.

Magyarországon 1998 óta tiltja törvény az állatkínzást, amely 2004 májusától bűncselekménynek minősül. Az elkövető két év szabadságvesztéssel büntethető.

Aki ilyen bűntett gyanúját tapasztalja, feljelentést tehet a rendőrségen. Azonban a részönkormányzatnak is jelezhetik a történtek részleteit olvasóink, a lakosok információcseréje révén ugyanis könnyebb lehet az ügy tisztázása. Sík Sándor, a városrész önkormányzati képviselője ráadásul állatorvos végzettségű. Szerinte rendőrségi feljelentés, szomszédok közti gyanúsítgatás, harag kialakulása előtt érdemes kizárni, nem betegség végzett-e a házi kedvencekkel.

Főként azért tanácsolja ezt, mert tapasztalatai szerint mostanában a környéken több macska is vírusos eredetű, lázzal járó betegséget kapott el, ami rövid időn belül halálhoz vezethet. Magyarázata alapján a fertőzés gyorsan terjed egyik állatról a másikra, mivel a párzás időszakában gyakran összeverekednek és a különösen hideg tél jellemzően legyengítette immunrendszerüket.

Az említett fertőzés több tünete pedig hasonló ahhoz, amit olvasóink leírtak. Az orvosnak saját macskáját is magas lázzal járó betegség miatt kellett többször ismételten kezelnie nemrégiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biogázüzem háztáji bértartókkal

Szarvasmarha-bérhizlalási program indítását kezdeményezi a Biogáz Felpéc Kft. A cég – a… Tovább olvasom