Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Ma már Kínában lakik a Mikulás

Győr-Moson-Sopron - Az elmúlt néhány évhez képest kicsit visszafogottabban készülnek az üzletek az ünnepekre, persze ez a „visszafogottság" is valami olyasmit jelent, ami tíz éve elképzelhetetlen volt. A karácsonyfadíszeket most „csak" október második hetében rakták ki, a vevők rohama viszont azonnal megindult.
Néhány éve csak kapkodtuk a fejünket: szinte mindig egy héttel korábban kezdődött a karácsonyi készülődés. Tavaly már szeptember végén kint volt az ünnepi kollekció, most pedig október második hetétől tárult ki előttünk a fények és girlandok világa. A vevők pedig csak erre vártak, a barkácsáruházak dolgozói maguk is meglepődtek, hogy a kezdeti nézelődés, sétálgatás helyett rohamszerű vásárlással indult az ünnepi készülődés.

Persze októberben karácsonyozni mégiscsak korai, de meg lehet érteni a kereskedőket is: az akcióhoz alkalomra van szükség, az őszi időszak pedig ünnepi alkalmakban szegény. Próbának is kiváló ez a bő két hónap, mivel a marketing egyik alaptörvénye, hogy az ár eszközéhez a kereskedő csak végső esetben nyúl, s ezt a mostani fogyasztás mértéke határozza meg.

De borítékolni lehet, hogy egy hónap múlva már alacsonyabbak lesznek az árak, amelyek egyébként nem emelkedtek tavaly óta.

Felbukkantak: Péter Flóra már most tudja, körülbelül milyen lesz a csokimikulás, hiszen a legtöbb üzletben már kaphatók az édességfigurák. Fotó: Krizsán Csaba
Felbukkantak: Péter Flóra már most tudja, körülbelül milyen lesz a csokimikulás, hiszen a legtöbb üzletben már kaphatók az édességfigurák. Fotó: Krizsán Csaba

Így például a Baumaxban a 30 centis műfenyő 490, az 50 centis 1490, a 140 centis 10.000, a 185 centis 18.000 forintba kerül. A karácsonyfadíszek csomagjáért – darabszámtól függően – 2–3000 forintot kérnek, 1000 a girland, 1500 az átlátszó égő, s 4000 a színes lámpasor. Az erkélyünk és a házunk frontja sem marad csupasz, nagyapáink valószínűtlen álma világítófüggönyökben, fényhálókban és programozható fénycsövekben ölt testet. És persze külön blokkban kínálják magukat az ezer forint alatti porcelándíszek, ezeknél próbálgathatja szárnyait csak igazán az ismeretlen távol-keleti „művész". Mert azt mondani sem kell, hogy az évszázad sajátos tréfájaként minden termék Kínából ered, onnan, ahol egy kevésbé művelt dolgozónak azt sem kell tudnia, hogy mi az a karácsony. Mégis a kezei között készülnek a világító jászolok, az angyaldíszek, a Santa Clausként, Gyedmarózként és Mikulásként egyaránt eladható figurák, nem beszélve a túltáplált rozmárral keresztezett hóemberről.

Mindez azonban még csak a karácsonyi készülődés előszele, a kihelyezett műfenyők alatt csak olcsóbb konyhai kisgépek sorakoznak, de a tehetősebbeknek nem most kell megvenni a plazmatévét vagy a GPS-készüléket. A nagy akciók november legvégén kezdődnek.

A szokásosnál visszafogottabbak az élelmiszerüzletek is. Persze aki mindenképpen most akarja megvenni a csokimikulást, annak ott a lehetőség, de az édességboltok kirakatai, s az élelmiszerüzletek polcai még nem harsogják, hogy „már csak negyvenkettőt kell aludni december 6-ig". A győri Kaisersben is csak három kis polcon sorakoznak a 300-ért, 550-ért vagy 680-ért kapható csokoládék, ennél nagyobb szerepet kap most a kereskedők asztalán a halottak napja, ami szerencsére nem alakult át észrevétlenül Halloweenné. Száz forintba kerülnek az egyszerű mécsesek, viszont a II. János Pál pápát ábrázoló termékekért már háromszor ennyit kell fizetni.

Olvasóink írták

 • 7. Paszuly 2008. október 28. 22:49
  „Igen, már most kinvannak a csokimikulások, meg a karácsonyi "kellékek", díszek, majd karácsony előtt egy hónappal jön a karácsonyi vásár, ami arra jó, hogy karácsonyra éppen megunja az ember, és már a karácsonyi hangulat is kissé elmúlik. Felesleges már ilyenkor árulni a cuccokat, most komolyan, van olyan hülye aki már most készül a Karácsonyra??? Na ne már!!!”
 • 6. Szabó Zoltán 2008. október 28. 15:58
  „Azért az mondata a cikknek hogy "egy kevésbé művelt dolgozónak azt sem kell tudnia, hogy mi az a karácsony" eléggé, lekezelő, sértő modon szól, azokról a szerencsétlen gyári munkásokról. Vannak a világon olyan emberek is akik nem tudnak a karácsonyról, mert más a vallásuk, de nem hiszem, hogy ezért kevéssbé lennének műveltebbek bárkinél is. Szerintem.”
 • 5. lolita 2008. október 27. 22:09
  „Nem az edesseg jön Kinabol,hanem az apro diszek!Nem kell megijedni ,mar most tessek vasarolni hatha elfogy!!!”
 • 4. Normális? 2008. október 27. 13:17
  „Van ember aki képes megvenni a Kínából származó édességeket? Hogy is vagyunk ezzel az aprócska melami botránnyal? (50.ooo mérgezés és 54 halott gyermek!!!!)”
 • 3. nagymamika 2008. október 25. 21:50
  „Csokimikulás? Hol van az már?? Ezek mind kakaómasszából vagy ki tudja miből kotyvasztott kínai rettenetek. Kár őket már ősz közepén mutogatni. Szerintem a mikuláshoz tartozik a tél, a hideg, a hó, ami reméljük nem mostanában jő el.”
 • 2. lolita 2008. október 25. 21:29
  „Oktober vegefele közeledünk ami azt jelenti szamomra,hogy halottak napja következik,es nekem az egyszerü mecses is eleg ami epp ugy vilagit mint amin a papa kepe van.Mikulassal kapcsolatban csak anyit hogy lehet a nepet butitani.”
 • 1. épeszű 2008. október 25. 17:16
  „Nekem valahogy októberben nincs kedvem mikulásozni és karácsonyozni sem. Az ünnep varázsa és hangulata veszik el ezzel. Felőlem egyébként a marketingesek csinálhatnak amit akarnak. Röhejesnek és népbutítónak tartom amit csinálnak. Most a mindenszentekre kellene készülni majd nov. elejétől a mikulásra, nov. közepétől lenne normális a karácsonyi termékek árusítása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopter-baleset: nem műszaki hiba volt

Kimle–Budapest - A Közlekedésbiztonsági Szervezet néhány napon belül hivatalosan is lezárja a… Tovább olvasom