Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Ma már az angol a nyerő

Győr-Moson-Sopron - Míg tizenöt éve aki tehette, németoktatásra íratta be kisiskolás gyerekét, mára megfordult az arány: van olyan osztály, ahol egy kisdiák kivételével mindenki angolul tanul.
Utánajártunk a hírnek, de a Nabucco projektet továbbra is nagyrészt homály fedi. Hogy azonban ki áll az elképzelés mögött, ki a hajtómotorja – már sejteni lehet.

A győri Nádorvárosi Közoktatási Központban van olyan osztály, ahol a 28 gyerekből 27 választotta az angolt, s két osztályból jött csak össze egy nyolcfős németcsoport.

Hasonló a helyzet a Gárdonyi-iskolában is, ahol a most elsőbe készülő 107 jelentkező több mint nyolcvan százaléka angolul tanulna; ez tíz százalékkal több, mint egy évvel korábban. (A fenti arányok az alsós kisdiákokra, azaz első idegen nyelvet választókra vonatkoznak, később némileg közelítenek egymáshoz az arányok.) A vidéki iskolákban kicsit más a helyzet, ott ugyanis gyakran csak egy nyelvet tanulhatnak a kicsik – amilyen nyelvszakos tanár van a testületben.

Jó jel, hogy a fennmaradásukért vívott harcban a kisiskolák egy része a nyelvkínálat bővítésével csábítja maradásra a gyerekeket, s ez hamarosan kötelező is lesz: 2010-től törvény írja elő, hogy az angol nyelv oktatására is lehetőséget kell nyújtania minden iskolának.

Vargáné Pák Katalin, a megyei pedagógiai intézet szakértője szerint a tendencia azon is érezhető, hogy míg három-négy éve alig lehetett jól képzett angoltanárt találni, ma már „aki keres, talál". Sőt, a tanítóképzőkben szakkollégiumon oktatják a kicsik, 1–6. osztályosok angoltanítását a leendő pedagógusoknak.

A Gárdonyi-iskola eső osztályos kisdiákjai: Az idén elsőbe készülő 107 jelentkező több mint nyolcvan százaléka angolul tanulna; ez tíz százalékkal több, mint egy évvel korábban. Fotó: Bertleff András

– Bár a régióban továbbra is nagy a német iránti igény, hiszen ez „munkanyelv" nálunk, tény, hogy angolnyelv-tudás nélkül ma már nem lehet boldogulni. Még a német vállalatok is többnyire megkövetelik, uniós és világviszonylatban pedig hihetetlenül elterjedt – mondja a szakértő, amit Szalai Ferenc, a Gárdonyi-iskola igazgatója így fogalmazott meg: „Az angol a mai kor latinja."

A megkérdezett pedagógusok szerint a szülők egy része az angol alapnyelvű informatika miatt dönt az angoltanulás mellett, s tény az is, hogy az angol jóval „gyerekbarátabb" nyelv a németnél.

– Kevesebb elmélet, egyszerűbb nyelvtan „jár hozzá", legalábbis kezdetben, ami egy 7–10 éves gyereknél nyomós érv. Kis túlzással angolul néhány szó ismeretében már értelmes mondatokat tud összerakni a gyerek, míg németül a nyelvtani szabályok ismerete nélkül sokkal nehezebb boldogulni – mondja Vargáné Pák Katalin.

Olvasóink írták

 • 10. Joe 2008. február 11. 11:17
  „Idáig még akikkel találkoztam az USA-ban jól tudtak angolul. Gyerekkoruk óta tanulják és praktizálják a nyelvet, aztán nyári munkaprogramokra jönnek. Azért mert jelenkeznek és átmennek a vizsgán. Rendszeres gyakorlat és tanulás nélkul egy nyelv bajossan megy. Nem érdekes hogy ki mióta él kint, ha a nyelvet nem tanulta, akkor abban soha jó nem lessz. Muszáj olvasni és használlni azt. Anyanyelvét pedig senki nem felejti mert uj nyelvet használl.

  Ezek nem csupán Magyarok, hanem sok náció. Egyébként akit érdekel az jól és akár ingyen is képes manapság tanulni és gyakorolni otthol net-n, akár a pizsamában.”
 • 9. Jakab Janos 2008. február 10. 22:07
  „Oszinten remelem, hogy nem ugy tanitjak az angolt, mint annakidejen az oroszt. En osszesen 10 evig gyotrodtem az
  orosz iga alatt. A 10 evbe nem fert bele, tobbek kozott, hogy "Kerek egy phar vizet". De hogy miket mondott Lenin a
  Krasznozavorszki lokupecok partaktiva ulesen az igen. Kezdo angoltanulo koromban megkaptam a 4 gimnaziumi angol
  konyvet. Azokbol se derult ki, hogyan kell pohar vizet kerni. Viszont a klasszikus Shakespeare nyelv igen.
  Nem tudom hogy egy jeles angol erettsegivel mire mentem volna uj hazamban.
  Sok szerencset kivanok ehez az uj kampanyhoz.”
 • 8. Kata 2008. február 10. 20:54
  „Veczelin...szánalmas vagy. Hány topicban osztod még az észt?
  Mindegy miről szól a cikk, te mindenhol ugyanazt nyomod. Nagy ész vagy..”
 • 7. Veczelin 2008. február 10. 20:43
  „Óh Istenem! Hát nem veszitek észre, hogy minden témát bedobnak, csak ne a holnap ra gondoljunk, amikor (2008. február 11-én) oda szavzza a parlament a 20-30-40 éve összekuporgatott betegbiztosítási pénzünket a múltiknak?
  Hát mi lesz gyermekeinkkel? Ők is magukra lesznek hagyatva, mint z 50 millió ameriaki? Akinek nincs pénze betegségét gyógyíttani, mert nem volt elég piacképes a betegbiztosításra?”
 • 6. Joe 2008. február 10. 14:23
  „Probléma az angollal soknak, hogy tarol és nem eredeti Europai, vagyis nem Német, Francia, Olasz vagy Spanyol. Ruszki pedig mindig csak egy eroltetett nyelv volt és az soha nem volt világhatalom.
  Lehet hogy egyesek agyában az volt ott a kornyéken. Egyébként nem is volt vele problémám. Megkovetelték, Zinya néni tanitotta, de minket az nem érdekelt. Mi Amerikát választottuk és nekunk lett igazunk. Angolul tanultam az Amcsit, Amerikában. Ma Zinya néni is azt tanitaná, mert az Amcsi angol az igazi. Isten nyugasztalja. ;))”
 • 5. 1 hozzászóló 2008. február 10. 11:25
  „Én is szerettem volna középsuliban az angolt tanulni, a német mellett. Így is lett meghirdetve nyolcadikas koromban a középiskolai osztály. Aztán mikor odakerültünk, átváltották olaszra az angolt. Akkor így hogyan tanultam volna angolt?”
 • 4. nyelvpárti 2008. február 10. 10:23
  „Cikk eleje, vastagbetűs:A Nabucco-projekt hajtómotorja ki lehet?? sejtések? ugye nem NOL a vokiból??? tippek hozzászólók?vagy már mindenhol őt látom, és paranoiás vagyok?lehet!
  amúgy semmi baj az angollal, sőt!de szerintem a némettel se, meg persze az orosszal se! sőt!... meg más nyelvvel sincs bajom!”
 • 3. katka 2008. február 10. 10:20
  „Fontos az angol, mindenki tudja. Csak nehogy ezzel is átessünk a ló túloldalára, főleg akkor , amikor az egyre több diszlexiás gyereknek nyomjuk a nyelvet.”
 • 2. scscs 2008. február 10. 09:31
  „Meg persze a félreértelmezett , a cikkben is említett törvény, ami úgy ment át a köztudatba, hogy az angol lesz a kötelező!!!
  Gratulálok:van egy csomó, állami pénzen!!! átképzett volt orosz szakos-és ha akkor épp nem az angolt választották, fulladjanak meg? Vagy saját pénzen képezzék át magukat???Meddig lehet még
  szórakozni velünk?”
 • 1. Joe 2008. február 09. 16:31
  „Nyugaton és németben az egyetemisták évtizedek óta nyomják az angolt. Angolt persze ingyen is lehet tanulni és gyakorolni a net-n. Ott van a BBC ingyenes tanfolyama.

  Hireket a nagyvilágban pedig foleg az angolbol forditja minden nácio, még a Kisalfold is. Mikor csak a sotétben tapogatoznak akkor én azt kiegészitem. Igy volt ez a világ legolcsóbb vagy legkisebb kocsijával is,(Tata) ahol magyarul csak keverték a szezont és a fazont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónap múlva népszavazás

Győr-Moson-Sopron - Kereken egy hónap múlva, március 9-én lesz a népszavazás. A megyei területi… Tovább olvasom