Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ma döntenek a győri iskolabezárásokról

A győri közgyűlés mai ülésén dönt az iskolabezárási tervekről. A szerdai városházi sajtótájékoztatón két szocialista képviselő nem hagyott kétséget afelől, hogy az előterjesztés elfogadását tartják kívánatosnak.
Fordulópontként, egy történet lezárásaként értékelte Gergely Zoltán szocialista képviselő egy tegnapi városházi sajtótájékoztatón a közoktatási intézményhálózat átalakításáról szóló indítványt, amelyet ma tárgyal a győri közgyűlés. A javaslat egyebek mellett az Ady-óvoda, a Balázs Béla Általános Iskola, a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola idei, valamint a Petz Lajos Egészségügyi Középiskola 2006-os megszüntetését, illetve a Waldorf Óvoda és a Gyárvárosi Óvoda integrációját tartalmazza.

A helyi politikus részben a demográfiai folyamatokkal indokolta a lépés szükségességét. Elmondta: 1990-ben 4850 óvodás volt a városban, ma 3700, s ugyanebben az időszakban az általános iskolások száma 15.400-ról 10.400-ra csökkent. Megjegyezte: Győrben jelenleg 18 ezer középiskolai helyre 13 ezer diák jut. Gergely Zoltán utalt a munkaerő-piaci változásokra – a textilipar felvevőképességének csökkenésére, a gépipari ágazatok átrendeződésére – is.
Olaszi Imre, az oktatási iroda vezetője kifejtette: az átszervezések miatt 228 embernek változik a munkahelye, de csak négyen-öten kerülnek utcára. Az intézkedések révén idén várhatóan 74,5 millió forintot, jövőre 165 millió forintot spórol meg a város, s ezek az összegek még nem tartalmazzák a speciális szakiskola, a Pattantyús-, a Petz- és a Rejtő-középiskola épületének eladásából befolyó pénzt, ami az egymilliárd forintot is elérheti.

Wernerné Csordás Éva, az oktatási bizottság szocialista elnöke a Kisalföld kérdésére elmondta: ezek a számok azért nem szerepelnek a képviselők elé kerülő előterjesztésben, mert jelenleg is folynak a számítások. Lapunk rákérdezett arra is, miért csupán a tizenegyedik napirendi pontként tervezi tárgyalni a közgyűlés a minden bizonnyal nagy érdeklődésre számot tartó témát. Gergely Zoltán erre azt válaszolta: az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata írja elő, hogy ezt a kérdést csak a döntést igénylő ügyek közé sorolhatják.

A képviselő a szerkezetátalakítás várható előnyei között nevezte meg, hogy nem marad képzés befejezetlenül; hogy a képzési párhuzamosságok megszűnnek; hogy korlátozódik a tanulókért folytatott verseny; valamint hogy jelentősen csökken a pedagógusok körében a bizonytalanság. A politikus a hátrányok között említette, hogy a diákok 3,8 százaléka, a közalkalmazottak 5 százaléka „költözik"; hogy a racionalizálás költségeire 101 millió forintot kellett félretenni; illetve hogy a rejtősök egy részének délután lesz a szakmai oktatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU IQ és óriástojás

Az EU-népszavazás népszerűsítésére a kormány pályázatot írt ki. Győr 3,5 millió forintra pályázott,… Tovább olvasom