Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

M85: átadták a Győr-Kóny szakaszt - fotók, videó

Elkészült az M85-ös autóút Győr és Kóny közötti szakasza, a beruházást kedden délután avatta fel Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A munkálatokkal óhatatlanul járó közlekedési nehézségek után valóságos fellélegzés volt az autósoknak, hogy kedden délután nem sokkal négy óra után megnyitották az M85-ös autóút Győr és Kóny közötti részét.

M85 - Átadták a Győr-Kóny szakaszt. Fotó: H. Baranyai Edina


A kétszer kétsávos szakasz a 2011-ben átadott enesei elkerülővel együtt 16 kilométer hosszú, s nagyjából párhuzamosan halad a régi 85-ös főúttal, egészen az M1-es autópályáig. Miután autóút, 110 kilométer/órás sebességgel lehet közlekedni rajta. A beruházást – amely több földút, három felüljáró és egy aluljáró építését is tartalmazta – nettó 11,5 milliárd forintért készítette el a Colas-csoport. A pénz 85 százaléka európai uniós, 15 százaléka magyar állami forrásból származik.

Az új szakaszt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter avatta fel, aki hangsúlyozta: 2016 őszére Győrtől Szombathelyig, 2018 tavaszára Győrtől Sopronig és az osztrák határig lesz kész a gyorsforgalmi út. Emlékeztetett arra is, hogy 68 milliárd forintos program révén idén útfelújítások is történnek az országban.

Az eseményen a térség három Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője is mondott beszédet. A csornai Gyopáros Alpár kifejtette: az új autóút köldökzsinórként fogja éltetni a nehéz helyzetben lévő Rábaközt, ahol kevés a munkahely. Reményét fejezte ki, hogy a mérföldkőnek számító fejlesztés hatására megáll a fiatalok elvándorlása, főleg, miután szeptemberben átadják majd az M85-ös Kóny–Csorna szakaszát és csornai elkerülőjét.

Kara Ákos győri honatya úgy ítélte meg, hogy a beruházás a munkahelyek megőrzését és Győr-Moson-Sopron megye versenyelőnyének megtartását szolgálja. A szintén győri Simon Róbert Balázs azon meggyőződésének adott hangot, hogy az új autóút jelentősen csökkenti a menetidőt és javítja a közlekedésbiztonságot. A rendkívül túlterhelt 85-ös főút Győr–Kóny szakaszán az elmúlt öt évben 76 baleset történt, köztük öt halálos.

Ahogy korábban megírtuk, az új autóútszakaszt idén ingyen használhatják a közlekedők, január 1-jétől azonban fizetniük kell érte. Akkortól vagy megyei, vagy időalapú (10 napos, havi, éves) matrica birtokában lehet majd csak felhajtani rá.

Friss tapasztalatunk egyébként az, hogy sok autós még nem tudja vagy nem veszi észre, hogy ráhajthat az új szakaszra és a régi 85-ös főúton közlekedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros, személyautó és busz ütközött Győrben

A helyi járatú autóbuszon nem voltak utasok. A baleset kedden délután történt Győrben, Stromfeld… Tovább olvasom