Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Lyukasztani kellene - egyre több az agresszív bliccelő Győrben?

Nőtt az ellenőrök és az ellenőrzések száma, mégis több a bliccelő a buszokon. A Kisalföld Volán szerint egyre többször volt szükség rendőri intézkedésre is. Volt, aki a busz ablakán kimászva próbált meglógni az ellenőrök elől.

Aki rendszeresen autóbusszal jár iskolába vagy a munkahelyére, biztosan találkozott már jegyvizsgálókkal. A Kisalföld Volán buszain az elmúlt két évben igencsak megszaporodtak az ellenőrzések.

"Társaságunknál az elmúlt évek során az ellenőri létszám jelentősen bővült. Ám a megnövekedett létszám ellenére sem állt be az egyensúly: a pótdíjazottak száma évről évre növekedik" - mondta el portálunknak Bognár László, a Kisalföld Volán Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója.

Arról is megkérdeztük a Volán illetékesét, hogy melyek azok a tipikus mulasztások, hiányosságok avagy bliccelési módszerek, melyek a leggyakrabban előfordulnak megyénkben.

A Magyar Államkincstár által kibocsátott „Hatósági igazolvány"-nyal történik a legtöbb visszaélés. Az esetek többségében nem a jogosult személy, hanem közeli rokon, illetve ismerős használja fel az igazolványt. Sokszor arra hivatkoznak, hogy a kedvezményekről hiányos a tájékoztatás a hatóság részéről.

Fotó: Kisalföld archívum.
Fotó: Kisalföld archívum.


Feledékenység és bérlethamisítás

A tanulók nem rendelkeznek „Igazolás"-sal, a 2011/2012 tanévben is jelentős azon diákok száma, akik a tanulóbérletjegyhez „Igazolás"-t felmutatni nem tudnak.

Gyakori a diákigazolványokkal történő visszaélés is. Gyakran olyan személy veszi igénybe a kedvezményes utazást, aki már nem jogosult a diákkedvezményre, nem rendelkezik érvényesítő matricával.

A helyközi közlekedésben a tanulók és hallgatók körében gyakori a bérletvásárlás olyan viszonylatra, amely viszonylatra nem jogosultak. Az „Igazolás" nyomtatványon és a bérletigazolványon feltüntetett díjövezetnél rövidebb bérlettel történő utazás is gyakori jelenség.

Előfordul, hogy kitöltetlen bérletjeggyel veszik igénybe a szolgáltatást, azonban az utasok nagy százaléka figyelmetlenségből felejti el ráírni a számot.

Megtudtuk: az elmúlt években többen is próbálkoztak hamis bérlettel utazni, ezért a busztársaságnak több ízben rendőri feljelentést tett.


Győrben 2009-ben 3653 helyi és 3027 helyközi autóbuszt ellenőriztek a jegyvizsgálók. Tavaly ezen alkalmak száma már 4800-ra és 4107-re nőtt. A helyi járatokon 2009-ben 1372 alkalommal büntettek meg utast, 2010-ben pedig 2231 esetben. A távolsági járatokon Győr környékén ugyanakkor csökkent a pótdíjazottak száma, legalábbis 2009-ről, 2010-re.

Érdekességként: a Vasi volánnál 2009-ben 75, tavaly pedig 111 járatot ellenőriztek a társaság emberei. A Tisza volánnál tavaly 21 járatot vizsgáltak és öt bliccelőt fogtak.


 

 A bliccelők néha balhéznak

Érdeklődésünkre a diszpécser elmondta: gyakori jelenség a pótdíjas utasok körében az agresszivitás is, az egyre növekvő, túlburjánzó öntudat. Sokan tévesen gondolkodnak a jogaikról is. Kötelességtudatuk viszont annál kevesebb.
                                        
Ugyancsak nőtt a visszaeső bliccelők száma, sokan tudatosan nem váltanak jegyet, tisztában vannak az ellenőrök korlátozott hatáskörével, elszaladnak az ellenőrök elől.

Fotó: Kisalföld archívum.
Fotó: Kisalföld archívum.


A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is problémát jelent a menetjegy-ellenőrök korlátozott intézkedési joga. A bliccelő utasok megtagadják személyi okmányaik felmutatását, illetve az ellenőrök észlelése után leugranak az autóbuszról.

Ezért a korábbi évekhez képest növekedett a rendőri intézkedések száma. Az ellenőrzés hatékonyságát javítaná a menetjegy-ellenőrök jogainak bővítése, illetve hatósági személlyel (rendőr vagy közterület felügyelő) együtt történő ellenőrzés.

Az ablakon át próbált szökni

Egy neve mellőzését kérő buszsofőr az alábbi történetet osztotta meg portálunkkal:

"A kollegám járatára felszálltak a jegyvizsgálók. Egy bliccelő - tán érvénytelen bérlete, jegye lehetett, vagy nem is volt jegye, nem tudni - nem működött együtt az ellenőrökkel. Ők kénytelenek voltak a rendőrség segítségét kérni. Míg a kollegám és az ellenőrök a rendőrök érkezését várták, addig az illető elhúzta a busz ablakát és azon át menekült.˝

Olvasóink írták

 • 9. Jannus 2011. szeptember 21. 22:50
  „Haverom anno azt játszotta meg míg a rendőrt váratták vele hogy fogta és oldotta a pneumatikát működtető vésznyitót, majd kézzel kinyitotta az ajtót aztán "illa berek náda berek" elhúzott a helyszínről! Természetesen másnap újra gyártott egy hamis bérletet, amivel újra járt dolgozni. Majd tán egy évvel később vett egy kocsit, azóta nem bohóckodik ilyesmivel. Mikor beszéltem róla vele azt mondta, hogy ő sosem lesz hülye hogy megvárja a yardot.”
 • 8. Goldmund 2011. szeptember 21. 13:03
  „Az igazolványokkal való visszaélésről annyit, hogy elvárnám, hogy az igazolvány nehezen legyen hamisítható.
  Pl. az évi 12 alkalomra szóló 50%-os igazolás valójában egy papírfecni egy körpecséttel és egy aláírással. Ezek valódiságát nem tudja az ellenőr (vonaton kalauz) ellenőrizni, legföljebb annyit ellenőrizhet, hogy valóban az ott szereplő ember használja-e az igazolást.
  Azelőtt volt a korlátlan számú 50%-os vasúti utazásra jogosító: fényképes igazolvány, évente beragasztott hologramos matricával. Azzal nemigen volt visszaélés.”
 • 7. Tündenéne 2011. szeptember 21. 12:35
  „Anno mikor busszal jártam a munkahelyemre, egy alkalommal én is elfelejtettem ráírni a számot a bérletre, azazhogy nem is volt időm, mert amint megvettem a bérletet a "buszvégen", azonnal jött a buszom, és rohantam. Persze az ellenőr rögtön jött :) megnézte, jól meg is büntetett (nem emlékszem, mennyire), pedig mondtam, hogy kettő perce vettem a bérletet, még nem volt időm ráírni a számot. Mindenesetre még aznap írásban fordultam a KVRT-hez, ahonnan választ is kaptam, elengedték a büntetést, és udvariasan megkértek, hogy legközelebb jobban ügyeljek a dologra.
  Csak azt akarom ezzel mondani, hogy tényleg nem kell azonnal mindent végrehajtani, előbb utána kell járni, hátha...!”
 • 6. hejj 2011. szeptember 21. 11:27
  „jucuska az igazolványszám elmulasztásáért 1000ft a potdij ha bemutatja kv zrt telephelyén!!! a boltban semm lehet ingyen vásárolni az utázáa egy szolgáltatás amiért fizetni kell és vannak szabályai amit be kell tartani ha utazni szeretne !!! az ellenör semm bunkobb mint az utas de sajnos egyböl minden utas tudja verrni mellét és bunkozni az ellenörrel !!! egy nem volános napi szinten utazó utas”
 • 5. kisember1 2011. szeptember 21. 11:00
  „4. jucuska07 2011.09.21. 10:09
  Eseted szolgáljon tanulsággal másoknak, hogy ne fizessék be egyből, hanem kérdőjelezzék meg a hozzáállást.
  Mondjuk ti megtettétek, mert bemutattátok az előző hónapokat, nyilván próbáltatok is harcolni az igazatokért. Ebből tanuljunk és ilyen vagy hasonló helyzetben igenis jussunk el a vezetésig.”
 • 4. gte325 2011. szeptember 21. 10:35
  „nem értem, miért tekintik az emberek az ellenőrt hatósági személynek, vagy inkább mindenhatónak? ha az ellenőr azt mondja, 6000 ft, jucuska gondolkodás nélkül szalad fizetni, ha az ellenőr mondja, jucuska bármit megtenne???”
 • 3. kisember1 2011. szeptember 21. 08:57
  „A tartósan beteg gyermekem jogosan használja a hatósági igazolványt. Nem szívesen adja át az ellenőrnek, inkább felmutatja. Egyszer Budapesten kitépték a kezünkből és elrongyoltak vele.Gyorsan kiderült nem ellenőr volt, hanem valaki hasonló karszalaggal vicceskedett. 11 éves a lányom, de emiatt kissé bizalmatlan. Nyár végén utazott a testvérével és az ellenőr kitépte a kezükből Győrben , hogy Na adjátok ide azonnal- Majd a bajsza alatt morgott vagy 10 percig. A többi felnőtt utas már beszólt, hogy miért piszkálja a lányokat, mire hajlandó volt visszaadni. Nem blicceltek, így ezt a stílust nem érdemelték.”
 • 2. Sanyi32 2011. szeptember 21. 07:45
  „Kedves Újságíró!

  Egyszerű következtetés az egész: ha egyáltalán nem ellenőrzök, egyáltalán nem lesz bliccelő, ha keveset ellenőrzök, találok bliccelőt, ha többet ellenőrzök, több bliccelőt fogok,ha folyton ellenőrzök, folyton találok bliccelőt.

  nem bonyolult történet...

  üdvözletem kedves zsurnaliszta!”
 • 1. alacska 2011. szeptember 21. 07:21
  „Sajnos sok esetben az ellenőrök is agresszívak. Nincs bennük együttműködési készség. A valóban csak olyan hibát elkövető utast is azonnal,büntetik amely a helyszínen korrigálható. Egyébként többfelé járva az országban sehol nem találkoztam olyan mérvű ellenőr "hadjárattal" mint a KV területén! Ezek többe kerülnek mint amennyi büntetést kírónak, illetve gondolom azért vannak az előbb leírt ügyek, hogy ki van adva nincs pardon "mert ők is repülnek" !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a Kossuth hidat Győrben - három hétig mellőznünk kell

Portálunk információi szerint szeptember 26-tól teljes szélességében lezárják a Kossuth hidat. Az ott átkelő autóbuszok útvonala is megváltozik. Tovább olvasom