Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lövöldözés Harkán

Harka - Hagyományőrzők baráti társasága szombaton a harkai sportpálya mellett, kis létszámban, de annál nagyobb lelkesedéssel újrajátszotta az 1944. év végi ardenneki csatát, mely a németek és amerikaiak között zajlott. A résztvevők autentikus ruhákat viseltek és nem spóroltak a vaktöltényekkel sem.

A rendezvény főszervezője elmondta, hogy a hadijáték lebonyolítása egyaránt köszönhető a harkai polgármesternek, aki mindenben segítette őket és annak, hogy hagyományőrző baráti társaságuk minden tagja igazi csapatmunkában dolgozott az ügyön.


Teljesen autentikus fegyvereiket egy felvidéki fegyvermester készítette, a ruháik után gyártottak, csak úgy, mint a játékban résztvevő Tigris tank, melyet a fehértói Vitárius György bocsátott rendelkezésükre, aki a legendás járművet maga építette. Ez utóbbi egyébként önmagában is érdekesség, mert - mint azt a főszervező elmondta - körülbelül két működőképes darab maradt fenn belőle.

Hadijáték Harkán - GALÉRIA


A szervező fiatalember fontosnak tartotta elmondani, hogy ez pusztán történelem kedvelők játéka, el kell vonatkoztatni az ideológiáktól, és a politikától. A rendezvény lényege, hogy az emberek ne csupán a tankonyvek száraz leírásaiból ismerjék meg a történelmet, hanem testközelből érezzék milyen egy második világháborús puska tapintása, hangja, szaga. Ezért a nézők szigorúan ellenőrzött körülmények között kipróbálhatták a fegyvereket, és lehetőség volt séta-harckocsikázásra is.

Olvasóink írták

 • 6. Je.Ta. 2008. december 08. 13:46
  „Az ardenneki csatarol film is keszült.
  Amerkiaiak csinaltak,Magyarorszagon is bemutattak.
  A halal ötven oraja a film cime.Hires szineszek jatszottak
  benne.
  Nemetül: Die letzte Schlacht.”
 • 5. lolita 2008. december 07. 16:12
  „Elne aruld hi hi hi!”
 • 4. elemér 2008. december 07. 15:38
  „Ideológia,politika és hagyományőrzők nélkül mind a 2 világháboruban csak egy és ugyanaz a gy?ztes volt, hi, hi,... Nem árulom el hogy ki.;))”
 • 3. sziszifusz 2008. december 07. 14:29
  „Végre valami jó is történik hagyománytalan és őrizetlen kis hazánkban!
  Gratula a polgármesternek- nem ám a rossz kormánnyal - a II. vh-val mindjárt!
  Egy igazi harkai tigrissel meg könnyű gyakorlatozni.
  Kimaradt az írásból - kik is győztek - ideológia,politika és hagyományőrzők nélkül - Harkán?”
 • 2. elemér 2008. december 07. 11:56
  „Ennek köszönhetik a németek a bánásmódot ezekután. Kivalagázták akit elkaptak még a magyarokat is német egyenruhában. Negy millió német pedig éhenpusztult a háboru után, mert hagyták.”
 • 1. elemér 2008. december 07. 08:37
  „Ez Dec.16 tól Január végéig tartott kemény téli id?ben amit nem lehet kihagyni. Tizenhatezer amcsi halt meg és 60,000 sebesült, de a német veszteség az ennek duplája volt. Hitler úgy képzelte hogy majd béketárgyalás lessz, de tévedett. Filmet láttam, youtube is mutat sokmindent.

  Legfontosab viszont hogy mint Vietnam veterán tisztában vagyok a tényekkel. Nehogy valaki keverje nekem a szezont és a fazont magyaroskodással. Tudom hogy nagy h?sök voltak a németek.;))

  Itt lehet olvasni angolul a történelmet, mert ez a igazi.

  http://www.pbs.org/wgbh/amex/bulge/filmmore/fd.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar pálinkában az igazság

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület immár harmadik éve nem (csak) a Mikulást várja december 6-án.… Tovább olvasom