Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Lovászpatona példáját követi Bársonyos?

A Kisalföld értesülései szerint Lovászpatona után Bársonyos is a megyeváltáson gondolkodik. A Veszprém és Komárom-Esztergom megyei településeken, elsősorban Lovászpatonán, heves vita folyik arról, időszerű-e már most a csatlakozásról beszélni, mert így akár milliárdos beruházástól is eleshet a község.
Az olvasók 77 százaléka támogatja, hogy újabb községek csatlakozzanak a megyéhez. (Közvélemény – Kisalföld, 2003. szeptember 15.) Lovászpatona a soros jelölt, a napokban eldőlt ugyanis, a rendszerváltás óta először a lakók népszavazással dönthetnek arról, jöjjön-e a Veszprém megyei település Győr-Moson-Sopronba vagy sem. Érvek pró és kontra mindkét oldalon vannak, a csatlakozást leginkább ellenző helyi polgármester is arról beszél, hogy a lehető legrosszabb pillanatban került terítékre a kérdés.

Korai az időzítés

Hogy mindezt miért mondja? A település hetedmagával jelenleg is csatornázásra pályázik: a többmilliárdos beruházás címzett (vagyis állami) támogatásból és a Veszprém Megyei Területfejlesztési Tanács segítségével valósulhat meg. A kérdés ez esetben az, hogy a területfejlesztési tanács döntését mennyire befolyásolja az a tény, hogy Lovászpatona talán Győr-Moson-Sopron megyei település lesz.
Két dolgot azonban érdemes leszögezni: a beruházás legnagyobb részét az állami támogatás teszi ki, enélkül nincs értelme területfejlesztési pénzre pályázni. A valós kérdés tehát az, hogy nyer-e címzett pénzt az önkormányzati társulás? A törvényi előírás szerint egy település megyét csak az általános önkormányzati választás napján, tehát legközelebb 2006-ban válthat. Ha így nézzük, valóban korai a népszavazási kezdeményezés, hiszen még három év hátravan a szavazásig. A korábban csatlakozó volt Veszprém megyei települések polgármesterei közül azonban Müller Gábor romándi községvezető azt mondja: nem szabad az utolsó pillanatig várni ezzel, mert csak minden oldalról támogatott kérelemmel érdemes az Országgyűlés elé állni. Lobbizni pedig időbe kerül.

A közlekedést

megoldották


Az aláírásgyűjtő Dechert Györgyöt, illetve a kezdeményezés mögé állókat az motiválja, hogy az évek óta halogatott problémákat végre valaki (jelen esetben Győr-Moson-Sopron megye) megoldja. A legsürgetőbb, amellyel nap mint nap találkoznak, a közlekedés. A Győrbe dolgozni járók rendre lemaradnak a Pápáról induló buszról, vagy pedig órákat kell várniuk a csatlakozásra. Győr megyei településként viszont a Kisalföld Volán járatait használhatnák, amelyek reményeik szerint sűrűbben látogatják majd a települést.

Romándi példa

Ismét csak a romándi példát érdemes elővenni: szinte ugyanez a probléma volt a csatlakozás egyik oka. A polgármester válaszát egy mondatba sűrítve elég annyit leírni, a közlekedés megoldottá vált. Müller Gábor ennek hozadékairól szólva azt mondta: ha a falubeliek be tudnak járni Győrbe dolgozni, azzal a munkanélküliség is csökken; s nem mindegy az sem, hogy az egészségügyi ellátáshoz hogyan juthatnak hozzá.

Más taktikát választott Veszprém

A Komárom-Esztergom megyei Bársonyoson, úgy tudjuk, testületi ülésen téma volt a csatlakozás, de döntés egyelőre nem született. A megyei elnököt azonban a közeljövően szeretnék ezügyben meglátogatni. Győr-Moson-Sopron megye eddig minden csatlakozót szívesen fogadott, Szakács Imre elnök Lovászpatona kapcsán is megerősítette: a közgyűlés dönt ugyan ebben a kérdésben, de valószínűleg ez esetben sem gördít akadályt a csatlakozás elé. Kérdésünkre, hogy valós-e a polgármester félelme, hogy elveszítik a remélt területfejlesztési tanácsi támogatást, az felelte: „Ezt megítélni nem tudom, azt azonban látni lehet, hogy a szomszédos megye tatktikát váltott. A már csatlakozott települések azt mondták nekünk, az elmúlt tíz évben alig kaptak támogatást Veszprémtől. Most azt látni, hogy a határ menti községeknek már ígérnek segítséget, ezt eddig nem tették."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitott a Gyermekek Háza

Színes kavalkádon „nyitogatták” a gyerekek a Gyermekek Háza kapuját Győrben. A ház… Tovább olvasom