Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Lovas díszszakasz új egyenruhában

Győr - A győri lovas nemzetőr díszszakasz tagjai számára közel kilencszázezer forint értékben tizenegy új egyenruhát készíttetett a város. A hagyományőrzők bemutatóval tették ünnepélyessé a keddi átadást.


Az 1848 tavaszán Győrben szervezett nemzetőrség hőseinek tiszteletére kilenc évvel ezelőtt a pápai egyesület égisze alatt megalakult a Győri Lovas Nemzetőr Katonai Hagyományőrző Díszszakasz. Tagjai az örökös tagok mellett a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola lótenyésztő és hivatásos belovagló szakos növendékei.

Videó: Cseh Róbert


Követendő magatartás és tanulmányok, biztos lovastudás a feltétele annak, hogy egy-egy diák felvehesse a különleges, ünnepi alkalmakkor a lovas nemzetőrök öltözékét, amelyet még a kezdet kezdetén a pápaiak ajándékoztak a díszszakasznak. Évente számos hazai és külföldi meghívásra tartanak bemutatót a hagyományőrzők, így hát bőven nyílt alkalom arra, hogy az időjárás viszontagságai és a nem mindennapi igénybevétel méltatlanul megviselje egyenruháikat. A várostól tavaly kértek újakat, igényüket Simon Róbert Balázs alpolgármester, szabadhegyi önkormányzati képviselő karolta fel, akinek közbenjárására a város tavaly decemberben különített el a varratásra közel kilencszázezer forintot. A búzavirágkék atillák, talpallós szürke salaváris nadrágok piros zsinórzattal az oldalukon és a Győr címerével ékített sabrakok (díszes nyeregalátétek) elkészültek, a tegnapi ünnepségen már azt viselték, használták a díszszakasz tagjai.

Lovas díszszakasz új egyenruhában - Fotó: Krizsán Csaba

Vígh Attila, a Pápai Huszáregyesület elnökségi tagja köszönetképpen a katonai hagyományok őrzéséért emlékérmet adományozott Simon Róbert Balázsnak, egyúttal pedig a díszszakasz tiszteletbeli tagjává avatta.
A lovasokat március 15-én a győri városi díszszemlén majd június 13-án a Kismegyeri hadijátékokon lehet megcsodálni.
 

Olvasóink írták

 • 14. pampus 2009. március 12. 14:54
  „Naná " 14.", hisz a fele KISZ titkár volt és ért hozzá, hogy éljen jól!”
 • 13. pet 2009. március 12. 07:35
  „Ilyen gazdasági helyzetben saját magamnak sem veszek új ruhát! Miért nem volt jó nekik is a régi?
  És a kismegyeri csataünnepséget is lefújnám, biztos az is belekerül több millióba. Arról nem is beszélve, hogy egy vesztes csatát minek ünnepelni? A pénzügyekért felelős alpolgármester jobban is meggondolhatná, hová osztja a város pénzét!”
 • 12. bébike 2009. március 11. 16:41
  „Emberek!!! nem szégyenlitek magatokat!! nem hogy örülnétek annak hogy van ilyen is Györben... Külömben meg csak ugy szolok ez nem holmi hobbi,hanem egy Iskola!!! kiváncsi leszek hányan jönnek ki mác 15.-én rá!! akik ilyeneket irnak ki se jöjjenek!! mint egy jollakott ovodás?ök büszkék rá hogy ezt viselheteik,és őrizhetik a hagyományokat! Te ezt soha nem fogod megtudni milyen,mert meg sem érdemled!! az a gáz aki ilyeneket irogat be!! ha ezt szeretné csinálni a gyereketek akkor nem engednétek mi? meg nem lennétek rájuk büszkék ugye?? meg még annyit,én büszke vagyok rájuk!! és örülök hogy vannak még ilyen emberek a világon!! a másik netán kilakoltatnak,nincs fád vagy áramod? menny el DOLGOZNI!!!! aztán lesz minden!!! ők is évekig dolgoztak és harcoltak ezért,csak ti nem tudjátok értékelni!!! ők nem vesznek és nem is vettek el semmiféle pénzt senkitől!!! EZ AZ Ő ÉRDEMÜK!!! ennyi!!!! aztán süllyedjen el aki ilyeneket irogat be!! de annak meg köszönnyük aki mellettünk áll!!!”
 • 11. osztógép 2009. március 11. 15:36
  „hát nem tudom... úgy néznek ki, mint a jóllakott napközisek...és ez a zöld-kék-szürke összeállítás...nagyon gááááz! ezért nem adtam volna egy fillért sem...”
 • 10. gyugyu1 2009. március 11. 14:16
  „Addig amig emberek éheznek,fáznak esetleg megfagynak fűtés nélküli lakásaikban addig a közpénzt diszegyenruhákra forditják!! Nagyon szép a hagyományőrzés de ebben a helyzetben jó lenne ha a hobbijukat nem a költségvetés finanszirozná ! Uraim,hölgyeim, a hobbimat én is magam finanszirozom ! Ugyan ez vonatkozik Az uri-murinak számitó barokk bálra , babakiállitásra ami pár magát "felsőbbrendünek"-tartó unatkozó hölgy/ ur hobbija ! A köznép meg csorgassa a nyálát nincs ott helye ,csak ezzel az a baj ,hogy tőlük veszik el a pénzt ami az emberek napi gondjait oldaná meg ! Tévedés ne essék,szükség van kulturára költeni,de az ilyen válság idején megkéne nézni mi a fontosabb ! Semmi kifogásom a rendezvények ellen de azok legyenek önfentartók,vagy legalább törekedjenek rá.”
 • 9. pampus 2009. március 11. 11:00
  „Hát persze, hogy nem, hisz a barokk buli is az úri népség bulija ép úgy mint minden közpénzen tartott bohóckodás! Persze kell a"kutúra" bár mi áron! Szinte csoda, hogy ezt még nem privatizálták és nem szedik a belépő díjat! Ez is csupán egy "sör virslis" ünnepek közül. Akarom mondani ingyen sör és virsli nélkül.”
 • 8. Nahááát 2009. március 11. 10:36
  „matriné! Akarom mondani: pampus! Primax (4.) már leírta, felesleges lenne túlragozni. Aztán meg úgysem fognád fel...”
 • 7. pampus 2009. március 11. 07:47
  „Naháááát! Talán neked több eszed van és megcáfolod az írásaimat,ha nem a valóságot tükrözik.”
 • 6. Nahááát 2009. március 10. 22:40
  „pampus! Attól, hogy nevet változtattál még nem lett több eszed... Sőt, ahogy látom egyre fogy, az a kevés is.”
 • 5. ASHER 2009. március 10. 21:03
  „EMELETES ALLAT = LOVAS RENDOR!!!
  MELYIK AZ AZ ALLAT AMELYIK A HATAN HORDJA A FA...AT???
  -(A RENDORLO!!!!!!!!!!!)”
 • 4. Primax 2009. március 10. 20:15
  „Én már láttam őket "fellépés" közben is. Fantasztikus a produkciójuk, minden dícséretet megérdemelnek.
  És megérdemlik ezt a ruhát is a várostól, mert szép hagyományt ápolnak méltósággal. Fellépéseikkel színesítik az ünnepeket.
  A közpénzek egy része bizony erre való.
  Nagyon jó helyen van ez a lóvé, erről legalább tudjuk, hogy mire ment el...
  Csak így tovább "Kedves Lovasok" ! ! !”
 • 3. pampus 2009. március 10. 18:49
  „Egy olyan városban, ahol a beteg, a munkáltatók kéj kedvére kiszolgáltatott a minimálbéren bérrabszolgaként tartott család kilakoltatást tervezi! Hogy egyeztethető össze a közpénz pazarlással felesleges dolgokra? Ott ahol képesek alantas módon megvonni a lakbér támogatást a fenti nyomor szinten tengődőktől? Sőt hiába fordul írásba a kiszolgáltatott kilakoltatásra váró család a Polgármesterhez! Még, azt sem válaszolja, hogy fapapucs!
  A pribékei ellen pedig hiba fordul e város közgyűléséhez ott is ugyan ez a nagyképű semmit mondás a kivizsgálás helyett! Elemben a pribékeik a bírósághoz fordultak a saját maguk által kreált 100.ezer forint lakbér hátralék miatti lakás kiürítés miatt! Tehát úgy látszik bárkit kirakhatnak az utcára akár koholt vádak alapján, hisz ebben a városban nemdivat kivizsgálni az eseményeket! A piszkos munkát a csicskások elrendezik.”
 • 2. Túrabakancs 2009. március 10. 14:41
  „Már várom a liberális fajvédők siránkozását, miszerint az egyenruha bántja más nemzetek
  méltóságát, és az egyik kisebbségben félelmet kelt! :)
  Egyébként szépek az elkészült ruhák! Aki ebben a rosszat látja-minden szempontból- az
  inkább gondolokdjon el azon, méltó-e arra, hogy ebben az országban éljen!!! Ilyen esetben
  az összegeket nézni több mint gyalázat! Nem emiatt tart itt az ország attól tartok, jó
  lenne ha a felelősöket piszkálnák egyesek!”
 • 1. pampus 2009. március 10. 14:06
  „Hát igen kell a képmutatás. Kivagyiság, cirkusz! Mit számít a közpénz pazarlás, ha a bohóckodás a cél és nem az ünneplés méltósága! A NATÓ-t és a milliárdokért bérelt Gripeneket nem vonultatják fel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes keresztút – szépséges oltárterítőkkel

Győr - A hitközösség örömére kivételes ajándékkal gyarapodott a Szentlélek-templom, ahol a vasárnapi… Tovább olvasom