Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Lovak és lóerők csapnak össze Gyirmóton

Egy hétmázsás bika lesz a főszereplője a rodeóshow-nak, amely szombaton Gyirmóton lesz.
Többek között egy hétmázsás bika lesz a főszereplője a rodeóshow-nak, amely szombaton Gyirmóton várja a lovak és lóerők szerelmeseit. Negy- ven ló, húsz chopper és húsz terep- járó népesíti majd be a területet.
Nem mindennapi megmérettetésnek lehetnek szemtanúi azok, akik szombaton kilátogatnak a gyirmóti Rodeo Ranchra: gyakorlott versenyzők igazi bika- és vadlórodeón mérik össze ügyességüket.

A nap „főszereplői", az öt bika – köztük egy hétmázsás példány – már a karámban várják a hétvégét, akárcsak a betöretlen vadlovak, melyek meglovaglása szintén nem egyszerű feladat. A szabályok szerint a vállalkozó szellemű versenyzőknek nyolc másodpercet kell kibírniuk a hánykolódó állaton.

Tóth Szilárd, a rendezvény szervezője szerint – aki a júniusi vértestolnai rodeón teljesítette ezt az időt –  ez a nyolc másodperc csak első hallásra tűnik kevésnek, s tíz indulóból általában csak kettőnek sikerül. A 600–1000 kilós bika meglovaglása persze nem veszélytelen vállalkozás, hasonló rodeókon nem egy komoly sérülés történt. A cél persze az, hogy a résztvevők ne sérülésekkel, hanem „mindössze" felejthetetlen élménnyel legyenek gazdagabbak, s természetesen a nap négylábú szereplői se szenvedjék meg a szórakozást.

– Bár a közelmúltban több állatvédő szervezet is aggályosnak nevezte a rodeókat, nem okozunk fájdalmat az állatoknak. Az, hogy az ember felül a hátukra, azóta természetes, hogy betörtük és háziállattá tettük őket – a  belovaglás a mai napig így történik –, az ugrálás, hánykolódás nem a fájdalomnak, hanem az állat számára idegen, kényelmetlen helyzetnek szól. A rodeóshow-n egyébként folyamatos állatorvosi felügyeletet biztosítunk, így természetesen várjuk az állatbarátokat is! – tette hozzá a rendezvényszervező.    

Az egész napos, ingyenes programnak a délután fél ötkor kezdődő rodeó azonban csak egy része: délelőtt tíz órától lovas versenyszámok – szlalom, hordókerülés, váltóverseny –, délután fél kettőkor quad- és lovas gyorsasági verseny kezdődik, három órakor a gyerekeket birkarodeó, a hölgyeket malacfogás várja. Délután fél háromkor a lóerők váltóversenyén kiderül, ki a jobb: a lovas, a quados vagy a terepjárós csapatok? Négy órakor látványos trükklovaglást, fél ötkor pedig a rodeót láthatja a közönség. Hat órától japán harcidob-koncerttel, iszapbirkózással, gladiátortornával zárul a rendezvény.

A látogatókat egész nap sörsátor, légvár, vadállat-simogatás, vízibiciklizés, szumóbaba-birkózás, íjászat, chopper- és terepjáró-bemutató, az országos off road szövetség terepjáró-triálversenye várja, aki pedig kedvet kapott a „bikagoláshoz", a valódinál jóval szelídebb műbikán teheti próbára magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tervek a Frigyes-laktanyára

A bevásárlóközpontot és a kaszinót elfelejthetjük, a Frigyes-laktanya területén „az ingatlan jellegének megfelelőt", vagyis lakóépületeket szeretne az új tulajdonos, a Leier-csoport. A terv azonban még most
is képlékeny, a műemlékvédelem vagy a város beleszólhat az álmokba. „A Frigyes-laktanyával a Leier- cégcsoportnak többféle elképzelése van, ezekről nincs végleges döntés. Tovább olvasom