Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Lovagrendbe sorakoznak a borvidékért

Éppoly régi szőlészeti tradíciókkal rendelkezik a Pannonhalma környéki termőhely, mint hazánk többi történelmi borvidéke, csak eddig itt nem volt olyan lovagrend, amely borkultúráját népszerűsíti.

Az új borrend hamarosan lovagavatást tart.

– Hiányát éreztük Pannonhalmán egy olyan borrendnek, amilyen több más bortermő helyen már alakult és főként saját borvidéke érdekében népszerűsíti a borkultúrát, persze abban a sajátos formában, ami az ilyen lovagrendekre jellemző – mondta el portálunknak az egyik alapító tag.

Huszár Levente maga is egy kisebb borászat vezetője Pázmándfalun. A hozzá hasonló borkedvelőkkel már tavaly év eleje óta beszélgettek szándékukról. De csak ősszel, a Szent Márton-napi pannonhalmi újborversenyen körvonalazódott a konkrét ötlet.

Aztán Horváthné Rozsnoki Zsuzsanna szervezőmunkája eredményeként megtartották alakuló ülésüket. A 22 tag közt főként borkedvelők vannak, de a környék nevesebb borászai is beléptek soraikba, például Németh Endre, Ács György és Soós Lajos. Támogatóként csatlakozott hozzájuk többek közt a borvidék hegyközségének elnöke, titkára is.

A Pannonhalmi Szent Márton Borrend a nevét a város védőszentjéről kapta és a Márton-nap a szőlészeti hagyományok része, az újborkóstolás ideje. Egyesületi formában működik és hamarosan vezetőségválasztó ülést tart. Az ünnepélyes lovagavatást augusztus 19-én szeretnék megrendezni a bencés főapátságban, ahol már talárjaikat, medáljaikat is viselhetnék a tagok. Felvonulásuk egy félnapos zenés borfesztivál része lenne, amelynek keretében megválasztják Pannonhalma város borát és a borvidék zászlósborát.

Emellett több rendezvényt is terveznek, ami a borvidék hírnevét növelheti és baráti közösségek építését szolgálja. Érdeklődni a borrendről a pannonhalmiborrend@gmail.com e-mail címen lehet.

Borrendsoroló

A Győri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2000-ben alakult meg, a győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Borlovagrend 2005-ben, a győri Szent László Borlovagrend 2006-ban. Az idén először lovagavatást tartó Pannonhalmi Szent Márton Borrend az első olyan a környéken, amely elsősorban a Pannonhalmi borvidék érdekében tevékenykedik. Hazánkban összesen csaknem ötven borrend működik, mindegyik díszes öltözékkel, címerrel, zászlóval rendelkezik. Maguk határozzák meg ceremóniáik rituáléját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas baleset a 82-es úton - hét sérült

Feloldották a szombat délelőtti hármas karambol miatti teljes lezárást, és mindkét irányban… Tovább olvasom