Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Löszfal omlott víkendházakra Győrújbaráton

A löszfalon repedések láthatók, nem lehet tehát kizárni az újabb omlást. Öt ház van veszélyben.

Péntek, 13.18 - Leomlott a tíz méter magas löszfal tizenöt méternyi szélességben Győrújbaráton; a mintegy száz köbméternyi föld egy házat a kéményéig betemetett, kettőt szintén megrongált; személyi sérülés nem történt - tájékoztatta a Magyar Bányászati Hivatal Veszprémi Bányakapitányságának bányafelügyeleti főmérnöke pénteken az MTI-t.

Eper Gábor elmondta: az omlás helyszínén pénteken tartották meg a szemlét (a löszfal csütörtök este "indult meg" a Mátyás körút 70. számú nyaralóháznál), s megállapították, hogy a három házon kívül még kettő veszélyeztetett. A löszfalnál lévő épületekben tilos tartózkodni - tette hozzá.

A nyaralóházakban az omláskor nem volt senki.

Az önkormányzat a területet lezárta, körbekerítette, és az életveszélyre figyelmeztető táblákat helyezett el. Az omlásveszélyes területen áramtalanították az elektromos hálózatot is.

A főmérnök szerint a löszfalon repedések láthatók, nem lehet tehát kizárni az újabb omlást. Megítélése szerint a további omlások megakadályozására rézsűt vagy támfalat kellene építeni, vagy le kellene omlasztani a löszfalat kétméternyi magasságig.

Péntek, 10 óra 53 perc

Löszfal omlott két víkendházra Győrújbaráton csütörtökön késő délután, szerencsére senki nem sérült meg. A veszprémi bányakapitányság szakemberei a helyszínen.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a veszprémi bányákapitányság szakemberei jelenleg járják be a veszélybe került területet, s vizsgálják az omlás okait.

A kisalfold.hu megtudta: emberélet továbbra sincs veszélyben a partfal mentén. 

Csütörtök, 18 óra 46 perc

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletvezetője, Hatos Csaba hadnagy a kisalfold.hu-nak elmondta, hogy az egyik ház tetőcserepeinek három sorát, míg a másiknál a tető 5 négyzetméteres területét rongálta meg a ledőlt föld, ami a bejárati ajtót is betemette, egy melléképületet pedig maga alá temetett.

A győri tűzoltók az egyik ház ablakán bemászva mentettek tárgyi értékeket. A munkák késő estig tarthatnak: a cél, hogy a nagymennyiségű homoktól legalább a házak közvetlen közelében lévő területet megszabadítsák. A hadnagy tájékoztatása szerint még 6 házat veszélyeztet a feltehetően a csapadéktól fellazult löszfal.

Az esetről értesítette a veszprémi bányakapitányságot, akik – mivel emberélet nincs veszélyben – pénteken érkeznek a helyszínre, hogy átvizsgálják a területet.

Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. fortuna54 2011. április 16. 14:07
  „meteor.Háát elég helyesen irsz,én tanultam a 19.dik hozzászóllásod bol.Persze a bizonyítványod még megvan,hogy megmutasd a kitünöt.Azért ne izgasd magad,engem is sürüen javitgatnak.Valahogy az én masinám sem a magyar nyelvtan írására lett csinálva.Különben,te hol élsz?”
 • 20. dr73 2011. április 16. 10:33
  „meteor!
  A fonetikát nem erőszeretettel,hanem előszeretettel alkalmazzák.”
 • 19. meteor* 2011. április 16. 00:58
  „Unalmas mindig evvel jonni, hogy "jaj, ekezetek is vannak a magyarban!" Kepzeljetek el, hogy egy szal ekezet sincs a keyboard-omon! "Ja, hogy akkor minek foglalkozok magyar weboldallal?" Mert majd en eldontom, hogy mit csinalok! Egyebkent is a megyebol valo vagyok, ahol meg mindig vannak hozzam tartozoim, es otthon is mindig olvastam reggelente a Kisalfold-et. Mellesleg helyesirasbol kituno voltam, hadd ne mondjam milyen szegyen, ha valaki nem tud normalisan leirni egy magyar szot, de azert hangoztatja, hogy "hu, en magyar vagyok!" BsBe par hiba a mondatodban: egy mondatot nagy betuvel kezdunk. A zarojeled utan vesszot illik rakni! A magyarban harom pont a maximum, amit kirakunk, es mellesleg felkialtojelet kellett volna raknod a vegere. Aztan megint nagy betuvel kezdunk...! Pont vegu mondat utan nagy kezdobetu ismet! A "tudod:" helytelen. Nem kell kettos pontot raknod utana, csakmert idezel. Nekem nem allnak rendelkezesemre ekezetes betuk, mint neked, de en legalabb tudok magyarul! ... bazz...
  3! A homok angolul "sand" a losz "loess" a fold pedig "ground", a kulonbseg a nevukben van. Mindegyik szo mas allagu foldet takar. Ez meg mier´ fontos?
  Topgun vicces volt, legalabb jol irtad volna a "writing" angol szot!
  Tonybacsi, hat nem "manus", annyi szent, <moderálva>!
  Turabakancs! Nem eppen en csapodtam be, elvegre a harmadik voltam sorrendben! A csalan inkabb csipkedhetne meg azokat, akik a fonetikat eroszeretettel alkalmazzak!!!!”
 • 18. gortam 2011. április 15. 21:53
  „Egy megfelelően vastag borítékkal Győrújbaráton 20 évig bármit el lehetett intézni. Ezt csak az nem tudta, aki nem akarta, meg állítólag a polgármester. Így aztán mindenki oda építkezett, ahova akart. Aztán majd most meglesz az eredménye. Felelős nyilván most sem lesz!”
 • 17. apex 2011. április 15. 21:48
  „Egy szinte függőlegesre levágott löszfal előbb utóbb leomlik. Aki szorosan hozzáépíti a házát, az számoljon ezzel a következménnyel. Építési engedélyt ezekre nem szoktak kérni a tulajdonosok, a korábbi győrújbaráti korrupt hivatal pedig elnézte ezt nekik megfelelő vastagságú boríték ellenében.”
 • 16. sorok_közt 2011. április 15. 19:09
  „Igen, a TV hiradóban is a sok esővel magyarázzák az omlást. A Rába meg teljesen vissza van huzódva...

  Miracle. Ha a sóhivatal nem adja meg az engedélyt az olcsó telken építkezésre, akkor meg a "szemét Hivatal" szöveg jön.”
 • 15. quaestor 2011. április 15. 17:26
  „Hát ennek a csillagos meteornak meg mi a baja??? Lehet tényleg csalánra csinált...”
 • 14. Túrabakancs 2011. április 15. 17:02
  „Jól becsapódot ez a meteor csillag ide közénk a fórumra, valószínű
  reggel csalánra hugyozott, azért ilyen szőrösszívű! :)
  Amúgy érdekes, hogy a löszfal akkor omlott le, amikor a csapadékmennyiség
  az elmúlt időszakban meglepően kicsi volt, most kellett volna inkább megkötnie.
  Vagy inkább a pár hónappal ezelőtti földrengés az okozója? Vagy a közelben Disco
  üzemel? :)”
 • 13. topgun 2011. április 15. 16:53
  „El gó a mountainba a presshauseba weekendezni meg drinking bor és eating szalonna, utána meg playing a kutyával :)) a meteor meg learning magyar language wrighting with ékezetes betű :)”
 • 12. tonybacsi 2011. április 15. 14:10
  „ki ez a GYP-s manus 3,-as hozzászolo???”
 • 11. csompi1 2011. április 15. 14:09
  „-Hova megy édesapám?
  -vikkendezni, fiam.
  - két kával?
  - naná!.....nem is az anyáddal!......”
 • 10. stp01 2011. április 15. 10:51
  „Tök mindegy, hogy weekend vagy vikend, mert présházakra szakadt rá a partoldal. Így már nem is annyira szenzáció hajhász a dolog, mi? Most jött volna az, hogy mit is keres a nyaraló a löszfal alatt? Biztos megkenték annak idején a tanácsot, lefizették a pártitkárt..
  De egy pince? A legjobb helyen vannak, az meg, hogy néha az eső kimossa egy kicsit a domboldalt, hát istenem, majd ellapátolják, ami lecsúszott.. Jó alkalom fröccsözni.. :-)”
 • 9. BsBe 2011. április 15. 04:53
  „3. hát van, aki angolul nem tud, (en speciel tudok) van aki meg magyarul..... vazz...
  A magyar nyelvben ugyanis vannak ékezetek, és azt használni is szokták vazz.... ha nem ismeri valaki azok használatát, ne okosítsa a többit. tudod: a szo, NYARALO hosszú "ó" nem tanították?”
 • 8. Sceptic 2011. április 14. 22:57
  „Vagy legalább a löszfal lehetne némi belátással, és ne omlana rá minden alákerült házra, ha már odaépítették... De ő sem figyel.
  meteor, ne légy nyelvtannáci. A víkendházat így, fonetikus átírással elég régóta használjuk a magyar nyelvben, csakúgy, mint a radiátor,, komputer stb. szavakat. Mindnek van magyar megfelelője, és talán - főleg egy úságírónak - szerencsésebb volna azokat használni, de egyébként teljesen szabályosan vettel elő itt például a víkendház szót.
  Te viszont beletojsz a helyesírásba és a netikettbe egyaránt, amikor csupa nagybetűvel kiabálsz és kismillió írásjellel méltatlankodsz...”
 • 7. miracle 2011. április 14. 22:17
  „sorok_közt
  De, ha legalább az építtető nem figyel, figyelhetne a kb 50x annyi információval rendelkező Sóhivatal, aki kiadja az engedélyt. De ő sem figyel.
  (Lásd még: ártérre építkezések esete)”
 • 6. sorok_közt 2011. április 14. 21:34
  „Egyébként aki körültekintően jár el házának építésekor (pl.a házhely megvásárlásakor), annak nem omlik rá a löszfal sem Győrújbaráton, sem Kulcson, sem másutt...”
 • 5. peet2 2011. április 14. 20:49
  „3
  és mi a különbség a homok, lösz, föld Között "englis nyelvben"”
 • 4. miracle 2011. április 14. 20:32
  „meteor*
  Na és mi a helyzet az ékezetekkel...?”
 • 3. meteor* 2011. április 14. 20:18
  „"vikendhaz" vazz!
  A vikend abszolut nem MAGYAR szo, es ha mar egyszer letezik az u.n. "NYARALO" kifejezes az effele hazak megnevezesere, aki HASZNALJATOK AZT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  WEEEEEEEKEEEEEEEEND (house mellesleg!) HAGYJATOK MAR EZT ABBA!!!!!!!!!!! EGYSZERUEN SZORNYUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  NE IRJATOK AT! AZT ...... MAR!!!!!!!!!!!!!!!! HAT NE LEGYETEK MAR ENNYIRE BENAK! TUDJUK, HOGY NEM TUDUNK ANGOLUL (en speciel tudok), DE A FONETIKAI ATIRAS NEM SEGIIIIIIT!!!!!!! <moderálva....>”
 • 2. tati 2011. április 14. 19:46
  „én meg a lábam töröm el a megye egyetlen félig leaszfaltozott utcájában Győrújbaráton.
  a sorozatos kocsijavításokról nem is beszélve.
  nem égő egy kicsit ez az illetékeseknek?
  most jött a hírmondó,amiben részletesen le van írva,hova,mennyit loccsant el az önkormányzat.
  ez az utca a több éves ígérgetések ellenére is egy GANÉ!(sz@r,ha nem világos,tisztelt képviselők)
  szégyelljék magukat!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsukható robogó, napelemes faautó - Innovációs és Találmányi Kiállítás a SZE-n - videó

A győri rendezvényen forradalmi újításokat ismerhet meg a nagyközönség közvetlen közelről. Tovább olvasom