Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Lóra, magyar!

Hagyományőrző lovasesemény vagy pénzcsináló „operetthuszárshow" lesz a Nemzeti Vágta? A szervezők az előbbit ígérik, a lóbarátok az utóbbitól tartanak. Geszti Péter szerint a legnagyobb tisztelettel nyúltak a hagyományokhoz, s ahogy Pamplonának a bikafuttatás, úgy nekünk a nagy galoppverseny lehet majd az egyik „védjegyünk".
Nemzeti Vágta: Hatvankamionnyi homokkal szórják fel a Hősök terét, közel száz lovas áll rajthoz

Ahogy Pamplonának a bikafuttatás, Müchennek a sörfesztivál, Velencének pedig a karnevál, úgy nekünk a Nemzeti Vágta lehet majd a nagy turistacsalogató látványosságunk Geszti Péter szerint. A magyar huszárhagyományokra építő rendezvényre több százezer embert várnak május utolsó hétvégéjén a Hősök terére, amely két napra lóversenypályává alakul. Körülötte a nevező települések értékeit bemutató pavilonváros épül, koncertek, lovasparádék színesíti a programot. A nagyszabású rendezvény ötletét nemcsak a lovasok fogadták fenntartásokkal: volt, aki a nemes magyar lovashagyományok üzletté alacsonyításával, más a belvárosi tér tönkretételével vádolja a szervezőket.

– Rengeteg kritikát kapunk, s egyrészt meg is értem a fenntartásokat, hiszen hasonló program még nem volt Magyarországon. Bármihez is kezdtem azonban eddig, mindig a minőség volt az első szempont, s így van ez most is. A legnagyobb tisztelettel nyúltunk a hagyományokhoz – nyilatkozta a Kisalföldnek Geszti Péter.

Geszti Péter
Geszti Péter

– Sok oldalról értetlenkedés és gyanakvás fogadta az ötletet, s éreztük a „dögöljön meg a szomszéd tehene is" típusú jó magyar hozzáállást is, mégis egyre többen akarnak részt venni benne.

– Valóban nem értek a lovassportokhoz, de nem is kell hogy értsek. Viszont a legjobb szakemberekkel veszem körül magam; a fő lovas szakértőnk például Szotyori Nagy Kristóf, a lovasszövetség díjugrató szakágának elnökségi tagja – mondta Geszti, aki szerint nemcsak az figyelemre méltó, hogy a főváros vezetése pártállásra való tekintet nélkül támogatja a programot, hanem az is, hogy a vágta bekerült a hivatalos budapesti protokolláris rendezvények közé.

A pálya: Sem a lovak, sem a tér nem sérül

„Lovakat a nemzeti emlékhelyre?!" – kiáltottak fel sokan, amikor meghallották, milyen rendhagyó helyszínre tervezték a szervezők a versenyt. Nos, a Hősök tere valóban nem egy ideális galopp-pálya, a modern technika (na és persze rengeteg pénz) segítségével azonban akár azzá is tehető. A teret 60 kamionnyi, speciális granulátummal dúsított homokkal borítják be a versenyt megelőző napokban. A különleges anyag locsolás közben magába szívja a nedvességet, ezután tömörítik a pályát. A megoldás az őszi tesztelés során jól vizsgázott, a lovak nem tettek kárt a díszburkolatban, s az sem utolsó szempont, hogy sikerült a lovasok számára is csúszás- és balesetmentes felületet létrehozni. Erre többek között a fogathajtó világbajnok Lázár testvérek neve a garancia, akik többször építettek már pályát aszfalton, betonon.

A ruhák: Huszáros is, sportos is

Történelmi hagyományok ide vagy oda, a szervezőknek hamar szembesülniük kellett azzal, hogy a tradicionális huszárruha és a versenyzésre alkalmas öltözék köszönő viszonyban sincs egymással. Más megoldás után kellett tehát nézni, így született meg a Hadtörténeti Intézet és divattervezők közös munkája nyomán a versenyzők „egyenruhája", amely stilizált huszárruhaként szimbolizálja a hagyományokat. A látvány állítólag nem sokat sérül, viszont befér a ruha alá a balesetveszélyes military ágban versenyzők által (is) használt gerincvédő. Ez egyébként kötelező is lesz a versenyzőknek, akárcsak a fejet védő kobak, erre kerül rá egy huszárcsákót szimbolizáló fejfedő. A tervezők arra is ügyeltek, hogy az öltözékek színükben megegyezzenek a XIX. században Magyarországon állomásozó huszárezredekéivel.

A lovak: Mégis jöhetnek a telivérek

A tavaly őszi versenykiírás nem sokban változott, a benevezhető lovak körét azonban bővítették. Eredetileg ugyanis csak magyar tenyésztésű lovak indulhattak volna, telivérek nem – többek között érzékeny idegrendszerük és gyorsasági versenyzői vérvonaluk miatt. A Magyar Lovas Szövetség javaslatára azonban mégis engedélyezték, kiderült ugyanis, hogy nem könnyű feladat településenként kiváló, „vérbeli" magyar versenyzőt – legalábbis négylábút – előállítani. Igaz, a szervezők gondoltak azokra az önkormányzatokra is, akik nem tudnak esélyes indulót nevezni, nekik szívesen „kölcsönöznek" képzett, gyakorlott lovat és lovast egyaránt.

Jótékonysági futam: sztárok a nyeregben

A „települési" futamokon kívül egy jótékonysági futamot is indítanak, melyen nem profi, de lovas sztárok állnak rajthoz. Köztük a komáromi Magyar Lovas Színházból ismert Pintér Tibor színművész, Stohl András műsorvezető, Hajas László mesterfodrász és Hajdu Steve színész-humorista. Könnyen lehet, hogy női versenyzője is lesz a futamnak; Borbás Mária műsorvezető ugyan még nem mondott igent, elképzelhető azonban, hogy ő is nyeregbe pattan.

Olvasóink írták

 • 6. Sándor 2008. május 31. 06:04
  „Sajnálatos ha a telivér lovat is engedik versenyezni, ha csak nincs külön kategoriájuk. Mert versenyeztetni két külön ló fajtát egymással nem igazságos. Gondolnám hogy a telivérnek a versenyben elönye van.”
 • 5. veritasvirtus 2008. május 28. 18:54
  „Borzalmas a betűtípusotok. Fáj a szemem, végig sem lehet olvasni, naná, hogy elkattintok.”
 • 4. SAmu 2008. április 25. 10:24
  „Egyetértek.
  Lehet, hogy még sincs oly nagy antiszémitizmus????”
 • 3. sssssssssss 2008. április 20. 19:20
  „a geszti már igazán kivándorolhatna izraelbe, lovagoljon a sivatagi kecskéken!!!!”
 • 2. tenk 2008. április 20. 13:38
  „Ez a Geszti a világ egyik legundorítóbb embere!”
 • 1. f_szság 2008. április 20. 13:05
  „magyar vágta = f_szság, cirkusz a milliárdosoknak...ennyi...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek háromszáz méteres rajza

Ha minden jól alakul, hamarosan megyénk képzeletbeli büszkeségfalán díszeleghet a legnagyobb… Tovább olvasom