Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Lopják és hamisítják az igazolványt

Győr-Moson-Sopron - Többféle vizsgálat, orvosi szakvélemény szükséges ma egy mozgáskorlátozott-igazolvány beszerzéséhez, ám sokakat ez sem riaszt vissza a csalástól, azazhogy a 40 országban érvényes uniós parkolási igazolvánnyal visszaéljen.
 A sérültséggel élők érdekképviselete szigorítást sürget.

Országos hírként röppent fel, miszerint 45 ezer forintért bárki szerezhet magának mozgáskorlátozott-igazolványt, az okmányirodák ugyanis nem vizsgálják, hogy a beadott orvosi szakvélemény valós adatokat tartalmaz-e.

– A jogszabályi előírást tartjuk szem előtt, az orvosi papírok valósságát nem vizsgálhatjuk, az azonban bizonyos, hogy az orvosok is a megfelelő vizsgálatok elvégzését követően és a szakértői vélemény alapján tehetnek javaslatot a kártya kiadására – erősítette meg a Kisalföld érdeklődésére Hestenczné Kiss Mária, a győri okmányiroda csoportvezetője.

Számos orvosi vizsgálatot és szakvéleményt követően az okmányiroda állítja ki az unió országaiban is használatos, mozgássérülteknek szóló parkolóigazolványt. Fotó: H. Baranyai Edina

– A témáról épp most zárult le egy vizsgálat Győrött, s rendben találtak mindent. Ügyintézőinknek semmilyen jogosultságuk nincs arra, ki és miért kapott javaslatot a parkolókártya használatára, ez teljesen a szakorvos hatásköre – tájékoztatott a csoportvezető.

Szabó János, a mozgáskorlátozottak egyesületének megyei elnöke azt részletezte kérésemre, hogy az öt évre szóló parkolási engedélyt négy éve lehetett igényelni.

– Kártyalopásról és jogtalan használatról egyaránt hallottunk – tájékoztatott az elnök.

Sokan kihasználták, hogy a parkolókártya a jogszabály alapján a várakozni és a mindkét irányból behajtani tilos tábla alól is a
mentesség lehetőségét jelentette.

A kártyát egyébként a fogyatékossági támogatásban részesülők is igényelhetik, ám a sorszám alapján egyértelműen visszavezethető, ki és mikor kérvényezte azt. Főként a fővárosban sok parkolókártyát loptak el úgy, hogy feltörték az autót. (Patthelyzet, mert ha hiányzik a szélvédő mögül a speciális kártya, a felfestett parkolóban a sérültséggel élőt büntetik.)

– A sokmilliós luxusautók szélvédője mögött lapuló, „árulkodó" kártyák, valamint a lopások és egyéb visszaélések miatt a rendszer szigorítását sürgetjük – mondta el lapunknak Szabó János. – A minap a Mozgáskorlátozottak Egyesülete Országos Szövetségének ülésén tanácskoztunk erről, illetve a jogosultság szóba jöhető szigorításáról.

Javasoljuk, hogy a lejárt parkolókártyákat csak az Országos Rehabilitációs Szakmai és Szakértői Intézet szakemberei vizsgálhassák felül. Kivételt jelentenek a végleges állapotúak, azaz az amputáltak, a kerekes székesek, értelmi sérültek stb. További finomítást szeretnénk ott, ahol nem a sérültséggel élő vezeti az autót, illetve ha speciális intézménybe történő szállítása történik.

A jelenlegi parkolóhelyek piktogrammal történő ellátása sem minden esetben egyértelmű. Nyugat-Európában kék mezőben festik fel a jelzést, így a szegély is kék, ezt szeretnénk a KRESZ módosításával elérni. Köszönet illeti a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársait, mert minden esetben következetesek és segítőkészek velünk.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Andrea31 2008. július 22. 05:40
  „Üdvözlet!

  Kicsit másabb témában, de az előzőhöz kapcsolódva szeretnék szólni. Van mozgáskorlátozott parkolókártyám, mert jogosult vagyok rá. A minap az a problémám merült fel, hogy Szolnokon felszereltek a környékünkön minden utcában parlolóórákat (eddig itthon nem kellett használnom a kártyát, csak ritkán volt szükséges). Hallottam, hogy 3350 Ft-os regisztrációs díjat ha befizetem egész évben parkolhatok a házunk előtt. Úghy voltam vele, hogy inkább kifizetem azt a pénzt a városnak, hogy NE KELLJEN A PARKOLÓKÁRTYÁMAT ÁLLANDÓAN AZ AUTÓ ABLAKÁBAN TARTANI, NEHOGY "SZÉTSZEDJÉK" ÉRTE AZ AUTÓT. Bementem az illetékes Remondis-hoz, és mivel az itteni lakcímem csak ideiglanes (ez egy szociális lakás amiben 5 évig lakhatok), és az állandó lakcímem is Szolnoki, ezért én nem válthatok egész éves parkolójegyet a házunk elé. Ki kellene fizetnem a teljes parkolási díjat, mintha nem is itt laknék. Úgyhogy marad a mozgáskorlátozott parkolókártyám az ablakban, pedig én szívesen kifizettem volna azt az összeget. De felháborító, hogy mostanában mi megy itt Szolnokon!”
 • 20. Olvasó* 2008. február 02. 12:56
  „Sajnálatos,ha arról szólnak a hírek,hogy a hivatali dolgozók visszaélnek a beosztásukkal.Különösen felháborító,ha ezt a mozgássérültek ellen teszik.Reméljük hamarosan találnak megoldást arra,hogy a mozgáskorlátozott kártyát valóban csak az arra rászorulók kapják .Akik luxus autókkal járnak,teszik azt azért,mert azt lehetővé teszi az anyagi helyzetük. Azt viszont nem értem,hogy a parkolásért miért nem tudnak fizetni a jómódú sofőrök.A parkolókban is megfigyelhető,hogy leginkább az ilyen autókon díszelegnek a "mikulás csomagok",mert az átlag autós inkább becsületesen kifizeti a parkolódíjat,mint a büntetést.
  Hajni! sajnos én is pont így jártam a parkolóbérlet igénylésnél.Több órába telt bebizonyítani az igazamat és csak 5 perc volt szükséges ahhoz,hogy megkapjam a jogos bérletet.”
 • 19. Hajni 2008. február 02. 12:43
  „Gyakor!
  Már vártam a nyugtató "szavakat" .:))Pedig tegnap megfogadtam, hogy feladom.:))) Nem hagyhattam a mai véleményét szó nélkül,hisz saját tapasztalatom volt az ,ami miatt 100%-ig biztos vagyok az igazamban.Nem a mende-mondák alapján volt az a véleményem,amit a 12.hozzászólásomban leírtam.”
 • 18. gyakor 2008. február 02. 12:22
  „Nyugalom Kedves Hajni!
  Eddig úgy tudtam, hogy ez egy vitafórum. Cseter Úr kioktat, hogy ha kérdésem van, nézzek utánna? Azokat a kérdéseket, amiket 8. hozzászólásomban feltettem, Őnnek tettem fel, mivel ezekre csak Ön tud felelni.
  A fórum, egyébként szerintem olyan platform, ahol kérdezni nem szégyen, választ várni sem szégyen, viszont nem válaszolni? (.........)”
 • 17. Hajni 2008. február 02. 11:45
  „Ezt én irtam volna? :))
  "Akinek nincs autója az nem is vehetné igénybe a jogosultságát,a "Hajni" e felvetése szerint. "”
 • 16. Hajni 2008. február 02. 11:36
  „Személyes tapasztalatból tudom,hogy csak az kaphat parkolóbérletet,(nem mozgáskorlátozott igazolványt),aki befizette a súlyadót!!! Nekem sem akarták kiállítani a bérletet,mert nem szerepeltem a nyilvántartásban a súlyadót befizetők közt.Mivel ez nem fedte a valóságot elmentem az adóhivatalba és ott derült ki,hogy a kapott csekkre rossz ügyfélszámot írt rá valaki,ezért az én pénzemet másnak utalták.Miután bebizonyosodott az igazam,megkaptam a parkolóbérletemet. CS.J! Én legalább tudom,hogy mit "ugatok" és ezzel gyakor sincs másként! Arról mi nem tehetünk,hogy az Ön értelmi szintje annyira alacsony,hogy minden információt tévesen értelmez! Talán ezért van az,hogy Önt csak támadások érik minden hozzászólása miatt ,hisz értelmetlen minden mondata!”
 • 15. Cseter János 2008. február 02. 10:54
  „Sajnos nem veszik észre az üggyel még mindíg foglalkozók mennyire nevetségesek! Képesek dilemmáikat kiteregetni ahelyett, hogy utána járnának a valóságnak! Még, hogy csak az kaphat parkoligazolványt aki befizette a súly adó? Akinek nincs autója az nem is vehetné igénybe a jogosultságát,a "Hajni" e felvetése szerint. A "gyakor"-nak meg általában minden bonyolult, hisz a sajtó cikkek lényegéhez szépkevés értelmezhető hozzászólásai voltak! A zöme csupán kérdés ami az utánjárásokkal beszerezhető.Ja, ha a lustaság nem fájna, akkor talán kérdései sem volnának, de az ugatásról viszont nemtudna leszokni sehogy sem.”
 • 14. gyakor 2008. február 02. 10:34
  „Elég bonyolúlt ügy a parkolóigazolvány kérdése.
  Az, hogy a ténylegesen rászoruló kapjon csak igazolványt, megoldható. A cikkben utalás is van erre.
  A használat variációi teszik bonyolultá. Az igazolvány személyhez kötött, a parkolás ténye egy járműhöz. A kettő találkozása jelent jogos parkolást. Igazából itt a probléma. A gépjármű és tulajdonosának adatai könnyen lehívhatók. Miért nem gyűjtik adatbankba a jogosúltakat, és azonnal kiderül a jogos, vagy jogtalan használat. Ha a jogosúlt elveszti, vagy ellopják tőle az igazolványt, köteles bejelenteni. A bonyolultságból még kimaradt az, hogy kölcsönadom jóbarátomnak.”
 • 13. gli 2008. február 02. 00:00
  „Azt azért leszögezhetjük, hogy a csalásokat nem a rászorulók hajtják végre. Tessék csak megnézni a Belvárost. Majd´ minden üzlet előtt ott áll a mozgáskorlátozottak részére biztosított Hycomat kategóriájú Audi, Mercedes, stb. Magam is ismerek vállalkozót, akinek csak Volvóra tellett a parkolási engedély mellé. Nem úgy korlátozott. És azok a "szemérmes" engedélyek. Csak a kedvezményezett nem ellenőrizhető, mert az adatai éppen a hátoldalon vannak. Milyen fontos is a személyiségi jog.”
 • 12. Hajni 2008. február 01. 21:31
  „Parkolóbérletet is csak azoknak lehet váltani,akik a súlyadót befizették.A bérletet kiállító hivatalok pontos listát kapnak az adóhivataltól a befizetők nevéről és akinél tartozás áll fenn,az nem kaphat bérletet.Talán megoldható lenne,hogy a rokkantosítást végző orvosok összeköttetésben legyenek az igazolványt kiállítókkal és hasonló listát küldenének azokról,akik valóban jogosultak a mozgáskorlátozott igazolvány használatára. Elsősorban persze a pénzéhes alkalmazottakat kell kiszűrni,hogy ne élhessenek vissza (mások kárára) a beosztásukkal.”
 • 11. gyakor 2008. február 01. 19:02
  „Kedves Hajni! Azt hiszem értjük egymást, és úgy tűnik vagyunk még egy páran, akik a témáról tudunk vitázni. Értem én, hogy mit mond, meg azt is hogy ki.
  Öt kérdést tettem fel, nem is olyan régen. Reakció: nulla tolerancia a mozgáskorlátozottakkal szembe?? Mi a fene ez?
  Cseter Úr! Kérem tisztelettel, válaszoljon feltett kérdéseimre. Emlékeztetem: ÖT azaz 5 szerencsétlen kérdés vár megválaszolásra, s mi több a témához tartozik.”
 • 10. Hajni 2008. február 01. 18:05
  „Gyakor! Élvezet volt olvasni a reakciódat :))))) Érted miről írt megint? Sajna nekem harmadszori elolvasásra sem sikerült felfogni mi a lényege és azt sem,hogy jön ez a cikkhez. :))))”
 • 9. Cseter János 2008. február 01. 17:56
  „Sajnálom, hogy a "gyakor" nem járt még olyan helyeken mint a "pancser" olvasótársa, aki reklámozta az ilyen helyeket! Nekem ezért nem fizetnek a reklámért azok, akik "megvágják" a mozgáskorlátozottakat a parkoló díj erejéig! Tehát, nem legelő és hasonlókról van szó hanem azokról a "kivételezettekről" akik megkapták a lehetőséget a parkolójuk üzemeltetésére és "0" toleranciát alkalmaznak a mozgáskorlátozottakkal, noha fel festik a helyet és még táblát is raknak ki, s mégis fizettetnek velük a parkolás ért! Különben sem lehet dobbal verebet fogni, hát még keselyűket!”
 • 8. gyakor 2008. február 01. 17:29
  „Cseter Ur!
  Kérném tisztelettel felsorolni, azokat a területeket, ahol a KRESZ nem érvényesül. Én tudok egyet-kettőt: libalegelő, focipálya, szérüskert, stb.
  Hogy hozható ez összefüggésbe az igazolványok jogtalan használatával?
  Milyen KRESZ táblák vannak kirakva, ahol több nemzet tagjai közlekednek?
  Hogy jön ez össze a mozgáskorlátozottak jogaival?
  Miért és hol kell fizetnie az igazolványt jogosan használónak?
  Ha a jogosúltat megbüntetik a parkolóban, miért kell a rendőrnek intézkedni?
  A feltett kérdésekre én válaszolni nem tudok, ezért tisztelettel kérem -mivel mindentudónak látszik- adja meg a válaszokat. Előre is köszönöm.”
 • 7. Cseter János 2008. február 01. 15:31
  „Magyarországon már vannak olyan területek, ahol a KRESZ nem érvényesűl! Noha ugyan olyan KRESZ táblák vannak kirakva azokra az utakra, ahol, akár több nemzet tagjai gépjárművei közlekednek! Mivel most itt e cikkben a parkolás és az arra jogosító mozgáskorlátozottak jogairól van szó így az is ide tartozik. Tehát melyek ezek a területek ahol ez az igazolvány tulajdonosának még is fizteni kell a parkolásért?
  Talán tudja valamelyik olvasótársam? Vagy, ha nincs ilyen kiváltságos hely, akkor a rendőr milyen intézkedést tehet, ha a jogosúltat még is megvágják a parkoló dij erejéig?”
 • 6. Hajni 2008. február 01. 14:56
  „colomano! Te sem érted,hogy megint mire reagált? Igaza van LA-nak,nem ártana a rendőröknek a parkolókban is ellenőrizni hétvégeken! Biztos lenne megoldás,hogy kiszűrjék a jogtalan kártyahasználókat.Reméljük hamarosan kitalálnak valamit az illetékesek ellenük!”
 • 5. P.M. 2008. február 01. 10:51
  „Valóban nem ártana felülvizsgálni a jogosúltságokat, mert akinek valóban jár annak nagy segítség,de sokan visszaélnek vele. Ha valakit szabálysértésen érnek az fizessen, véleményem szerint van mit javítani a közlekedési morálon, hogy ez a módszer mennyire hatékony és alkalmas e rá az már máskérdés...”
 • 4. colomano 2008. február 01. 10:50
  „Cseter úr!
  Hogy jön ide a tiltó tábla? Milyen, minek, hová?
  A kártyalopást, a jogtalan felhasználást nem lehet táblákkal megszüntetni, tiltani meg pláne nem...”
 • 3. L.A. 2008. február 01. 10:29
  „Hát van valami abban amit az első hozzászoló írt....
  érdemes lenne egy egy rendőrt hétévégénként a nagyáruházak parkolójába kiküldeni, sokezer büntetést be lehetne szedni, nem is értem, hogy erre miért nem gondolnak....”
 • 2. Cseter János 2008. február 01. 10:26
  „Van akiktől a példát veszik! Mint az már köztudott, hogy e rendszerben lehet egy ugyan azon szolgáltatásért több cimen is sarcot kivetni! Ez az köz út, közterület! A lakósság ezen fosztogatása nem bűn! Csupán azért, mert ez hasznot hajt a "törvény, rendelet" alkotóinak. Sokkal egyszerübb lenne csupán tiltó táblákat kirakni, viszont akkor nem lenne a számolatlanúl beszebelhető pénz az "alkotóknak"! Csoda ha valakik részesedni akarnak az ilyen könnyen jött pénzszerzés hasznából? Ja hogy nemki nincsekek csicskásaik akiket lehet úszitan? Így marad a bűntetés, naná, hisz az is a pénz beszebelés egyikformája és ez is törvényes!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív az Életmód Klub

Veszprémvarsány - Sikeres évet zárt a veszprémvarsányi Életmód Klub – derült ki Bognár Jenőné… Tovább olvasom