Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Lopások a győri köztemetőben

Győr - A temetői lopások – talán éppen kegyeleti okból – erőteljesebben érintik a károsultakat. Meglopott olvasónk az őt ért kárért a temetők üzemeltetését végző társaságot okolja. A cég állítja: megteszi, amit lehetőségei engednek.
A győri, nádorvárosi köztemető őrzésével kapcsolatban azt panaszolta lapunk egyik olvasója, hogy hozzátartozója sírjáról elloptak két bronzvázát és egy bronz mécsestartót. A szomszédos sírról – s más parcellából is – szintén bronzvázákat vittek el ismeretlenek. A rendőrség helyszínelt, talán feleslegesen.

Olvasónk jogszabályokra hivatkozva úgy véli, az esetben a temetőüzemeltetési és -gondnoki feladatokat nem végezte el a működtető. Ez pedig kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát. A panaszos szerint fokozott felelősség terheli a fenntartót és a vagyonvédelemért felelős civil biztonsági szolgálatot egyaránt. A bűncselekmények helyszínei, különösen a kiemelt területek, nincsenek kellő szigorral ellenőrizve vagy hiányosak a beláthatóságát biztosító feltételek. Mint például a közterület megfelelő megvilágítása az esti, éjszakai órákban, illetve a tereprendezés.

A panaszos szerint rendszeresen kellene járőrözni kutyával és megbízható, gyors összeköttetést biztosító technikai eszközzel kellene felszerelni a biztonsági őröket. A nádorvárosi köztemetőben – olvasónk állítása szerint – mindezen feltételeknek nem felelnek meg, mivel tudomása szerint egy biztonsági őr van, ő is a kapunál.

„A temetői lopásokkal kapcsolatban már több levelet váltottam az önkormányzattal és a kommunális szolgáltatóval is. A szolgáltató azt javasolta, hogy vegyek fel egy biztonsági őrt, mert nekik erre nincs pénzük. Akkoriban a mozgó biztonsági őrt javasoltam, de ettől is mereven elzárkóztak" – közölte olvasónk.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivője, Nagy Csaba a levélre reagálva elmondta, a nádorvárosi köztemetőben a bemenő és kimenő forgalmat a társaság megbízásából az Őrmester Kft. ellenőrzi.

– A huszonhat hektáros terület nagyságából következően az önkormányzat által erre a célra biztosított forrás nem teszi lehetővé az állandó járőrözést, a portaszolgálat úgynevezett pontőrzési feladatot lát el.

A rendelkezésünkre álló költségvetés keretein belül a helyi rendőri szervekkel közösen természetesen mindent megteszünk a hasonló esetek elkerülése érdekében, de a kegyeleti jogot és a magántulajdont egyaránt sértő magatartások teljes megfékezésére sem jogkörünk, sem pedig lehetőségünk nincs. Reméljük, hogy az ügyben eljáró nyomozó hatóság elejét tudja venni a lopás megismétlődésének – reagált a szóvivő.


Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parkban szívta a füves cigarettát

Győr - Eredményes a Kálóczy téren bevezetett fokozott rendőri jelenlét. A hétvégén tartott… Tovább olvasom