Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Londoni elemzők a magyar gazdaság esélyeiről

A magyar kormány költségvetési céljai a jövő év végig hitelesek, és jóllehet a 2009-es kilátások már kevésbé egyértelműek, most talán van esély arra, hogy megtörik a választások előtti költségvetési elcsúszások „történelmi" hagyománya – áll az egyik vezető londoni befektetési ház új elemzésében, amely szerint ideje lenne felszámolni a forint ingadozási sávját.
A Barclays Capital beszámolója szerint a cég elemzői tájékozódó látogatáson jártak Magyarországon, ahol jegybanki és  költségvetési illetékesekkel, valamint elemzőkkel tárgyaltak. 

Kevésbé borúlátóak

Az elemzés szerint a ház a látogatás nyomán most már „kevésbé  borúlátó" a költségvetési kilátásokat illetően, mint akár néhány  hónappal ezelőtt, mivel a 2007–2008-as számok „szilárdnak tűnnek",  és a politika a jelek szerint továbbra is elkötelezett a kiigazítás  mellett.   A Barclays Capital elemzői szerint az idei 6,4 százalékos és a  jövő évi 4,1 százalékos – ESA-szabvánnyal számolt – GDP-arányos  államháztartási deficitcél hitelesnek látszik.  

A szeptemberig nyújtott költségvetési teljesítmény arra vall,  hogy a 2007 végi hiánycél „viszonylag kényelmesen" teljesíthető  lesz, sőt, a Barclays Capital saját előrejelzése az elemzés szerint  6,2 százalékos hiányt valószínűsít, vagyis kevesebbet a hivatalos  prognózisnál.  
A londoni befektetési bank szakértői szerint „egyes helyi  elemzők" azt mondták, hogy a kormány akár 6 százalék alá is tudná  süllyeszteni a hiányt idén, de inkább előrehoz néhány kiadási  tételt, hogy jövőre több mozgástér legyen. 

Az igazi kihívás

 Az elemzés szerint ugyanakkor „az igazi kihívás" a  konszolidáció folytatása 2009-ben, amikor 3,2 százalékra kell  csökkenteni a deficitet a tervek alapján. Az abban az évben esedékes  európai parlamenti választások eredményei „elbizonytalaníthatják" az  MSZP-t a 2010-es magyarországi választások előtt, márpedig az elmúlt  időszakok költségvetési mintái tipikus választási költekezési, majd  megszorítási ciklusokat mutatnak. Ezúttal azonban más lehet a  helyzet, áll a Barclays Capital elemzésében. 

A cég szakérői idéznek egy helyi megfigyelőt, aki szerint  Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek „nincs hova hátrálnia", és neki  is meggyőződése, hogy csak akkor van esélye sértetlenül kikeveredni  a jelenlegi helyzetből, ha továbbra is az ország reformerének képét  alakítja ki magáról. Jóllehet a felmérések szerint az MSZP  támogatottsága többéves mélyponton van, nincs olyan egyértelmű  nyomás, amely Gyurcsány eltávolítását célozná – áll a londoni  elemzésben. 

Kétharmados törvények kellenének

Mindemellett a kormányfő olyan költségvetési szabályokat  lefektető törvényeket is javasol, amelyeket ideális esetben  kétharmados többséggel az alkotmányba foglalnának további jeleként  annak, hogy folytatódnak az erőfeszítések a költségvetési kiigazítás  hosszú távú hitelességének erősítésére – áll a Barclays Capital  elemzésében. 
A londoni elemzői közösségben mindazonáltal továbbra is vannak  kétségek a 2008 utáni konszolidációs kilátások iránt. 

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő szeptember végén  megerősítette a „BBB plusz" szintű, közepes befektetői szuverén  magyar adósbesorolást, és ehhez fűzött akkori elemzésében  megállapította, hogy Magyarország „kitartóan halad" a költségvetési  konszolidáció felé. Az S&P hozzátette azonban: azzal számol, hogy a  2010-es választások közeledtével – és mivel a költségvetési  konszolidáció tervei a 2008 utáni időszakra „bizonytalanok" – később  lanyhulni fog a haladási ütem. 

Nem jó az ingadozó forint

A cég ugyanakkor fenntartja azt a nézetét, hogy a forint  ingadozási sávja „nem megfelelő" az ország számára, különösen azért,  mert a Barclays Capital szerint még legalább háromévnyire van  Magyarország belépése az euróövezeti tagság előtt kötelező ERM–II.  átváltási mechanizmusba (az elemzés szerint e mechanizmus  előfutárának lehet tekinteni a jelenlegi forintsávot). 

A ház szerint legkorábban 2008 első negyedévében tűnik  lehetségesnek a sáv felszámolása, miután a magyar adósságpiaci  hozamok lejjebb mentek, a 2007-es teljes költségvetési adatsor  ismertté válik, és megkezdődik a 2008-as költségvetési terv  végrehajtása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha év vége, akkor céges bulik!

Közeledik az év vége és egyre közelebb kerülünk azokhoz az évzáró partikhoz, melyeket a vállalatok… Tovább olvasom