Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Londonba kíséri a látássérülteket

Önkéntesként kíséri el a három nyelven beszélő győri Rónaszéki Katalin a látássérült sportolókat Londonba. Ugyanis a tandemesek a megyeszékhelyről indulva akarnak eljutni a paralimpa megnyitójára, de egyikük se beszél idegen nyelvet.

Többször írtunk már a paralimpiára elkerekezés tervéről (A kísérőautóba kellene benzin – július 17., Tandemekkel Londonba – június 11.). A Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület négy tagja megy kétüléses kerékpárokkal Londonba. Az olimpia helyszínére a fogyatékossággal élők játékának megnyitójára akarnak odaérni.

Az is a Kisalföldben jelent meg, hogy az útnak induló gyengénlátóknak, köztük egy vaknak, szükségük van olyan segítőre, aki jól beszél angolul, németül és önkéntesként vállalja, hogy velük tart. Rónaszéki Katalin édesapja a felhívást olvasva rögtön szólt a lányának. Ugyanarra gondoltak, arra, hogy ezt a feladatot a fiatal győri tájépítésznek találták ki, szinte rá szabták.

Tandemesek terve: A Londonba induló látássérülteket, köztük Mittnacht Józsefet tolmácsolással segíti Rónaszéki Katalin, de egy-egy szakaszon együtt is biciklizik velük. Fotó: Mészáros Mátyás
Tandemesek terve: A Londonba induló látássérülteket, köztük Mittnacht Józsefet tolmácsolással segíti Rónaszéki Katalin, de egy-egy szakaszon együtt is biciklizik velük. Fotó: Mészáros Mátyás


Kata angolul, németül és törökül is jól beszél, sőt, egy kicsit görögül is. Korábban Görögországban végzett önkéntes munkát egy uniós projekt keretében.

Az Erasmus diákcsereprogram révén pedig fél évet töltött Ankarában, a legnagyobb török környezetvédelmi szervezetnél teljesítette gyakorlatát. Mérnöki diplomájának megszerzése óta civileknek segít pályázatírással és állást keres. Ezért van ideje, hogy elkísérje a tandemeseket. Szeret utazni, különböző embereket, kultúrákat megismerni.

Az olimpia helyszínére is kíváncsi, de főként az motiválta, hogy látássérültekkel ismerkedhet össze, akiktől szerinte mindenki tanulhat. Feladata többek közt a kapcsolattartás a külföldi Lions-szervezetekkel, akik szállást, étkezést biztosítanak a tandemeseknek. Emellett népszerűsíti a nemzetközi sajtóban akciójukat, hogy minél többen együtt kerekezzenek velük egy-egy szakaszon. Tolmácsol a nyilatkozatoknál és akkor is, ha szerelővel, orvossal kell beszélni. Többnyire a kísérőbuszban utazhat, de neki is lesz egy biciklije.

Kata kétnyelvű, angol–magyar blogot vezet útjukról, ami a tervek szerint a kisalfold.hu-n lesz olvasható. Augusztus 9-én indul a csapat és 1806 kilométert húsz nap alatt akar megtenni. Augusztus 8-án a győri színház előtt 18 órától búcsúztató bulit tartanak. A győri székhelyű egyesületet támogatni lehet a 10300002-10337509-49020018-as bankszámlaszámon.

Miért paralimpia? Sokan gondolják, hogy a fogyatékossággal élők játékának elnevezésére a paraplégia szót használták, ami orvosi kifejezés a végtagbénulásra. Valójában azonban a paralel és az olimpia kifejezéseket illesztették össze, aminek a jelentése: párhuzamos olimpia. Ezzel fejezik ki, hogy ez a sportesemény az épekével egyenrangú mozgalom.

Így csak a paralimpia szó használata helyes. A II. világháború után dr. Ludwig Guttmann, az angliai Stoke Mandevill város kórházának vezetője kezdett versenysportot alkalmazni a veteránok rehabilitációjában. Az 1948-as londoni olimpia nyitónapján megszervezte az első versenyt kerekes székes atlétáknak.


Olvasóink írták

  • 1. acsali 2012. július 27. 08:59
    „Miért nem a József felesége ül a hátsó ülésen mint azt korábban tették? Tán csak nem elhagyta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kik támadják az országot?

„A magyar kormányt ért támadások oka az, hogy az Orbán-kormány ragaszkodik a tradicionális… Tovább olvasom