Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Lomtalanítási akció helyett hulladékudvarok

Tavaly még két és fél, idén másfél hónapig tartott a megyeszékhelyen a lomtalanítás. A tervek szerint a jövőben bármikor elszállítható az otthoni limlom a hulladékudvarokba, lomtalanítást külön viszont nem tartanak.
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. az idei lomtalanítási akció tapasztalatai alapján változtatást tervez. Az elképzelések szerint az évi egyszeri lomtalanítás helyett egész éven át megszabadulhatnának a családok a meghibásodott tévétől, hűtőszekrénytől, megunt heverőtől, ülőalkalmatosságoktól. A lomok fogadására a társaság a már meglévő két hulladékudvar mellé továbbiakat szeretne nyitni a megyeszékhely városrészeiben. (A jelenlegi két hulladékudvar Kisbácsán a Kalapács utca végén, illetve Győrszentivánon a Homoksori út végén található.)

Több mint 1200 tonna limlom

Tavaly két és fél hónapig tartott a lomtalanítás Győrben, az idén hat hétvégén szállították el a Komszol tehergépkocsijai a házak elé kihelyezett limlomot. Kiss Tibor, a társaság hulladékgazdálkodási üzemvezetője elmondta, minden eddiginél több lomtól kívántak a családok megszabadulni, több mint ezerkétszáz tonna megunt holmit szállítottak a Pápai úti hulladéklerakóra. A hat hétvégén tartott akció a cégnek mintegy ötmillió forintjába került.

Alkalmi szeméttelepek

Noha a társaság rendszeresen újságközleményben meghirdette, melyik városrészben mikor helyezhető ki a hulladék, sokan nem tartották magukat az időponthoz. Ezért újra és újra vissza kellett menni az egyes gyűjtőhelyekre. A guberálóknak köszönhetően a lomtalanításra kijelölt helyek – ha rövid időre is – alkalmi szeméttelepekké váltak. Ezért is kíván változtatni a társaság eddigi gyakorlatán.
A Komszol azonban nem vissza-, hanem előrelépni szeretne. Az idei volt az utolsó lomtalanítási időszak. Kovács Barnabás, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a már meglévő két hulladékudvar mellé további hat létesítését tervezi a cég, ezeken fogadnák egész esztendőn át a limlomot.
„ Egy-egy hulladékudvar kialakítása öt-tíz millió forintba kerülne, s ehhez a várostól is vár támogatást a társaság."

Kerti hulladékok

A Komszol tavaly kezdte meg a megyeszékhelyen a kerti hulladékok gyűjtését is. Októbertől ebben is változás lesz, kéthetente szállítják el a papírzsá-

kokba, dobozokba összegyűjtött kerti hulladékot, az összekötözött ágakat. Ménfőcsanakról hetente elszállítják a társaság abdai dísznövénytelepére. Páros héten Révfalu, Kisbácsa, Nagybácsa, Gyirmót, Győrszentiván, Győrszent-

iván-Kertváros, Likócs, Sárás, Belváros, a Pós-dombi kertek, a Banai és a Tatai úti kertek kerti hulladékát viszik el a társaság tehergépkocsijai. Páratlan heteken a következő városrészek kerülnek sorra: Szabadhegy, Kismegyer, Jancsifalu, Pinnyéd, Nádorváros, Adyváros és Marcalváros, Gyárváros, Sziget, Újváros, Rabkert, Góré-dűlő, Fehérvári úti kertek.
A lebomló kerti szerves hulladékot egyelőre depóniában helyezik el, jövőre pedig a létesítendő komposztálóműbe. Mint Kiss Tibor közölte a Kisalfölddel, a megyeszékhely száznál több szelektív hulladék elhelyezésére szolgáló gyűjtőszigetéről a műanyag és papírhulladékot ezután a hét három napján elszállítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kert kilátással a kilátástalanból

Győr-Szabadhegyen egy teljes díszében pompázó kertet látva kevesen gondolnák, hogy aki mindezt… Tovább olvasom