Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Lomnici Zoltán bírósági tanácsban elnököl tovább

Győr-Moson-Sopron - Az idén a megszokottól eltérő témájú volt Győrben a rendes összbírói értekezlet. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ugyanis az elmúlt hat évet igyekezett összegezni. Mint közismert, a közjogi méltóság mandátuma június 26-án lejár és a köztársasági elnök mást kíván helyette kinevezni.
Lomnici Zoltán a megye bíráival folytatott zártkörű tanácskozás után a sajtó képviselőinek is beszámolt hatéves mandátumáról. Arról, hogy Sólyom László köztársasági elnök döntésének mi az oka, nem kívánt nyilatkozni.

A főbíró kiemelte az elmúlt hat évben történt előrelépések közül, hogy a korábbi két-három éves perelhúzódások helyett ma átlagosan hat-nyolc hónap alatt zárulnak le a Legfelsőbb Bíróság ügyei.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökeként pedig azt tartja az egyik legnagyobb eredménynek, hogy a bíróságokra fordított állami pénz több mint a duplájára emelkedett hat év alatt. Szólt Lomnici Zoltán az „E-programról", amelynek eredményeképpen ma már minden bíró rendelkezik számítógéppel, s tudatta azt is, hogy az elmúlt hat évben csaknem harminc bírósági épületet újítottak fel és hét újat is emeltek országszerte. Aláhúzta még az elnök, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróságra csak a panaszok 1–1,5 százaléka érkezik hazánkból, sőt: perelhúzódás miatt az új tagállamok közül tőlünk jön a legkevesebb beadvány.

A bírák védelméről is szó esett a közelmúltban történt törvénysértések – köpködés, bántalmazás – okán. Ehhez kapcsolódóan Lomnici Zoltánt arról is kérdeztük: nem tűnhet-e a közvélemény szemében etikátlannak, hogy egy polgári jogi perben bíró dönt a bíróról, mint csütörtökön a Cserni kontra M. Szabó-ügyben.

Az elnök elmondta: erre nincs igazán mindenki számára megfelelő megoldás, de például ő maga még soha nem indított pert, jóllehet, különböző internetes oldalakon hajmeresztő állítások jelentek meg róla, például, hogy „ittasan halálra gázolt valakit" vagy éppen „kábítószert csempészett az USA-ba". Ugyanakkor a büntetőjogba ütköző cselekmények megfékezését maga is szorgalmazza:.
A továbbiakban Lomnici Zoltánt lejáró mandátumáról kérdeztük, a Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: június 26-tól a pénzügyi tanácsban folytatja tovább munkáját, amelyben eddig is elnökölt.

Hozzátette: 1945 óta ő volt az első legfelsőbb bíró, aki gyakorló bíróból került e posztra és elnöki feladatai mellett folyamatosan tárgyal.

Kérdésünkre, hogy nem tartja-e jogosnak azt a felvetést, miszerint túl sokat szerepelt volna a nyilvánosság előtt, közölte: egy közjogi méltóság feladatkörébe ez beletartozik. Arról, hogy emberileg sérti-e az államfői döntés, valamint az, hogy a hír négy hónappal a mandátum lejárta előtt kiszivárgott, Lomnici Zoltán csak annyit mondott: cseppet sem csodálkozik. Annyit közölt: „Bizonyára nem szakmai kifogásról van szó velem kapcsolatban, ezt megerősíti az is, hogy a köztársasági elnök csak most alakítja ki azt a szempontrendszert, ami alapján véleményezi a jelölt szakmai alkalmasságát." Hozzátette: ha az államfő olyan jelöltet visz az Országgyűlés elé, akit az OIT nem támogat, akkor az az elnök soha nem lesz szakmailag legitim.
Lomnici Zoltán mandátuma június 26-án lejár és a köztársasági elnök mást kíván helyette kinevezni.
Fotó: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. február 24. 09:07
    „Hát az évi több mint húsz millióért valamit csináljon is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viselkedési kódexet vezetnek be a jegyző viselkedése miatt

Győr - Borkai Zsolt polgármester pénteken bejelentette, fegyelmi eljárást kezdeményez dr. Papp… Tovább olvasom