Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Ló és harcosa pihent az állatvásártér alatt

A vártnál is több leletre bukkantak a régészek a leendő győri Family Center helyén végzett feltárás során.
A mostani ásatást, amely a jövő nyártól épülő bevásárlóközpont megelőző feltárása, október közepén kezdték a szakemberek, s bár most téli szünetet tartanak, van mit feldolgozni az eddigi másfél hónapos kutatás után. Azt sejteni lehetett, hogy a Pápai út mellett, a volt állatvásártér helyén érdemes megbolygatni a földet, hiszen nyolc évvel ezelőtt, a Tesco és a Kika építése előtt végzett, rengeteg leletet hozó feltárások idején erre a területre is elmerészkedtek a kutatók.

Nagy Andrea, a Xántus János Múzeum régésze októberben tehát már számított arra az újkőkori településrészletre, amelynek maradványai „menetrendszerűen" előkerültek a kutatóárkok ásásakor. Akkor sem lepődött meg, amikor három, szintén ebből a korból ránk maradt sírt találtak, bennük a korszakra jellemző, összekuporodott helyzetben talált csontvázakkal. Azon viszont igen, hogy alig két méterrel a föld alatt egy kora avar kori temetőrészlet kezdett kirajzolódni.
Ebből a korból – a hatodik század tájáról – még nem találtak leleteket a környéken.

Felszerszámozott ló a sírban

– Öt sírt találtunk eddig, az egyik egy 3–5 éves kisgyerek sírhelye, a másik négy pedig férfiaké. Közülük az egyik biztosan harcos volt, mellétemették ugyanis a lovát, ami abban a korban bevett szokás volt – mutatja az ásatást vezető régész a képeket. Az állatot, amely az avarok hite szerint lovasát hivatott kísérni a túlvilági vadászmezőkön, fel is szerszámozták, zablája még a szájában volt, amikor rátaláltak a sírra. Hasonló megfontolásból, azaz hogy a halott túlvilági kényelmét biztosítsák, étel gyanánt egy tyúkot, egy kecskét, valamint agyagedényekben italt is temettek a sírba.

Utóbbi egyébként azért is kuriózum, mert a Dunántúlon eddig nem ismert temetkezési szokásokat vonultat fel: a halott lovát például nem egészben hantolták el, hanem csak a koponyáját, a végtagjait és a bőrét helyezték a sírba – teste többi része valószínűleg a halotti tor egyik fogását szolgáltatta –, gazdája lábszárcsontjai alatt pedig, akárcsak a többi sírban, egy eddig ismeretlen állat farokcsigolyáit találták, hogy miért, még nem tudni.

Kiderülhet a halál oka

A leleteken jelenleg szakemberek dolgoznak, az elvégzett vizsgálatok sok mindenre választ adhatnak: az emberi csontokból kiderülhet a halál oka, például harci sérülés, vagy akár egy súlyos betegség, a táplálékként elföldelt állatok korából pedig következtetni lehet a temetés idejére; ha például bebizonyosodik, hogy fiatal volt a kecske, valószínű, hogy a tavaszi ellési időszak után halt meg az eltemetett férfi.

Védőréteg a leleteken

Az már csak hab a tortán, hogy a leleteket megóvta az a helyenként három méter vastag feltöltés, amely az állatvásártér kialakításakor került a területre. Eddig közel fél hektárt sikerült feltárni a négyhektáros telken; a várhatóan májusig tartó ásatás márciusban folytatódik, a leleteket restaurálásuk után önálló tárlaton mutatja be a múzeum. Nem ez lesz az első eset, hogy egy nagyberuházás nyomán előbukkant értékes kincseket tárnak a nagyközönség elé: az Árkád építésekor feltárt régészeti leletek – többek között egy római kori temető maradványai – március 8-tól láthatók a megyei múzeumban.

KORÁBBAN >>

Megóvta a feltöltés a leleteket (2007-02-01) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítő egyesület a nagycsaládokért

Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban adott hangot véleményének a magyar közéletben a Nagycsaládosok… Tovább olvasom