Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

LMP Győrben: elfogadhatatlan az energiastratégia

Elfogadhatatlan az alternatív energiaforrások bedarálása - mondta Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika szóvivője, győri rendezvénysorozatuk hétfő esti sajtótájékoztatóján.

A dokumentum az atomenergia és a lignit után harmadik helyre sorolta az alternatív forrásokat - jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy "a 21. században egy kormánynak nem ilyenfajta prioritásokat célszerű kijelölni, ha hosszú távú energiastratégiákban gondolkodik".

Az LMP "régi vesszőparipájaként" említette "az atomenergiával kapcsolatos visszaélések felderítését" és e kockázatos energiatermelési mód visszaszorítását. Hozzátette: a paksi atomerőművel kapcsolatban több per is folyik amiatt, mert a hatóságok nem adnak ki olyan adatokat, amelyek "minden magyar állampolgárra tartoznának".

Márpedig - tette hozzá - az üzemidő-hosszabbításnak, mind a további blokkok létesítésének kritériuma volna, hogy az állampolgárok láthassák, mire készül.

Megjegyezte: a számos alternatív energiahordozóban bővelkedő Magyarországon "egyáltalán nem szükséges".

Pogány Anikó, az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának klímaenergetikai szakértője szerint "a két új blokk egyáltalán nem szükséges, bűn felvetni a gondolatát is"; a bővítés 3000 milliárd forintos költsége az éves nemzeti jövedelem egytizede, több, mint az éves árbevétel, "vagy annyi, mint öt 4-es metró".

Ráadásul "a balesetek mutatnak rá, hogy nincsen biztonságos atomenergia". Eközben a kormányzat úgy engedne teret a szénerőműveknek, hogy az atomenergia mellett épp a széndioxid-kibocsátás csökkentésével érvel - tette hozzá a szakértő.

Olvasóink írták

 • 4. Hunicum 2011. október 04. 12:37
  „Gombperec!

  Szerény véleményem szerint a kiadási oldala több mint az adóból befolyt összeg.
  Arról nem is beszélve, hogy a kőolaj, földgáz miatt kiszolgáltatott minden ilyen kis ország mint a miénk a nagyhatalmaknak. Emiatt meg engedelmes kormányzást követelnek ami soha nem a lakosságnak érdekeit szolgálja.
  Meg lehet nézni, hogy milyen összefonódások vannak az energiaszektorok és a központi bankok között és akkor mindenki világosan láthatna.
  Az egy pillanatban reaktorokat építő cégbirodalom vezetője, a másik pillanatban az USA alelnöke, vagy ifj. George Bush, aki az olajiparból egyből az elnöki székbe ült. Apja meg a fegyvergyáros elnök...”
 • 3. urbaniastapista 2011. október 03. 22:04
  „Mindig azzal jönnek, hogy az atomáram milyen olcsó, nem lehet meglenni nélküle. Azt´ biztosítása van-e az atomerőműnek? Ha esetleg van, az mire elég egy Fukushima-szerű esemény után?”
 • 2. Gombperec 2011. október 03. 22:03
  „A magyar ember magasról tesz a környezetvédelemre, az nem szempont. Geotermikus energiából pedig van itt bőven, csak ki kellene használni. A napenergia is reális alternatíva. A baj ezekkel az, hogy ha nem gázt és villanyt (szenet, fát) használsz, kiesnek az adóbevételek... ezért nem támogatják.”
 • 1. OldSpice 2011. október 03. 19:55
  „ő a szélenergiát támogatja”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt figyeld: megújult a Vaskakas bábszínház honlapja

A Vaskakas születésnapi mulatsága, amelyet október 15-re terveztek, később lesz. Tovább olvasom