Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

LMP: a kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint amiről szó volt

Az LMP szerint az Orbán-kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint ígérte; a párt vasárnapi, portálunkhoz eljuttatott közleményében azt is hangsúlyozta, hogy az Audi gyár bővítésének kiemelt beruházássá nyilvánítása a korrupció veszélyét is növeli.

Szabó Rebeka, a párt országgyűlési képviselője által jegyzett közlemény szerint az Audi gyár húszmilliárd forint állami támogatást kap, amely egy új munkahelyre vetítve 11,1 millió forint.

Ennek kapcsán az LMP-s képviselő megjegyezte, hogy Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kedden még azt mondta: munkahelyenként 5 millió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását. Az LMP szerint a gyár megépítésével európai jelentőségű természeti értékek semmisülnek meg. A párt javaslatait követve a húszmilliárdos állami támogatásból - kis- és középvállalatok támogatásával, zöld munkahely-teremtési programokkal - olyan állások jöhetnének létre, amelyek nem csökkentik az ország "természeti tőkéjét" - írta Szabó Rebeka, hozzátéve, hogy "a kormány ezt láthatóan nem érti".

A képviselő emlékeztetett, hogy az LMP már több alkalommal kezdeményezte az előző parlamenti ciklusban elfogadott kiemelt beruházási törvény visszavonását, mert az a párt szerint utat nyithat a sukorói kaszinó-ügyhöz hasonló, korrupciógyanús esetekhez. A kiemelt beruházási státusz ugyanis leegyszerűsíti a hatósági engedélyezést és csökken a civil kontroll.

Szabó Rebeka szerint a Fidesz a kiemelt beruházással növeli a korrupció veszélyét. "A kormány az átláthatóság kapcsán mellébeszél; a gyakorlatban ugyanis semmit sem tesz a politika és a gazdaság közérdeket sértő összefonódása ellen" - fogalmazott. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január végén jelentette be, hogy az Európai Unió "zöld utat" adott az Audi győri gyárberuházásának elindításához. Ezzel elhárult az akadály az Audi óriásberuházása elől. A miniszter felidézte: az Audi közel 1 milliárd eurós beruházással teljes vertikumú gyárat hoz létre Győrben, ahol 2013 második felétől, a gyár teljes kapacitású működésétől kezdve napi 500 autót gyártanak majd.

Nagy Anna kormányszóvivő pénteken közölte, hogy a kormány siófoki ülésén kiemeltté nyilvánította a győri Audi-beruházást. A kiemeltté nyilvánítás elsősorban azt jelenti, hogy gyorsított ügyintézéssel, soron kívül lehet beszerezni az engedélyeket. Az a cél, hogy az emberek minél hamarabb munkába állhassanak - fűzte hozzá. A kormányszóvivő elmondta, a beruházás közvetve 15 ezer, közvetlenül 1.800 munkahelyet hoz létre.

NGM: a kormány még nem döntött az Audi-beruházás támogatásának mértékéről

A kormány még nem döntött a győri Audi-beruházás támogatásának mértékéről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap az MTI-vel, cáfolva az LMP aznapi állítását, miszerint az ígért támogatási összeg kétszeresét kapja az autóipari vállalat. A tárca közleménye szerint a kormány pénteken csak arról határozott, hogy kiemeltté nyilvánítja a projektet. A kiemelt státusz elsősorban azt jelenti, hogy a beruházáshoz szükséges engedélyeket gyorsított ügyintézéssel tudja beszerezni az autóipari vállalat - írták magyarázatként.

Mint hangsúlyozták: a kiemelt beruházási státuszt a kormány kizárólag a nemzetgazdasági szempontból "igen fontos" beruházások esetében alkalmazza. A győri beruházással pedig közvetve 15 ezer, közvetlenül pedig 1800 munkahely jön létre - emlékeztetett a tárca. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január végén jelentette be, hogy az Európai Unió "zöld utat" adott az Audi győri gyárberuházásának elindításához. A miniszter felidézte: az Audi közel 1 milliárd eurós beruházással teljes vertikumú gyárat hoz létre Győrben, ahol 2013 második felétől, a gyár teljes kapacitású működésétől kezdve napi 500 autót gyártanak majd.

Az LMP szerint a kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint ígérte. Szabó Rebeka, a párt országgyűlési képviselője által jegyzett közlemény szerint az Audi gyár húszmilliárd forint állami támogatást kap, amely egy új munkahelyre vetítve 11,1 millió forint. Ennek kapcsán az LMP-s képviselő megjegyezte, hogy Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kedden még azt mondta: munkahelyenként 5 millió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. dorombolok 2011. március 02. 19:28
  „Sem az Opel sem a Mercedes 2010 év tavaszán döntött a honi fejlesztésekről.Nem is ez a lényeges, hanem az ,hogy jól döntött.A Sukoró vagy akármilyen másik telek eladási árát vitató szakértő mindig ugyanaz.Csalhatatlan!”
 • 51. load 2011. február 20. 13:46
  „50. Szabra
  Nem lehetett, mert csak 2010-től országgyűlési képviselő.
  A sukoró-ügy idején még a homoki gyepek restaurációjával foglalkozott.”
 • 50. Szabra 2011. február 15. 14:21
  „Szabó Rebeka a sukorói kaszinó-projeckt kiemelt beruházás támogatása ügyében is ilyen nagyon aktív volt ??????”
 • 49. Hedon 2011. február 15. 13:17
  „#48
  "Először is NGM szerint még nincs döntés a támogatás összegéről, az LMP tehát blöffölt egyet hátha bejön. "
  Bizony , bizony!
  Hamarabb beégtek mint gondoltam, mai hír:
  "Munkahelyenként közel 6 milló forint állami támogatást kap készpénzben az Audi,
  ami összesen 11 milliárdot jelent.
  Az Audi 900 millió eurós beruházás mellett 1800 munkahelyet teremt.
  A Világgazdaság által közölt összeállítás szerint a GM beruházáshoz
  munkahelyenként 9,4 millió, a Mercedes beruházáshoz pedig
  munkahelyenként 8,8 millió forint állami támogatást nyújt a kormány. "
  Tehát jóval kevesebbet kapott az AUDI mint a szentgotthárdi Opel
  vagy a kecskeméti Mercedesz üzem.
  Ennyit a Dohány utca gyülekezetről. Az sem igaz amit kérdeznek.”
 • 48. pozdorja 2011. február 15. 12:06
  „Nem szeretnék belepofázni a sok szakértő vitájába mivel én nem értek ehhez. Csak a számokat figyeljétek és olvassatok. Először is NGM szerint még nincs döntés a támogatás összegéről, az LMP tehát blöffölt egyet hátha bejön. Másodszor, az AUDI 280 milliárd forintos beruházást eszközöl, aminek nagy részét magyar vállalkozók és beszállítók fogják elvégezni. Ha igaz is lesz a 20 milliárdos támogatás, az kevesebb mint 10%-a a teljes beruházásnak. Az állami támogatás egyszeri összeg, míg a befektetés több év múlva fogja kitermelni a hasznot ezért valószínűleg sok-sok éven keresztül élvezhetjük a munkaerőpiacra gyakorolt jótékony hatását.
  Bizonyára az állami támogatás mértékéről sem hasraütéssel fognak dönteni, hanem komoly megtérülési számításokat végeznek el a döntés előtt. Szóval rinyálást be lehet fejezni.”
 • 47. Learten 2011. február 15. 02:51
  „GabeszI: "Komoly adókat fizetnek a városnak. Itt jön majd a duma, hogy hány évig voltak adómentesek. A magyar vállalkozók meddig nem fizetnek?"
  Ezt gondold végig. Egy protekció nélküli kisvállalkozó ha csak 2 hónapot késik vmelyik járulékával már jön a büntetés. Az Audi meg kapja a 11 millát alkalmazottanként. Szerinted ez mekkora bevétel a költségvetésnek?
  Egy átlag újonnan alapított magyar mikrovállalkozás már az alapításkor fizeti a kötelező minimálbér után az összes járulékot. Ez igaz a KKV-ra is. Az pedig másik tészta, hogy vannak adócsalók. Az Audi ezt alapban kikerüli a támogatások által.
  Ha vannak adócsalásról ismereteid miért nem teszel feljelentést? Engem komolyan kezd aggasztani, hogy mindenki hú de mennyire tudja hogy minden magyar vállalkozás csak feketén foglalkoztat és adót csal. Viszont valahogy mindenki csak itt beszél róla.
  Persze igaz Győrnek ez tényleg jó, lévén nem a helyi adókból kapják a támogatást.

  És ne érts félre, nem Győrnek akarok rosszat bármelyik hozzászólásommal. Mégegyszer, nem vagyok LMP-s.”
 • 46. GabeszI 2011. február 15. 00:09
  „1/ Az Audi munkahelyeket teremt. Sokat.
  2/ Munkakultúrát hoz hazánkba.
  3/ Sok ezer ember kap itt munkát, fehéren bejelentve, amelynek társadalombiztosítási vonzata majd annyi, mint..., a többit gondolja hozzá mindenki.
  4/ Támogatják a képzést, műszaki főiskola, motorfejlesztés, magyar szakemberek képzése
  5/Támogatják a sportot, ETO kézilabda, foci, bár utóbbit én sem értem
  6/ Komoly adókat fizetnek a városnak. Itt jön majd a duma, hogy hány évig voltak adómentesek. A magyar vállalkozók meddig nem fizetnek? Feketén dolgoztatnak, bejelentés nélkül. Aki másképp nem tud működni még meg is értem, ismétlem megértem! De a nagy része adót csal. Ez az igazság és lehet köpködni. Ez van.”
 • 45. Hedon 2011. február 14. 19:17
  „Egy 3%-on álló párt (vidéken nem mérhető támogatottság) koszos
  vakarózását kell már több mint 1,5 napja címoldalon olvasni.
  Vajon a megyei napilapnak milyen érdeke fűződik ahhoz
  hogy a megyének és Győr városának ennyire ártani akaró
  hitvány társaság minden böfögését címoldalon kelljen közölni.

  Ezek után nem lenne képem az AUDI vezetőkhöz beállítani aztán
  meg ott jó pofizni. Igaz az arcbőr vastagság kérdése nem szokott gondot
  okozni az elvtársaknak és most már a leszármazottaknak sem.

  Maga az ügy pedig szerencsére már sínen van és Szabó Rebeka
  ha minden nap ,,betép" akkor sem tud rajta változtatni.
  Uniós hozzájárulás megvan, kormánytámogatás megvan az AUDI
  szándéka a bővítéssel kapcsolatban szilárd.”
 • 44. Heco107 2011. február 14. 18:39
  „Semmi jelentősége az lmp-nek ,egy nagy nulla az egész banda,és körülbelül ugyanennyit tudnak bármilyen témában is tenni.”
 • 43. gte325 2011. február 14. 16:37
  „Lehet Mindenki Pedofil, hurrá! Fáj, hogy ennek a <moderálva>kormánynak van véletlenül egy épkézláb intézkedése, ami a termelésről, a fejlődésről szól, nem a fosztogatásról és osztogatásról? Fáj, hogy ez a befektetés rövid távon biztosan megtérül, és minden érintett jól jár? Ezt kellett volna mélymagyaroknak megtanulnotok, nem a tyúklopást.
  Vagy jobb lenne ezt a pénzt is elmaszatolni a zsidóbérenc haveri köreitekben, a TV-híradó nyilvánossága előtt meg alamizsnát osztani a nyomorultaknak?”
 • 42. baraba52 2011. február 14. 16:32
  „Ki az az LMP?”
 • 41. olvaso1975 2011. február 14. 09:39
  „Á szép jó napot az LMP-nek. De jó hogy csak a pofátok jár munkahely teremtést meg csak a ti feltételeitekkel szeretnétek létrehozni. Milyen védett területről beszéltek? Katonai lőtér volt a terület nagy része, évekig kapta a különféle veszélyes anyagokat akkor nem volt baj????? Most meg pofáztok itt össze-vissza minden baromságot.Mi a baj az hogy nem BP-központú a fejlesztés? Minek vinnék oda, hogy ezt is lenyúlják? Üdv neketek!”
 • 40. 47győr 2011. február 14. 09:27
  „Nem kell irigykedni a győriekre. Nem véletlenül települt ide az AUDI, mert a Győrben dolgozó műszaki szakemberek már bizonyitottak, hiszen kb. 150 éve Győr az ország egyik legtöbb műszaki szakembert eltartó körzete. Az itt élőknek vérükben van a precizítás, pontosság, fegyelmezettség, munkájuk iránti alázat. Enélkül ilyen komoly technológiát nem lehet kivitelezni. Annó jöttek ide rendszerváltás után az ország K-i részéből munkanélküliek, hogy átképezzük őket, de reggel még munkakezdésre se jöttek pontosan, holott tudták, hogy a szalag indul. Hamarosan vissza is mentek. Gőze sincs annak ezekről , aki nem látott belülről egy ilyen vállalatot. Ott mindennek klappolni kell.
  Első az, hogy a kiszállítási határidő pontosan be legyen tartva, mindeneket megelőzően. Ehhez kell a génekben hozott hozzáállás.”
 • 39. kolombela 2011. február 14. 09:15
  „15. Agent 2011.02.13. 19:36
  Érti ő azt, csak nem szabad mást mondania”
 • 38. kolombela 2011. február 14. 09:11
  „Inkább az audit támogassa az olyan beruházásokban, ami nem csak közvetlenül teremti meg a munkahelyeket, hanem közvetve is. Ami még egyáltalán nem elhanyagolandó szempont, az az, hogy alkalmazottait nem zsákmányolja ki teljes mértékben, és nem minimál bérért dolgoztatja.”
 • 37. magzol 2011. február 14. 08:22
  „csak ne ez a pesti sorstalanokból tömörödött viccpárt okoskodna! maradjanak az V. kerületben!”
 • 36. stam 2011. február 14. 07:49
  „LMP?:)
  Vicc az egész bagázs.
  Látta valamelyik magasröptü politikus azt a helyet, ahová nem mellékesen több ezer embernek munkalehetőséget nyújtó gyárat épít az Audi?
  Nézzék meg!
  Ez nem Casino projekt emberek.”
 • 35. maraton 2011. február 14. 06:30
  „Kit érdekel az LMP? Amíg az Audi kezdő bérként 150.000,- Ft alapbért + mozgó + pótlék + béren kívüli juttatásokat ad, és emeli a győri élatszínvonalat, addig csak köhögjön az LMP-s bolha kit érdekel. Nekünk fizetésből kell megélnünk, nem mutyiból...”
 • 34. Jandex 2011. február 14. 06:16
  „"a kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint amiről szó volt"
  Igen de a zsebbe juttatott % is ennek arányában változik,elempések meg csak irigykedjenek!”
 • 33. Learten 2011. február 14. 05:37
  „blaze: Lehet hogy igazad van. De megint kezdünk egy csapdába belemászni. Ha majd megint jön valamilyen globális stikli, a sok multi szedi a sátorfáját. Tudtad pl. hogy Mo. már a saját fogyasztásának megfelelő élelmiszert sem termeli meg?

  Stickers: Nem kell bemutatni a magyar cégeket. De a multikat sem. Erre lenne az ún. NAV. Ha korrekt módon dolgoznának, talán kevesebb lenne az általad vázolt módon működő cég...
  Szerinted sok multinál nem ugyanez megy? Hát de! Nem kellene ennyire globalistának lenni...”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsület napja: így vélekedik a Jobbik

˝A Becsület napja, amikor Európa hős védőire emlékezünk! Bár ma inkább a szégyen és a gyávaság… Tovább olvasom