Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Liza utcazenélt Győrben, összegyűlt a saját hegedűre való - videó, fotók

Utcazenéléssel elég pénzt gyűjtött arra Hajlinger Liza, hogy megvegye első, saját hegedűjét. Így felvételizhetett a bécsi konzervatóriumba, ahová sikerült is bejutnia. Ráadásul kiderült, hogy a tehetséges fiatal hangszerét Erős József győri hegedűkészítő-mester alkotta, még tizenkét évvel ezelőtt.Hegedűt hegedült

„Sikerült megvennem a hegedűt, és már a felvételin is túl vagyok, sikeresen!" – érkezett az üzenet Hajlinger Lizától a napokban. A 19 éves lányról nyáron írtunk először, amikor a győri utcákon, tereken muzsikált. Liza utcazenéléssel gyűjtött ugyanis egy saját hegedűre – mivel idén végzett a győri konzervatóriumban, és hangszerét vissza kellett adnia az iskolának.

A tehetséges lány nagy családban él, szülei válláról szerette volna levenni a terhet az akcióval, másrészt misszióként tekint az utcazenélésre. Liza most nagyon boldog, hogy végre teljesülhetett a régen vágyott célja.

– Már a saját hangszeremmel felvételiztem, és sikerült is bejutnom a bécsi Richard Wagner Konzervatóriumba, októbertől ott folytatom a tanulmányaimat. A hegedűt egy ismerősömön keresztül vettem meg, 400 ezer forint volt, ez az ár főnyeremény érte. Ráadásul kiderült, hogy Erős József győri hegedűkészítő-mester munkája – mesélte.

Hajlinger Liza mesterhegedűjét a győri Erős József készítette. Fotók: Cseh Róbert


Lizára várt a mesterhegedű


Liza ötletére megkerestük az alkotót, aki örömmel fogadott minket szabadhegyi otthonában. Miután előkerült a tokból a hegedű, és Erős József a kezei között forgatta a hangszert, percekig néma csend volt a szobában. Már kezdtük azt gondolni, talán téved a tanúsítvány, mire a mester megszólalt: „Valóban én készítettem ezt a hangszert."

˝Többször meghatódtam egy-egy utcazenéléssel töltött nap után. Annyira nyitottan, kedvesen fogadtak Győrben, és olyan sokan tartották fontosnak, hogy támogassák a célomat˝
Hajlinger Liza

A házi nyilvántartást fellapozva kiderült, hogy a hegedű 2002-ben készült, a feljegyzések szerint egy évvel később vásárolták meg, és Érsekújvárra vitték. Hogy onnan miként jutott el Liza ismerőséhez, azt nem tudni, egy azonban biztos: akármilyen kalandos utat is járt be, a hangszeren eddig alig játszottak.

A mesterhegedű Lizára várt. Ő ugyanis már hegedült rajta a bécsi Musikverein grandiózus Aranytermében, ott, ahol a bécsi újévi koncertet is tartják.  – Hihetetlen élmény volt a káprázatos épületben játszani, elképesztő akusztikája van a teremnek – mondta lelkesen.

Nekünk pedig az jelentett élményt, ahogy Erős József otthonában hallottuk hegedülni Lizát, miközben a mester boldog tekintettel figyelte a lány gyönyörű játékát – és a hangszert.Videó: Cseh Róbert


Erős József győri hegedűkészítő-mester eddig 162 hangszert készített, a legtöbbet Svájcba, Németországba vitték, de visszaköszönt már munkája Dél-Afrikából, Japánból is. Videónkban arról is mesél, hogy mi a fontos egy hegedű készítésénél, mennyi ideig tart a munka és ma mekkora a kereslet a hangszerekre.Kanadából is támogatták

Arról Liza már a találkozó után mesélt portálunknak, hogy mennyien támogatták célja elérésében. Nem kezd név szerinti felsorolásba, mivel senkit sem akar megbántani azzal, ha véletlenül kihagyná, de hangsúlyozza: rendkívül hálás mindenkinek.

Talán a legérdekesebb történet: miután egy Kanadában élő, győri származású hölgy olvasta cikkünket Lizáról, felhívta szerkesztőségünket. Elérhetőséget kért a lányhoz, mert úgy döntött, jelentős összeggel segítené a célja elérésében. Azt már Lizától tudjuk: a nő pont aznap talált rá az írásra, amikor tízéves kisfia, Álmos megkapta a saját hangszerét, és látva a gyermek arcán a boldogságot, elhatározta a támogatást. Azóta is tartják a kapcsolatot. Olyan néni is volt, aki felajánlotta saját hegedűjét, a gesztus mélyen megérintette Lizát.

– Egyébként is többször meghatódtam egy-egy utcazenéléssel töltött nap után. Annyira nyitottan, kedvesen fogadtak Győrben. Elérzékenyültem, hogy mennyien fontosnak tartották támogatni a célomat, soha nem ért negatívum – fogalmazott. Liza egyébként szeretné folytatni az utcazenélést.

– Jövő nyáron az lesz a célom, hogy egy neves professzor kurzusára gyűjtsek, aki az iskolámba érkezik. Zakhar Bron nem véletlenül világhírű tanár, az óráit azonban meg kell fizetni – mondta Liza. Majd végezetül hozzátette: „Izgatott vagyok, mert októbertől belecsöppenek a nagyvilágba. A főiskolán nem babusgatják az embert, most már minden rajtam múlik. Azt is megtapasztalom, milyen lesz eltartani magam, mindent egyedül intézni, de nagyon várom, hogy még előbbre haladjak az álmaim felé."

Liza utcazenéléssel gyűjtött pénzt a saját hegedűre - A videó Orosz Sándor és Galambos Tamás munkája.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golyót kapott a kutya

Állatkínzás vádjával állt bíróság elé egy győri üzletember, mivel az ügyészség álláspontja szerint… Tovább olvasom