Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Liza utcazenéléssel gyűjt hegedűre Győrben - videó

Hajlinger Liza idén végzett a győri konzervatóriumban, gyönyörűen hegedül. Most, hogy eltelt a négy év, hangszerét vissza kell adnia az iskolának. A továbbtanuláshoz azonban saját hegedűre van szüksége. Úgy döntött, a pénzt utcazenéléssel gyűjti össze, ennek az elhatározásnak több oka is van.
– A szüleim válláról szeretném levenni ezt a terhet, ugyanis nagy családban élek. Egy mesterhegedű félmillió forintnál kezdődik és nem biztos, hogy ezt az összeget ki tudják fizetni – mondja a kisalfold.hu-nak a 18 éves Hajlinger Liza. – Másfelől az utcazenélés egy misszió számomra. Úgy gondolom, a mai világban már nem annyira fontos a klasszikus zene az embereknek, főként az én korosztályomnak. Szeretném, ha tehetnék valamit ez ellen, és minél több emberhez eljutna a zene az utcán – teszi hozzá a lány, akiről Orosz Sándor fotós, rádiós műsorvezető és Galambos Tamás operatőr videoklipet készített, ezzel is segítve a tehetséget.

Galéria! Fotók: Cseh Róbert

Liza, aki egyébként óvodás korától tanul hegedülni, április óta muzsikál a győri utcákon, tereken. Korábban próbálkozott a zenéléssel más városok közterületein is, de sehol máshol nem fogadták annyira nyitottan, mint Győrben. Nemcsak hallgatják a járókelők, ahogyan Liza játszik, hanem a pénztárcák is kinyílnak, ki-ki lehetőség szerint támogatja az ügyet, a gyűjtött összeg szépen kerekedik.

– Úgy érzem, értékelik és támogatják a célomat az emberek. Főként, hogy kiírtam egy táblára, a konzervatórium tanulója vagyok és saját hegedűre gyűjtök – fogalmaz a tehetséges fiatal. Mindezt igazolja az is, hogy amikor Liza a cikkhez készülő fotók kedvéért játszott a Városháza előtt, már az első percekben odasétált hozzá egy férfi és átnyújtotta adományát. A csodás dallamok mellé köszönetképpen egy kedves mosolyt is kapott a csinos lánytól.

Ugyan Lizát szerencsére pozitív visszajelzések érik, találkozott már olyan véleménnyel, hogy az utcazenélés koldulás. Ehhez annyit tesz hozzá: – Sokkal inkább egy szabadtéri koncertnek gondolom, mert én is adok valamit az embereknek. Nem mellékesen, ezt sokan meg is köszönik – fogalmaz.

Liza a nyár végéig tervezi az utcazenélést, utána a bécsi konzervatóriumba felvételizik. – Nyitott vagyok bármilyen lehetőségre, később a budapesti Zeneakadémián is tanulnék. Tanáraim is biztatnak, azt mondják, jó pályát választottam, itt a helyem. A célom, hogy megélhessek a zenéből, szeretnék zenekarban játszani, tanítani. Négy testvérem van, ők is játszanak hangszereken: tangóharmónikán, gitáron, az egyik húgom pedig énekel, jó lenne velük létrehozni egy formációt – meséli.

Végezetül Liza arra a kérdésünkre, hogy mit jelent neki a zene, nem meglepően ezt válaszolta: – A legfontosabb dolog az életemben.Liza szeptemberben arról értesítette portálunkat, hogy összegyűlt a saját hegedűre való, és felvették a bécsi konzervatóriumba. Itt olvashatja a cikket >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbukott a teszten a cipőlopó-táska Győrben

Egy speciálisan kialakított nejlontáskába rejtve akart lábbeliket lopni egy férfi, az áruvédelmi… Tovább olvasom