Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

''Listás kegyelemhely nekem nem kellett''

A napi kérdésekben nincs szükség az ellenzékre, de azt azért fájlalnám, ha győri ügyekben nem tudnánk közösen fellépni- mondta Szakács Imre.
„ Az biztos, hogy a napi kérdésekben nincs szükség az ellenzékre, de azt azért fájlalnám, ha győri ügyekben nem tudnánk közösen fellépni. Az előző ciklusban is volt erre pozitív példa, szerintem most is lesz. A parlamenti folyosón oldottabb a hangulat, mint bent az ülésteremben vagy amit a sajtón keresztül egymásnak üzengető politikusok sugallnak" – nyilatkozta Szakács Imre fideszes képviselő, aki a győri 2-es számú választókerületben harmadszor győzött.

– Darnyi Tamás a barcelonai olimpián hét év veretlenségi sorozat után csaknem kikapott 400 vegyesen. Tény, ha még öt métert kell úsznia, valószínűleg megelőzi a finn Sievinen. Önnél hasonlót érzek: ha még öt nap hátra lett volna a kampányból, nem biztos, hogy most ebben a minőségében beszélgetünk.

– Ez így igaz. Az április 9. és 23. közötti két hétben jelentős hangulatváltás történt, s míg látványosan csökkent a Fidesz–KDNP-jelöltek ázsiója, megugrott az MSZP–SZDSZ-indulóké. Tény, ha egy hét múlva lett volna a második forduló, valószínűleg két szocialista egyéni jelölt képviseli Győrt a parlamentben, s én nem.

– Milyen tanulságokat vont le a választásokból? Másképp kell végigcsinálnia a mostani négy évet, mint az előzőt?

– Nem. A tanulság mindössze annyi volt, hogy ismételten bebizonyosodott: az országgyűlési választásokon a pártnév számít döntően, kilencven-kilencvenöt százalékban; a jelölté pedig alig. A győriek – remélhetőleg – nem bennem csalatkoztak abban a két hétben, hanem az MDF–Fidesz vita bizonytalanította el őket. Nehéz lenne elképzelni, hogy két hét alatt azok, akik az első fordulóban rám szavaztak, rájöttek volna mondjuk arra, hogy Szakács Imre mégis egy szerencselovag, aki csak a parlamenti fizetésért jár be az Országházba.

– Pedig ezek azok a klisék, amelyekkel a hazai politikusokat rendre azonosítják...

„ Könnyű hangulatot teremteni a politikusok ellen, de erről ők maguk is tehetnek. Az elmúlt tizenkét évben – azóta vagyok részese a parlamenti politikának – az a kép, amelyet a politikusok magukról a társadalom felé közvetítenek, egyre romlik."

– Elgondolkodtató ezzel együtt az is, mi lesz, ha az állami szférát valóban „fogyókúrára" fogják. Könnyen belátható: ha csökkennek a létszámok és a fizetések, akkor a tehetséges politikusok elmennek az üzleti szférába, s nem azok maradnak a politikai pályán, akik az ügyeket flottul meg tudják oldani. Nem kell persze sajnálni minket, főleg nem azoknak, akik minimálbéren kénytelenek dolgozni. Sejthető, mit gondolnak ők akkor, amikor a politikusfizetéseket látják... Csendben jegyzem meg ugyanakkor, hogy a miniszterek és a képviselők bérét a Medgyessy-kormány emelte meg.

– De ugye nem akarja azt mondani, hogy ha kormányváltás lett volna, mindjárt a felére csökkentik a saját bérüket...?

– Orbán tervei között szerepelt a csökkentés. De meg lehet nézni azt is, mennyi volt a miniszterelnök fizetése 1998 és 2002 között.

– Ha már Orbán Viktornál tartunk, ön a Fidesz megyei elnöke, mégsem volt befutó helyen a területi listán. Most már elárulhatja: a választási megyei lista összeállításáról tudott, vagy szintúgy meglepetésként érték a biztos helyre rangsorolt nevek?

– Annyiban meglepett a rangsor, hogy olyan nevek is a listára kerültek, akikről korábban nem gondoltam, hogy politikai ambícióik vannak. A magam helye viszont nem ütött szíven, ugyanis 1994 óta mindig azt vallottam, hogy vagy bejutok egyéni jelöltként vagy inkább kiesek. Listás kegyelemhely nekem nem kellett.

– Az Országgyűlés alakuló ülésén viszont nagyon jó széket kapott: Szijjártó Péter és Áder János mellett a párt prominens arcaihoz kéznyújtásnyira ül. Ilyen sokat ért az egyéni győzelem vagy nincs jelentősége, hogy ki hol ül?

– Van jelentősége az egyéni győzelemnek, s annak is, ki hová ül. Mit tagadjam, borzasztó megtisztelő számomra, hogy a balomon Tellér Gyula ül, mellettem kettővel Matolcsy György, előttem Pokorni Zoltán... Valószínűleg nem ez lesz a végleges ülésrend a parlamentben, de tény, hogy az április 9-i forduló után függőben maradt hetven-nyolcvan, a Fidesz számára esélyesnek tartott helyből mindössze nyolcban tudtuk hozni a „meccset". Abban reménykedem, ezzel lehet egyfajta elismerést kivívni a párton belül.

– Ki döntött az ülésrendről?

– Az aktuális frakcióvezetés: Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Répássy Róbert, s talán még Áder János.

– Milyen a hangulat most a frakción belül? Belharcokról hallani Orbán új és régi emberei között.

– Szerintem nagyon jó kezdeményezés volt, hogy a polgári értékrendet valló, a szellemi élet elismert arcai bekerülhettek az Országgyűlésbe. Az előző frakcióvezetés nyilván fel tudta mérni, kik voltak azok, akik „lealibizték" a négy évet – akár egyéni képviselőként, akár szakpolitikusként. Pk nem kaptak még egyszer lehetőséget, s aki kiesett a parlamentből, annak ez nagy törés az életében. Én is átéltem, milyen lehet ez: amikor 23-án este jöttek a részeredmények, volt olyan pillanat, amikor úgy éreztem, elvesztettem a körzetet, mert Molnár Csaba ötszáz szavazattal vezetett. A vége aztán mégis jól alakult. Bárki bármit mond, ez nagyon rossz érzés, de persze a karaván megy tovább...

– De azt kérdeztem, milyen a hangulat azok között, akik bekerültek az Országgyűlésbe. Van morgolódás?

– Az nincs, de egyfajta csalódás persze érezhető.

„ Ha a közvélemény-kutatásokat vagy azt a munkát nézzük, amit a megyében letettünk, joggal reménykedtünk, hogy a kormányalakításra nekünk lesz lehetőségünk. Nem így történt, de nincs világvége-hangulat."
Én is úgy látom egyébként, hogy olyan helyzetet örökölt meg a régi Gyurcsány-kormánytól az új Gyurcsány-kormány, ami népszerűtlen, a politikai arculatot romboló intézkedéseket követel meg. Ezek nem biztos, hogy jót tettek volna nekünk, főleg nem egy kisebb mértékű győzelem esetén.

– A szocialisták interjúsorozatunkban többször is elmondták: történelmi jelentőségű, hogy két kormánypárti képviselő is tűzközelben lobbizhat a városért. Önre, önökre szerintem nem nagyon gondoltak. Ellenzéki képviselőként mit szeretne elérni ebben a ciklusban?

– Az biztos, hogy a napi ügyekben, az egyszerű többséget igénylő határozatokban nincs szükség az ellenzékre. Tény az is, Győrre közvetlen kihatással lévő kétharmados törvényre példát hirtelen nem tudok mondani, de azt azért fájlalnám, ha győri ügyekben nem tudnánk közösen fellépni. Az előző ciklusban is volt erre pozitív példa, szerintem most is lesz. Vannak olyan ügyek, amelyekben közös az álláspontunk.

– Mégis melyekben?


– Azokban, amelyek európai uniós támogatásból valósulnak meg – a pólusprogram fejlesztései például. Bár tisztázni kellene ezzel kapcsolatban, hogy egyelőre nem nyertünk százmilliárd forintot, csak a lehetőségét annak, hogy ekkora összegre pályázzunk. Van ráadásul ennek hazai önrészre vonatkozó kötelezettsége is, amit a város bizonyosan nem tud kifizetni, ergo állami segítségre van szükség. Hogy van-e fedezet, arra egyelőre nincs egyértelmű válasz. Kevesen tudják, s még kevesebben beszélnek arról is, hogy az unió régi alapító tagjai a pénzek nyolcvan-nyolcvanöt százalékát tudják lehívni, nagyon szigorú és bürokratikus ugyanis az EU pályázati rendszere. Egy új tag – mondjuk Magyarország –, ha hatvan-hetven százalékot megszerez, az már nagyon jó eredmény. Ezt kell visszaosztani Győr százmilliárdjára...

„ Továbbra is azt mondom, hogy a város legnagyobb gondja a közlekedés. A Sziget–Révfalu közötti híd megépítése elkerülhetetlen; bízom az aluljárókban és az elkerülőutakban, amelyek a tranzit-kamionforgalom egy részét talán elviszik a belvárosból. Ezekben biztosan partner leszek."

– Azt is ígérhetem, hogy azokat a terveket, amelyek a kulturális főváros pályázatból megvalósíthatók, támogatni fogom. A lakáshelyzet a harmadik fontos cél: most úgy látom, hogy azokat kellene támogatni itt, Győrben – olcsó vagy elfogadható áron kínált telkekkel –, akik magánerőből akarnak családi házat építeni.

– Ezekhez megint csak jól jönnének a kormánypárti kapcsolatok. Az ember ezzel szemben joggal érzi úgy, hogy a két oldal emberei nemhogy kezet fogni, de még köszönni sem hajlandók egymásnak.

– Azért nem ilyen rossz a helyzet, a parlamenti folyosón oldottabb a hangulat, mint bent az ülésteremben, vagy amit a sajtón keresztül egymásnak üzengető politikusok sugallnak...

– Konkrét leszek akkor: sörözött már ellenzéki politikussal?

– Én nem sörözöm, de a parlamenti büfében már ittam meg kávét, üdítőt valakivel. Balogh József győri polgármesterrel például nemegyszer egyeztettünk arról, hogy a saját frakciónkban mit próbáljunk elérni.

– Ha valóban megszűnik a megyerendszer, ön elveszítheti megyei közgyűlési elnöki székét is. Nem akarja felcserélni Balogh József megüresedő székére?

– A jelen állapot szerint nem én vagyok a legesélyesebb fideszes jelölt a győri polgármesteri posztra. Tudom, most azt kérdezné, akkor ki? Még egy kis türelmet kérek a győriektől, június elején kiállunk a jelölttel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkült a győri polgármesterjelölt-jelöltek köre

Az önkormányzati választás után – amelyet Sólyom László államfő várhatóan október elejére ír ki – a Kisalföld információi szerint biztosan új ember irányítja Győrt 2010-ig. Balogh József, aki 1994 óta tölti be a polgármesteri tisztséget, 2004 áprilisában lapunknak adott interjújában jelentette be, nem indul újra e posztért, azóta viszont két másik beszélgetésben bizonytalanabbul fogalmazott. Tovább olvasom