Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Lions klub: segítség és szolgálat

Politikamentes, karitatív és minden kezdeményezését a humánum vezérli. Jobbára ennyit tudtak az Első Győri Lions Club alapítói a mozgalomról, amely azóta életük meghatározó iránytűjévé vált.
Tevékenységüknek köszönhetően az elmúlt másfél évtizedben mintegy 50 millió forintot osztottak szét az arra rászorulóknak. Megalakulásuk 15. éves évfordulóját ma este 6 órától ünneplik a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

Egy kis Lions-történelem

„Ha igazán boldogok akartok lenni, tegyetek jót másokkal." (Batthyány-Strattmann László)
Az Első Győri Lions Club megalakításának gondolata Michelle Lipani, a portogruarói Lions klub egyik tagjának fejéből pattant ki 1990-ben. Lipani dr. Rózsa Gábor közvetítésével felkeresett néhány embert a Széchenyi-főiskolán azzal az ötlettel, hogy alakítsanak Győrben egy Lions klubot. Először barátokat, ismerősöket hívtak meg az összejövetelekre, de olyanok is voltak, akik a barátok barátaiként önként jelentkeztek. Valamennyiüket a klubélet lehetősége, a másokon való segíteni akarás vonzott.

Azt, hogy az elmúlt másfél évtizedben mi minden történt, legfeljebb szűkre szabottan felsorolni lehet, ám a Lions-mozgalom lényege, hogy a tett mögött mindig ott a szív, a lélek is. A Lions-mozgalom vonzását mutatja, hogy 49 a mostani létszám és Győrben megalakult a Második Győri Lions Club, valamint az Arrabona Lions Club.

Az autistaotthontól Szabó Andris lemezéig

Az évenként megrendezett jótékonysági bálon való részvétel, a különböző humanitárius célok mellett bajban lévő, beteg gyermeket nevelő családokat is támogattak a klubtagok. Közösségi programjaik fókuszában a gyűjtés és a jótékony újraelosztás áll. Támogatták többek között a kemoterápián áteső győri Kovács Gergőt és családját, de sokan bizonyára emlékeznek a ménfőcsanaki Kondor Viki történetére, ahová szintén sok adomány került. A 2000. évi nagy tiszai árvíz után támogatták a tiszavárkonyi Lőrincz család otthonának felépítését. Említhetnénk a mindszentpusztai autistaotthont is: elkészülését a szervezet is nagyban segítette.

Szabó Andris CD-je aranylemez lesz, ez már biztos, a 7500 eladott példány ezt bizonyítja. Az igazi sikerhez a lionsosok segítették a bősárkányi kisfiút, akit lapunk és az Első Győri Lions Club mellett az omegás Benkő László is felkarolt. A vak kisfiút további pályáján, a tanulásában is segíti a szervezet, a mai estét Andris a dalaival aranyozza be.

A segítség: felelősség

A jótékony akciók hátterében mindig vannak nevek és szervezetek. Ilyen név Szammer Istváné, a Győri Lions Alapítvány elnökéé is, aki úgy érzi, ha valaki egy kicsit szerencsésebb az átlagnál, annak kötelessége ebből valamit visszaadni az arra leginkább rászorulóknak.

– A segítség természetes és egyben felelősséget is jelent – vallja az elnök, aki szerint a közérdekű témákkal foglalkozó lapkészítők, kiadók talán hamarabb szembesülnek az élet írta problémákkal, napi gondokkal. – Háromhavonta találkozom a hattagú kuratóriummal, a döntés mindig közös: kinek mivel, netán milyen összeggel segítsünk. Ennyi időn belül nagyjából húsz kérelem fut be hozzánk és nem túlzás, olykor magam is megrázó gondokkal találkozom.

Támogatások

A személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával olvasóink is támogathatják a humanitárius munkát a Győri Lions Alapítvány 18526860-1-08-as adószámának megjelölésével.
Közösségi cél, közös munka


Halbritter Mátyás csendes, megfontolt ember, június végéig ő tölti be a soros elnöki posztot. Náluk a családban marad a segítség, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két éve Halbritterné dr. Raffai Juditnak, feleségének jutott e cseppet sem könnyű feladat. Mint mondja, a nagy részben látássérültekért tevékenykedő klub segítségével készült el a vakok és gyengén látók hőn áhított rehabilitációs központja, ahogyan Szabó Andris CD-je is. A kisfiú sikere egyben a közösség sikere is. Jótékony programjaikat továbbra is így tervezik.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetértés a pólusprogramról

A tegnapi győri közgyűlés legnagyobb érdeklődésre számot tartó napirendi pontja a pólusprogramról szóló beszámoló volt. A Kisalföld a múlt héten számolt be arról, hogy az új városvezetés az utóbbi fél évben hatról egyre csökkentette az előkészítő csapat létszámát. Ottófi Rudolf alpolgármester ezt azzal magyarázta, hogy az állam jelenleg éppen átdolgozza a pólusprogram alapkoncepcióját, s amíg ez nem ismert, gyakorlatilag alig akad tennivaló. Tovább olvasom