Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Lila füst szállt fel a Révai-gimnázium új laborjában! - videó

A kisalfold.hu munkatársai iskolapadba ültek, s végignézték, hogyan kísérleteznek a Fekete-iskola diákjai a Révai-gimnázium új, 100 millió forintból felszerelt laborjában.

Mint arról portálunk tavaly decemberben pár héttel a labor átadása előtt beszámolt, a győri önkormányzat 344,8 millió forint uniós támogatást nyert el az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán a Révai Miklós Gimnázium természettudományos oktatásának megújítására.

Meglestük, hogyan kísérleteznek a Fekete-iskola hetedikes diákjai

A korszerű kísérleti eszközökkel felszerelt, körülbelül 100 millió forintból megvalósult laboratóriumokban elsősorban fizika és kémia tantárgyak oktatása valósult meg modern pedagógiai módszerekkel, szemlélettel.

Tavaly év végén "csak" a rendkívül korszerű labort tudtuk megmutatni Olvasóinknak, most viszont már a fehér köpenyben kísérletező diákok élettel töltik meg a termeket.

A két labort nem csak a révais diákok használhatják. Összesen 11 győri és Győr közeli általános iskola diákjai ismerkedhetnek a kémia és fizika tantárgyak szépségével úgy, hogy tanári felügyelet mellett maguk végezhetik el az izgalmas kísérleteket. A kisalfold.hu akkor "lesett bele" egy órába, amikor az adyvárosi Fekete István Általános Iskola 7. b. osztálya vendégeskedett a patinás gimnáziumban.


Videó: Cseh Róbert


"A labormunkának köszönhetően sokkal könnyebben rögzül a diákokban a tananyag"

"Nagyszerűnek tartom, hogy a diákjaink olyan körülmények kötött tanulhatják a kémiát, melyre korábban nem volt lehetőségük. Ennél is fontosabb, hogy élvezik a kísérleteket, miközben a mindennapi életben is hasznos tudást szereznek, melyet ha például segítenek szüleiknek a háztartásban, azonnal kamatoztatni tudnak.

A labormunkának köszönhetően sokkal könnyebben rögzül a diákokban a tananyag, s ez nekünk, pedagógusoknak is remek érzés" - mondta portálunknak Liszkainé Papp Etelka, a Fekete-iskola kémia szakos tanára.

A teljesség igénye nélkül a kisalfold.hu munkatársai a következő kísérleteket tekintették meg a diákok közreműködésével: kék tintával festett víz tisztítása aktív szénnel, só és homok szétválasztása, illetve jód szublimációja üveglappal gondosan elzárt szekrényben.


Harry Potter nyomdokain a győri diákok!

A gyerekek vették először észre a sörétdarabokat a homokban

Utóbbi kísérlet végrehajtása közben kérdezte nevetve Kalydiné Dubraviczky Tímea, a Révai kémia szakos tanára a gyerekektől: "Na, sikerült a tűz? Én vagyok a főboszorkány?". A 13 éves diákok persze fülig érő szájjal figyelték a látványos lila füstöt.

"Nagyon jól tudunk dolgozni az iskolánkba látogató gyerekekkel: a kezdeti megilletődés után egyre jobban élvezik a feladatokat. Figyelnek, s ami ennél is fontosabb: mernek kérdezni.

Az elmúlt napokban történt, hogy fizika órán sörétes légpuskával mutatott be kísérleteket az egyik kolléga, majd a következő osztálynak kiosztott homokba véletlenül sörétdarabok kerültek.

Ezt a gyerekek vették észre először, s rögtön jelezték a tanáruknak. Büszke voltam arra, hogy ilyen talpraesetten viselkedtek" - közölte Kalydiné Dubraviczky Tímea.


Fotók: Cseh Róbert

Melyik kísérletek jönnek be a leginkább a tanulóknak?

"A lila füstös kísérlet volt eddig a legérdekesebb. Ennek köszönhetően a jód égési folyamatot remekül nyomon tudtam követni" - hallottuk Ksuz Dávidtól.

A Fekete-iskola szintén hetedikes tanulójának, Somogyi Reginának a pH-érték kísérletek tetszettek a legjobban, míg osztálytársa, Kiss Flóra szerint eddig a legemlékezetesebb kísérletnek az bizonyult, amikor oltott meszes vízbe belefújtak, s a folyadék zavarossá vált.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri MSZP a költségvetésről: alultervezettek a bevételek

"Nem látjuk a város anyagi erőforrásaival összhangban állónak az oktatás, a szociális ellátás,… Tovább olvasom