Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Liciten szerzett éremritkaság

Győr–Budapest - Győri vonatkozású ritkasággal gyarapodott a Xántus-múzeum gyűjteménye. A napokban liciten vásárolták meg a Zichy Ferenc püspök aranymiséjének emlékére vert ezüstérmet.
Egyetlen darabot sem őriztek belőle eddig a megyeszékhelyen, pedig Győr a hajdani püspök székvárosa volt. A ritka, színezüst, 34 grammos emlékérmet 1774-ben, gróf Zichy Ferenc püspök aranymiséjére verték.

A közelmúltban Budapesten rendezték meg az év egyik legnagyobb numizmatikai árverését, ahol több győri vonatkozású érem is kalapács alá került, köztük a XVIII. századi Zichy-emlékérem is. A 400 eurós kikiáltási árral indult izgalmas liciten végül a Xántus János Múzeum gyűjteményébe került a ritka darab.

– A Sinai–Patkó Kulturális Alapítvány támogatásával vásárolhattuk meg a páratlan alkotást, amelyet október végéig az egyházmegyei kincstár és könyvtár által szervezett Zichy-kiállításon tekinthet meg a nagyközönség – nyilatkozta lapunknak a múzeum művészettörténésze. Székely Zoltán elmondta, hogy Zichy Ferenc Győr legnagyobb barokk püspöke. Művelt és széles látókörű főpapként értette és nagyra becsülte a művészet erejét.

A korszak legkiválóbb festőit és szobrászait foglalkoztatta a folyók városában. Az emlékérmet is egy kiváló bécsi mesterrel, Anton Widemannal készíttette, aki művének egyik oldalán a püspök arcképét, a másikon – az oltáriszentségre utalva – asztalra helyezett kenyeret és boroskancsót ábrázolt.


Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parkban szívta a füves cigarettát

Győr - Eredményes a Kálóczy téren bevezetett fokozott rendőri jelenlét. A hétvégén tartott… Tovább olvasom