Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Libikóka árak és ízek között

Győr - Hét százalékkal nőtt a nyersanyagnorma ára, ennek következtében akad, ahol tízezer forintnál is többe került a szeptemberi napközi befizetése a szülőnek. Ennél jobb hír: szépülnek az iskolai, óvodai konyhák, az utolsó simításokat most végzik.

Rendelet szabályozza azt a minimális tápanyagszükségletet, amely szükséges a menzákon és a napközikben – ez afféle iránytű az étrend összeállításában. Győrben az Ördögkonyha 3–3 általános és középiskolába, valamint 7 óvodába szállít ételt, illetve a legtöbb konyhán munkatársaik helyben főznek. Patonay Judit, a cég élelmezésvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, ügyelnek a központi ajánlás betartására – miszerint például naponta kell hogy szerepeljen zöldség és gyümölcs az étlapon –, ugyanakkor arra is, hogy változatos, jóízű ételt kapjanak a diákok.

A győri Fekete István-iskolában közel 400-an étkeznek. A konyhán az utolsó simításokat végzik, a raktárakat feltöltik, hogy hamarosan indulhasson a tényleges nagyüzem. Fotó: Krizsán Csaba
A győri Fekete István-iskolában közel 400-an étkeznek. A konyhán az utolsó simításokat végzik, a raktárakat feltöltik, hogy hamarosan indulhasson a tényleges nagyüzem. Fotó: Krizsán Csaba

– A zöldség és gyümölcs mellett legalább ennyire fontos a leves – szögezte le az élelmezésvezető. – A folyadékpótlás mellett étvágyat csinál a gyerekeknek, s a választék is széles. A levesek terén porellenesek vagyunk, azaz a friss alapanyag élvez elsőbbséget.
 
Patonay Judit nem titkolta, mindenkinek nem ízlik minden, a kisebb gyerekek többnyire a családi háttérnek megfelelően válogatósak. Az önkormányzat évente meghatározza azt a normát, amely a következő év áprilisáig tart, így ezen az áron belül próbál egyensúlyozni az étrend-összeállító, a nyersanyagbeszerző, de még a konyhás is. Az Ördögkonyha hűséges állandó húsbeszállítójához, ám a zöldség- és gyümölcsfronton a piac és az ár győz. Ahol szükséges, újítják a konyhákat, a tálalókat, feltöltik a raktárakat. Cél a gyerekek elégedettsége, hogy lehetőség szerint mindig finomat egyenek. Mert sajnos tény – s ezzel a konyhások naponta szembesülnek –, többen közülük év közben itt esznek egyedül meleg, főtt ételt.

Ki ehet ingyen?

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény helyi rendelete szerint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek ingyenesen étkezhetnek, a kedvezmény a bölcsődés, az óvodás és a az általános iskola 1–6. évfolyamán nappali rendszerű oktatásban részt vevőkre érvényes. Nyolcvanszázalékos kedvezményre jogosultak azok a kérelmezők, akik családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 28.500 forintot, az 50 százalékos kedvezmény mértékénél ez az összeg 37.050 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Korona díszmenet kiállítással - képekkel

Győr-Ménfőcsanak - Az ünnepi rendezvénysorozat idején a korona a Bezerédj-kápolnában szombat estig… Tovább olvasom