Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Lezárult a Szent Márton-év Pannonhalmán

Az 1700 éve született püspök tiszteletére mintegy 50 eseményt szerveztek a bencés apátságban.

A pénteki záró rendezvényen többek közt ünnepi szentmisét tartottak a bazilikában, valamint bemutatták az Ernst-kódex fakszimile kiadása mellé készült tanulmánykötetet.

A mise liturgiáját Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke vezette, homíliájában kiemelte: nem létezik Krisztus sebek nélkül. A mártoni jelmondat is az, hogy "Mutasd meg sebeidet!" Nincs seb nélküli ember, de püspök sem - fogalmazott.

A bencés apátság védőszentjére emlékezve felidézték az elmúlt év programjait. Több ízben szerveztek zarándoklatokat, kiállításokat, naponta ételt osztottak a rászorulóknak - mondta Várszegi Asztrik főapát.

Három hónapig Pannonhalmán volt látható az Ernst-kódex is, a 12. századi kézirat 1934 óta a Magyar Nemzeti Könyvtár féltett kincse - emelte ki Szovák Kornél, az MTA doktora, egyetemi docens, aki egyúttal a hasonmás kiadás megjelentetésének a kezdeményezője volt.

Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Bencés Apátság kulturális igazgatója elmondta: másfél év munka után tavaszra készült el a fakszimile kiadás 300 példányban. Az eredeti szöveg mellett a kétkötetes műben feltűnnek például a pergamen hibái, a lapszéli jegyetek.

Emellé pedig megjelent egy tanulmánykötet is, ami a kódex legendáinak irodalomtörténeti elhelyezését, filológiai leírását foglalja össze - részletezte a bencés igazgató.

Fontos kiadványa az apátságnak a Szent Márton és Pannónia című kiállítás anyagának angol nyelvű változata is, amely több témakörbe rendezve mutatja meg a régészek által feltárt műkincseket.

A Szent Márton-év célja az volt, hogy a 4. századi szerzetes püspök alakját közelebb hozza a 21. század emberéhez - hangzott el a pannonhalmi záró programon.

A rendezvények 2015. november 11-én kezdődtek, párhuzamosan Szombathellyel, ahol Szent Márton született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölszállott a páva - Középdöntőben a győri legény

Fölszállott a páva - Középdöntőben a győri legény
Két megyei induló, a fertődi Varga Luca és a győri Albert Csaba mutatkozott be a Fölszállott a páva… Tovább olvasom