Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Lezárult a Győr térségi hulladék-gazdálkodási rendszer projektje

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) által támogatott projektek közül elsőként befejeződött a Győr és a térsége települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének fejlesztése.

A 9,5 milliárd forintos projekt a beruházási összeg 70 százalékát nyerte el támogatásként a KEOP 1400 milliárd forintjából, a fennmaradó rész önerő volt - ismertette a beruházást összegző tanácskozáson Habi Péter, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság főosztályvezetője csütörtökön Győrött.

A projekt 112 települést, összesen 260 ezer lakosa számára teremtette meg a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit. A településeken 339 szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki. A családi házakban és a legalább háromlakásos társasházakban megkezdődött a kétkannás hulladékgyűjtés, amelynek lényege, hogy a lebomló hulladék és az egyéb kommunális hulladék más-más edénybe kerüljön. Az edények ürítése csipes azonosító rendszer segítségével történik; ez lehetőséget ad arra, hogy regisztrálni lehessen, egy-egy edényt hányszor ürítettek. Ez azért fontos, mert jövő év január elsejétől a hulladékszállításért fizetendő díjat az ürítések gyakorisága alapján számlázzák.

A projekt keretében 43 hulladékudvart építettek, ezek a korábbi lomtalanítást váltják ki. Az udvarokat a lakosság díjmentesen használhatja.

A költséghatékony szolgáltatást szolgálja két átrakó állomás, ott préskonténerekbe ürítik és tömörítik a begyűjtött hulladékot.

A legnagyobb költséget a Győr-Sashegyen létesített hulladékkezelő központ jelentette. Ott kapott helyet a begyűjtött lebomló hulladékok kezelésére szolgáló komposztáló, a maradék hulladék kezelését végző, úgynevezett mechanikai-biológiai előkezelő, továbbá a válogatócsarnok és a bálázó, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékkal foglalkoznak, illetve a hasznosításra nem alkalmas hulladékot tároló tér.

A próbaüzem során 85.400 tonna lakossági hulladékot gyűjtöttek be, ebből egyebek között hétezer tonna tüzelőanyag, háromezer tonna komposzt készült. A tárolótérben 37.500 tonna hulladékot helyeztek el.
Kovács Barnabás projektvezető a záró rendezvényen hangsúlyozta: a projekt azt a célt tűzte ki, hogy a következő generációk számára a jelenlegi nemzedék biztosítsa az élhető környezetet.

Olvasóink írták

 • 9. turelem 2010. szeptember 10. 19:21
  „igazmondó: remélem a házad elé is önt valami hasonlóan gondolkodó egy adag ganét.
  Az ember elég sok kárt okozott már a környezetnek, ez a minimum, hogy nem esik nehezünkre elvinni a legközelebbi lerakóig a ramatyot. Ha már egyszer haza vitted (az is bezinedbe került), arra is vedd a fáradságot, ha már nem kell vidd oda, ahol szakszerűen újrahasznosítják. Remélem, a gyereked okosabb nálad.”
 • 8. Tabornok 2010. szeptember 10. 16:17
  „Újabb akcióval készül szívatni bennünket a KOMSZOL. Le fogják cserélni a 240 l-es kukákat 120 l-esekre.
  Egyetlen apró probléma, hogy az 5 db. 240 l-es helyére nem fér be a 10 db. 120 l-es. A kukatárolónak építet helyen, nem fog elférni a 2X annyi kisebb kuka.
  Valakinek, nagyon megéri az összes kukát kicserélni, mert különben semmi értelme az egésznek.
  Tudjátok, hogy ki és mennyiért szállítja a 120 l-es kukákat? Biztos vagyok benne, hogy nem fele annyiba kerül, mint a 240 l-es.
  Korrupció, vagy tényleg ennyire gyengék, agyilag?”
 • 7. győrinagyi 2010. szeptember 10. 13:28
  „igazmondónak: igen, az én szelektív gyűjtésemet ők szállítják el, és ők értékesítik is. No, de gondoljunk az unokáinkra is, hogy nekik is legyen tiszta vízük, a talaj ne legyen szennyezett stb. Gondolkodni is kellene, nem csak balhés hozzászólásokat írni. Még valami: én vásároltam 9.600,- Ft-ért egy palackzsugorító készüléket. Gyűjtöm a préselt flakonokat, és ha egy zsák megtelik, ingyenesen feladhatom a gyártó cég címére, majd amikor már 12 zsákkal beküldtem - jelenleg háromnál tartok - akkor fizetnek 2,- Ft/flakon, kb. akkorra térül meg a készülék ára is. Mindenkinek saját magának kell környezettudatosan viselkedni, de elsősorban gondolkodni!”
 • 6. jobbidők 2010. szeptember 10. 12:02
  „A hírek hitelesen:
  ..." K.B. mondja ma:
  A próbaüzem során 85.400 tonna lakossági hulladékot gyűjtöttek be, ebből egyebek között hétezer tonna
  tüzelőanyag, háromezer tonna komposzt készült. A tárolótérben 37.500 tonna hulladékot helyeztek el. "...
  ..." Sz.S. mondja tegnap:
  Szabó Sándor, a Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. hulladékgazdálkodási ágazatvezetője erre
  válaszolva elmondta: - Ismert, hogy ezekben a hónapokban vezetjük be az új hulladékgazdálkodási
  rendszert, jelenleg a próbaüzemi technológiákat végezzük." ...
  Két vélemény egy dologról, ellentétesen.
  Akkor most mi van?
  Vége a próbaüzemnek?
  Ha igen akkor miért nem mosnak?!
  Ha meg nincs vége, akkor K.B. mit beszél????
  Városházi honatyák, polgármester Úr! Nézzenek már oda, hogy mi folyik itt az Önök szeme előtt!
  Miért védik az alkalmatlanokat, akik csak a közpénzt hordják el táskában!
  Tegnap, megint adtak a városüzemeltetéshez pótköltségvetés címén. Utánanéztek, hogy miért?
  Orruknál fogva vezeti Önöket K.B. és csapata. Nem igaz, hogy korrekt volt az éves költségterve a KOMSZOL-nak ezek után. Ők arra játszanak, hogy aláterveznek, mert úgyis megkapják amit akarnak.
  Közben az adófizetőket becsapják, mint a szemétszállítás ügyben teszik.
  Az árban bent van a mosás is!
  Mit lehet még megtenni ilyen galád módon?!”
 • 5. igazmondó 2010. szeptember 10. 07:36
  „... és az én szelektívkedésemen is ők nyernek a műanyag értékesítésével, meg a komposzt és tüzelőanyag gyártásával. BOTRÁNY!”
 • 4. igazmondó 2010. szeptember 10. 07:33
  „Még valami, amit vegyünk sorra: feleannyi kukaürítés, kukamosás nincs, lom ingyenes elszállítása nincs.
  Díjak változatlanok.
  Ébresztő emberek! Állítsuk már falhoz ezt a bandát!”
 • 3. igazmondó 2010. szeptember 10. 07:31
  „"A projekt keretében 43 hulladékudvart építettek, ezek a korábbi lomtalanítást váltják ki. Az udvarokat a lakosság díjmentesen használhatja."

  Na ez az egyik legnagyobb átverés a sok közül. És hogyan tudom eljuttatni az ingyenesen lerakható lomot a hulladékudvarba tessék mondani?
  Én voltam olyan bal...., hogy ehhez a komszol segítségét kértem egy konténer személyében. 10e forint a fuvar, gondoltam nem vészes. Igaz, hogy eddig ingyenesen elvitték a ház elől ugyebár. Csakhogy ha most ők viszik, akkor a lerakás már nem ingyenes, hanem súlyra ki kell fizetni. Így lett 40 ezer a számla. Úgyhogy köszönöm szépen, a maradék megy a marcalpartra.”
 • 2. hegyestű 2010. szeptember 09. 23:04
  „Sopronban mikor lesz ilyen?”
 • 1. hegyestű 2010. szeptember 09. 23:04
  „Szuper. Ez ígéretesként hangzik. Reméljük, hogy az üzemeltetés rendeletésszerű lesz, mint a polgárok, mint az üzemeltető részéről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galgóczi 80: ünnep a kastélyban

Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas írónő születésének 80. évfordulóját ünneplik pénteken délután 2… Tovább olvasom