Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Levéltári értékekből nyílik kiállítás Győrben

Mária Terézia 1743. március 6-án látta el kézjegyével azt a kiváltságlevelet, amellyel szabad királyi város rangjára emelte Győrt.

Az esemény 270. évfordulóján, szerdán kiállítás nyílik a dokumentumot őrző győri levéltár különleges irataiból az Esterházy-palotában, s egyben megemlékeznek a közgyűjtemény fennállásának huszadik évfordulójáról is - mondta Bana József igazgató az MTI-nek hétfőn.

A tárlaton bemutatják a Mária Terézia által adományozott díszes, nagypecséttel ellátott, latin nyelvű kiváltságlevelet, amely felsorolja a Győrt megillető jogokat, egyebek között a városbíró és a tizenkét esküdt megválasztásának, továbbá a céhek megalakulásának engedélyezését, a sörfőzés, a sóárulás, a patikaállítás és a vásártartás jogát, valamint a vám és révjogot - sorolta a szakember.

A kiállítás az érdeklődők elé tárja a levéltár másik különleges értékét, V. Ferdinánd 1844-ből való pecsétadományozó oklevelét a király saját kezű aláírásával. Középkori okmányok, Mohács előtti időből származó oklevelek - közülük a legrégebbi 1322-ből való -, továbbá közgyűlési jegyzőkönyvek egészítik ki a tárlat anyagát. Bana József az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a városi levéltár húsz évvel ezelőtti megalakulásakor 1200 iratfolyómétert tett ki a jogbiztosító iratok gyűjteménye. Két évtized alatt 2800 iratfolyóméterrel gyarapították a kollekciót. A kiállítás április 30-ig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így módosult a földhasználati nyilvántartás

Az év elejével – több lépcsőben is - jelentősen módosultak a termőföldről szóló törvény… Tovább olvasom