Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Letörölték házát a térképről

Amikor az öttevényi Kovács József meglátta a község térképvázlatát, azt hitte, elájul. Lakóházát leradírozták a térképről. Az újság egyszer már nagy segítségére volt: két éve kertjében akarták felállítani a magasfeszültségű villanyoszlopot, a Kisalföld közbenjárására állt el attól az ÉDÁSZ – mondja az öttevényi Kovács József.
Úgy véli, most sokkal nagyobb bajban van, el akarják űzni otthonából, házából, amit hatvan éve szinte vért izzadva épített. A házat ugyanis leradírozták a község térképéről, építési tilalmat rendelt el rá az önkormányzat.

Szakértés az igazságért

Telefon az öttevényi községházára, Király Péter polgármesterhez: természetesen menjünk csak, ahogy gondoljuk, együtt Kovács Józseffel, vár bennünket. A panaszost, a fotóriportert és az újságírót nyitott ajtóval fogadja a polgármester.
– A legjobb időben – így Király Péter. Az asztalról felvesz egy levelet. Egy szakértő, pontosabban a statikus véleménye. Százezer forintot fizetett érte a község, csak azért, hogy kiderüljön az igazság. Abban fehéren feketén az áll, hogy nem ment tönkre a panaszos háza.

Régi panasz, mai gond

Szó szót követ: Király Péter öttevényi polgármester az önkormányzat jó szándékát hangsúlyozta az ügyben, Kovács József panaszos a tisztességes hozzáállást hiányolta.
Huszonnyolc éve áll hadban a 75 éves Kovács József a községgel. Az Öttevényről a mezőgazdasági szövetkezeti majorba és azon túl Börcsre vezető földút az ő házfala mögött, attól másfél méterre vezet. Akkoriban ritkán és keveset használták, csak hát közben nagy gépekkel kezdtek rajta járni, ő pedig egyre inkább fájlalta, hogy a feje mellett dübörögnek a gépek.
Öttevény legutóbbi rendezési tervének készítői úgy gondolták, megszélesítik az Ady Endre utcát. Így mindenképpen útba esett volna Kovács József háza, ezt láthatta a panaszos a térképen. Akkor még lett volna pénz az út szélesítésére, s úgy gondolta a község, ha annyi baja van férfinak, felajánlják, hogy megveszik a házát. De minden csak terv maradt, ugyanis se erre, se arra nincs pénz.
Erre jön csak igazán indulatba Kovács József. Úgy tervezgettek az ő rovására, hogy neki nem szóltak róla, mástól hallotta, mire készülnek. Még hogy csak tervezgetés volt?! Hiszen két éve építési tilalom van a házára. Ki veszi meg így? Amikor sérelmezte, azt felelte neki a jegyző, fellebbezzen. Még hogy ő menjen bíróságra, hogy elpereljék az ügyvédek a pénzét?

Patthelyzet

Szó szót követ. Nyilvánvaló, hogy régi a sérelem, s Kovács József eredendő panaszáról nem a mostani községvezetés tehet. A Börcsre vezető út megvan, nyilvánvalóan nem lehet eltüntetni. Az idős ember azt mondja, nem akarna ő mást, csak tisztességes hozzáállást. Már kétszer életveszélyesen megfenyegették.
Eddig jut a panaszos és a polgármester. A nyugdíjas férfi házára kimondatott építési tilalom jövőre lejár. A ház mögötti utat nem fogják megszélesíteni, ám forgalma sem lesz kisebb. A statikus véleménye szerint nincs veszélyben Kovács József háza. Talán csak a gazda idegei. Immár 28 éve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman a bakonyaljai körjegyzőségben

Elsőre elfogadta Tápszentmiklós önkormányzati testülete a település idei költségvetését. Lázi után a… Tovább olvasom