Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Letették a győri evangélikus sziget bővítésének alapkövét

A hétvégén látványos szakaszához ért a közel ötmilliárd forintos rehabilitáció: lerakták az Insula Lutherana alapkövét.
Megújulnak az ősi evangélikus egyházi épületek Győrben - a 4,7 milliárd forintos kiemelt kormányzati projektről már többször írtunk. A hétvégén látványos szakaszához ért a rehabilitáció: lerakták az Insula Lutherana alapkövét, felvonult a területre a daru, folyik az óvodaépítés.

A reformáció 500. évfordulójára, 2017 októberére megújul, bővül a győri Belváros és Újváros találkozásánál lévő, Európában egyedülálló épületegyüttes, az Insula Lutherana, az "evangélikus sziget".

A projekt egyik kezdeményezője, Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő a vasárnapi alapkőletétel alkalmával arról beszélt, hogy amikor 2011-ben célul tűzték ki, teljesen felújítják az evangélikus központot, egy százalék esélye volt, hogy ez sikerülhet. Nagy öröm, hogy mára biztossá vált és a beruházás összhangban van a győri fejlesztésekkel.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár úgy véli, a győri Insula Lutherana a hazai protestantizmus épített örökségének egyik legértékesebb darabja, legféltettebb kincse.

"A megújuló épület azonban korántsem csak a múltról szól, hiszen falai között kiváló pedagógusok gyerekeket nevelnek, így a megújuló, s új elemekkel kiegészülő lutheránus sziget ifjak és idősebbek javát fogja szolgálni még hosszú évszázadokon át." – hangsúlyozta.

A munkálatok már megkezdődtek, jelenleg az óvoda építése folyik. A beruházás részeként bővítik és korszerűsítik az oktatási központot és a szeretetházat, új tornaterem épül, megújul a kiemelt műemléki védettségű Öregtemplom és konventépület. A Rát Mátyás tér 2. alatt alakítanak ki egyházközségi levéltárat, a Kossuth utca 16. szám alatt hat lakás lesz.

Ünnepélyes keretek közt rakták le az Insula Lutherana nagyprojekt alapkövét, 2017-re megújul, bővül a győri Belváros és Újváros találkozásánál lévő egyedülálló épületegyüttes, az "evangélikus sziget".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éber szomszédok tartóztatták fel a tolvajt Győrszentivánon

Éber szomszédok tartóztatták fel a tolvajt Győrszentivánon
A tolvaj egy családi ház pincéjéből lopott volna, ám a tulajdonos rajta kapta. A tolvaj ekkor… Tovább olvasom