Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Leteszteltük inkognitóban a szegények bankját: túl sok sikerélményünk nem volt

A szegények bankjaként ismert kiútprogram elsősorban a mélyszegénységben élő roma közösségeken próbál segíteni. A nemrég startoló rendszert tesztelte portálunk.

A Felcsuti Péter, Ujlaki András és Polgár András alapította Kiútprogram Közhasznú Nonporfit Zrt. – a program a viszonylag jelentős médiaérdeklődésnek köszönhetően szegények bankjaként került a köztudatba – tevékenységének célja az, hogy a szegények ne szakadjanak le a segélyrendszerről, és adófizető, önfoglalkoztató vállalkozóvá váljanak.

Szigorú feltételek a programba kerüléshez

A három üzletember a Grameen-modellt alkalmazza, aminek lényege, hogy segíti az öngondoskodóvá válás feltételeinek megteremtését.

"A Kiútprogram előkészülete során kiderült, hogy egyes jogszabályok súlyosan akadályozzák az öngondoskodóvá válást, és megkülönböztetnek a különböző foglalkoztatási formák között" - nyilatkozta korábban a Nol.hu-nak Molnár György, a Kiútprogram Zrt. igazgatóságának tagja.


A szegények bankja elsősorban a kilátástalan helyzetben élő roma családok helyzetén javítana.
A szegények bankja elsősorban a kilátástalan helyzetben élő roma családok helyzetén javítana.


Azt inkognitóban végzett tesztünk előtt is lehetett tudni, hogy jelentősen szűkíti a programba vonhatók körét számos feltétel: nem lehet se köz-, se banki tartozása az igénylőnek. A vállalkozóvá válást pedig az nehezíti, hogy a vállalkozás megalapításának első napjától fizetni kell a minimálbér utáni közterheket.

Ráadásul nagy kihívást jelent a megvalósításban az, hogy az egyéni vállalkozóvá válás feltétele OKJ-szintű vizsga, amit csak az tud letenni, akinek megvan a nyolc általános iskolai végzettsége.

"Nyúlon és Écsen be akarok indítani egy fűnyíró vállalkozást, melyhez két-három minőségi fűnyíróra lenne szükségem"

Tekintettel, hogy a szegénybank elsősorban a mélynyomorban élő cigányok számára kíván esélyt teremteni, rögtön komoly ellentmondás, hogy a hazai romák igen jelentős hányada nem tud megfelelni az előbb említett három alapkritériumnak.

Most pedig térjünk tesztünkre. A Kiútprogram hivatalos internetes oldalán található e-mail címre a következő levelet küldtük július elején.

"Tisztelt Cím, az volna a kérdésem, hogy Nyúlon és Écsen be akarok indítani egy fűnyíró vállalkozást, melyhez két-három minőségi fűnyíróra lenne szükségem. Ehhez akarok Önöknél hitelhez folyamodni, 250 ezer forint értékben.

Kérdésem volna: milyen feltételeknek, igazolásoknak kell megfelelnem, hogy igényelni tudjam a pénzt? Milyen nagyságú és lejáratú kamatokkal kell számolnom? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm".


Sok kicsi tán sokra menne.
Sok kicsi tán sokra menne.


"Pannonhalma, Écs, és Nyúl települések egyelőre nem szerepelnek a céltelepülések listáján"

A válaszra öt napot kellet várnunk, íme.

"Köszönjük, hogy megkeresett minket! A Kiútprogram mikrohiteleket nyújt vállalkozásindításhoz mélyszegénységben élőknek. A program jelenleg kísérleti fázisban működik, az érintett települések köre korlátozott.

Elsősorban BAZ megye leghátrányosabb helyzetű településein, illetve a főváros VIII. kerületében dolgoznak terepmunkásaink. A program célcsoportját elsősorban a mélyszegénységben élők alkotják, tehát a legszegényebb társadalmi csoportok, akik évek óta tartósan munkanélküliek, alulképzettek.

Pannonhalma, Écs, és Nyúl települések egyelőre nem szerepelnek a céltelepülések listáján, így bekerül az adatbázisunkba, és amennyiben a terepmunkásaink az Ön településén is megkezdik a munkát, keresni fogjuk" – közölte a Kiútprogram egyik munkatársa.

A szegénység nem ismer határokat

A rövid – egyébként korrekt, mellébeszélést kerülő – levélből világosan kiderül, hogy a hazai szegény bank egyelőre rendkívül szűk keretek között mozoghat, s földrajzilag (is) korlátozták a kiosztható mikrohitelek számát.

Persze, ne legyünk igazságtalanok, a Kiútprogram jelenleg gyerekcipőben jár, s a remény azért adott, hogy egyszer majd sokkal szélesebb társadalmi rétegeken segíthessenek a kisösszegű pénzinjekcióikkal.

Merthogy nagyon szegény emberek nem csupán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a VII. kerületben élnek – ez biztos.

Nobel-díjas közgazdász a szegények támogatója: mi is az a Grameen-modell?

A mélyszegénység csökkentésében komoly eredményeket elérő bangladesi Grameen bank kis összegű hiteleket nyújt a rászorulóknak.

Mára Indiában és Bangladesben százezreken segített a korábban szokatlan hitelezési forma.

A pénzintézet alapítója, Muhammad Yunus pár napja Magyarországra látogatott, hogy üzleti modelljét nálunk is népszerűsítse.


Muhammad Yunus. Fotó: MTI/Kollányi Péter.
Muhammad Yunus. Fotó: MTI/Kollányi Péter.


Muhammad Yunus nem mindennapi történetéről ide kattintva olvashatnak bővebben.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. NemeszteleN 2010. július 28. 16:35
  „Így van, Anikó, a Biblia szerint is eljön a ,,sárgavész".”
 • 62. Anikó69 2010. július 21. 23:06
  „Szerintem ha ez így megy továb az országban,akkor már a századforduló után nem is lesznek magyarok.
  Mert a magyarok egyre kevesebb gyereket tudnak vállalni.Viszont a kisebbség,azaz nem magyarok,egyre jobban fognak szaporodni az országban.Így a magyar kifog halni,helyette roma nemzetség lesz.
  Ez komoly.Csak az a kérdés hogy ha a magyarok kihalnak,akkor hogy fognak megélni,ki tartja majd el őket?”
 • 61. accelerator 2010. július 21. 14:11
  „Ezeken nem lehet, és nem is kell segíteni! 1,7millió ember dolgozik Magyarországon. Ugyanitt él 2millió roma. Kérdem én, ki a kisebbség?!?”
 • 60. buggyant 2010. július 21. 13:35
  „Anikó, én értem hogy te mit mondasz, de te is értsd meg, hogy a felvetésed morálisan nem állja meg a helyét.
  Ennyi erővel a túlszaporulat ritkítása lesz hamarosan a felvetendő. Ilyesmire kényszeríteni senkit nem lehet. Más úton kellene ezt visszaszorítani, sajnos a magyar politikai elit alkalmatlan a szociális problémák kezelésére. Mindenhol vannak gondok, de ebben az országban katasztrófa van.
  Egyébként meg a "népnevelés" bevezetendő dolog lenne. Hogy visszatérjen a kultúra a médiába, az iskolákba, a művelődési házakba, hogy munkahelyek teremtődjenek (maguktól nem fognak), hogy érték legyen a munkás kéz, érték legyen a tudás, de nézz körül. Elsivárosodás, elbulvárosodás, lopás, ügyeskedés nem csupán megélhetési szinten hanem nyakkendőben.... nem is akarja ezt rendbetenni senki.
  Nem is értem, mikor ekkora a káosz, majd pont ez volna a legégetőbb, a szegények bankja? Ugyanolyan kidolgozatlan konstrukció mint minden más kis hazánkban. Reklám neki, mikor meg járnál utána, elolvashatod az apró betűt. Szerintem csak jól hangzik a külföldi sajtóban azért találták ki. Mögötte nincs semmi. Úgyhogy nem kell idegeskedni....”
 • 59. meteor* 2010. július 21. 01:44
  „A ciganyok igenis tehetseges! Kepesek voltak megtanulni angolul az apro fogalmat, igy reggeltol estig, 2 euroert veheto ital poharaval a kezukben azt mar tudjak mondani, hogy "change, change, change!". De a "please" lemarad a keres vegerol. Ugy utalom oket, a legforgalmasabb utakon folyton ott vannak, legtobbjuk kisgyerekkel a karjan es jonnek feled "change"-et kerni, kozben szo szerint beledugjak a poharukat az arcodba, hogy adjunk nekik aprot. Azt hiszik meghatodunk attol, hogy gyerek van nala. De egyebkent rafkosak am, mert szerintem elore beletesznek egy keves aprot, amit osszeszereztek, a pooharukba, es azert razzak s kozben mondjak, hogy "change", hogy azt higyjuk, hogy masok adnak nekik penzt. En ilyenkor keresztul nezek rajta!
  Itt is adjak a gypsyk a formajukat. Itt szo szerint nem vesznek az emberek az utcan roluk tudomast. Egyik alkalommal epp a tax office-ba indultunk, amikor alig hittem a sajat szememnek. Az egyik allig feloltozott cifras gypsy lany az utcan, a jarda szelen ulve epp felelmelte az ivadekanak a labait a terdein, es torolte a kakis feneket a pelenkaval. Gondoltam magamban, ezt nem hiszem el <moderálva>
  51.-nek szolva, igen tipikus. En egyszer epp vartam a 10-es buszomat, amikor lattam setalni egy not a buszmegalloban es dugta mindenki orra ala a poharat. Mire hozzam is elert, es mondta a szokasos szoveget, eszre vettem, hogy mikozben penzert kuncsorgott, a poharat tarto kezen ott viritott egy vastag arany gyuru, a csuklojan arany karkotot es hosszu, logos arany fulbevalo a fuleben. A pofatlansag gyenge szo ennek kifejezesere, szerintem bor sincs az arcukon, es kozben mernek penzt kerni az embertol. Az aranyaibol meg repulojegyet is vehetett volna vissza a piszkos Indiaba!
  Itt a segelyt 600 labon all, tovirol hegyire kivizsgaljak a szemelyt, aki segelyt igenyel, es barmilyen nem-megfeleles jogosultsag veszteshez vezethez. Ha Magyarorszagon is olyan segely rendszer lenne, mint itt, akkor a ciganyok ehen halnanak. Itt a ciganyok koldulnak, lopnak, es aki megis dolgozik, az olyan helyen vesz ki alberletet, ahol egy szobaban 12en is elfertek. Amikor kiment a cigany a hatsoablakon, es a hatso udvaron vegezte el az urulest.
  Egy valami tenyleg jellemzo rajuk: rombolas.”
 • 58. Anikó69 2010. július 20. 22:37
  „Valóban munkahelyekre nagy szükség lenne.Legalább azok gondját megoldaná akik dolgozni akarnak,nem szociális segélyeken és gyermekek után járó pénzből akarnak megélni.
  buggyant 57.hozzászólásra:
  Nem hiszem hogy buggyant lennék amiért felvetettem ezt a lehetőséget,amellyel csökkenteni lehetne a szegénységet.
  Ha egy szegény ember sorba gyártja a gyerekeket az micsoda?Nem veszélyezteti azoknak a gyereknek az életét akiket létre hoz?Az felelőtlenség!
  Ugyanolyan felelőtlenség mint amikor egyes emberek nem ivartalanítják ki a kedvenceiket,és ha megszületnek a kicsik,akkor utcára dobják ki őket.
  Épp olyan ez is.A semmibe csinálják sorba,aztán meg odadobják az államnak hogy nevelje fel őket,vagy segélyekért kuncsorognak az önkormányzatnál.
  Már nem az őskorban élünk amikor még nem voltak fogamzásgátlók,spirál,gumióvszer,stb.
  Akinek van egy csepp esze az a semmibe nem fog gyerekeket csinálni.
  Most nem három gyerekre gondolok,ami minden családban úgy általában meg van,hanem a szekérnyi gyerekes családokra gondolok.
  Szerintem nagyon is okos dolog lenne eza születés szabályozás.
  Nem muszály végleges beavatkozást végeztetni az rajtuk,elég lenne csak egy spirál is,amit el lehet távolítani ha véletlenül változik a családi helyzet(halálozás a gyerekeknél).
  Ez lenne az ésszerű ha már az olyanok nem érik fel ésszel hogy védekezzenek valamivel a terhesség ellen.”
 • 57. buggyant 2010. július 20. 17:57
  „56. Elég neked egy gyerek is a így gondolkozol. Azért nem a gettóban élünk hogy ha l valaki elveszti a munkáját kihúznak egy gyereket vagy letiltják arról hogy teherbe essen. Morális változásra van szükség meg munkahelyekre meg sokmindenre de nem rezsimre.”
 • 56. Anikó69 2010. július 20. 15:03
  „Szerintem a nagy okosoknak inkább a fogamzás kérdéssel kéne foglalkozniuk,azaz nem engedni hogy a semmibe szülessen annyi gyerek.Meg kéne tiltani az olyan családoknál a szaporodást ahol már sokan vannak és nem dolgoznak.Egyszerű:ahol már három gyerek van,ott kötelezni kéne a nőt arra hogy spirált tetessen fel vagy a petevezetékét kötesse el.Úgy nem születne sok olyan gyerek akit már csak az adófizetők tartanának el.Annak a gyereknek sem jó aki a semmibe születik,esetleg még államigondozásba is kerül.
  Nagy gondot kéne fordítani a kormánynak arra hogy ne szaporodjanak annyira az olyan családok ahol senki sem dolgozik.
  Én egyet szültem,de nem is bánom hogy nem többet,mert ebbe a világba minek annyi gyerek.
  Ahogy én tudtam védekezni,úgy azok a nők is tudnának,csak hát minek úgy vannak vele.Majd eltatják a sok rajkót az adófizetők pénzéből.
  Néhány év tized kell csak és már magyar nem is lesz szinte az országban.Valami más nemzetiség lesz...”
 • 55. NyusziFüles 2010. július 20. 13:23
  „Nos. Amikor a borsodi cigányvajda azt mondja: igenis van cigánybűnözés- az borzasztó. Amikor azok a romák, akik egyébként vállalják a CIGÁNYSÁGUKAT, és azt mondják, hogy az előítéletekkel őket sújtják a legjobban - ez is borzasztó. (Te például, mertél mondani valaha -HÁTA MŐGŐTTI HANGOSAT - amikor egyedül volt?) Éppen itt a hiba. Azokat büntetjük, akik megpróbálnak EGYSZERŰEN EMBEREK LENNI, és azokat támogatjuk, (már aki), akiknek ez az életforma eszükbe sem jutott.
  Én a magam részéről ELKÉPESZTŐNEK tartom, hogy van olyan ember, akinek az a legnagyobb baja, hogy a támogatások CSAK Borsodban igényelhetőek!
  Csókolom! Az én Anyám meg az én Apám sosem mentek el nyaralni. Mert az volt a legfontosabb a számukra, hogy a gyerekeiknek (4-en voltunk és fehérek) minden alapvető dolog meglegyen. NEM KAPTAK TÁMOGATÁST ARRA, hogy ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA JÁRJUNK!
  Nekik magától értetődő volt, hogy mindent a gyerekekért.
  Baromira elegem van abból, hogy bizonyos nemzetközi orgánumok arról írnak, hogy nálunk "cigányüldözés" van, miközben a világon nem élnek olyan jól a "romák", mint itt. (Azokról beszélek, akik megverik az orvost, gyülekeznek a bevásárlóközpontban, mert egy biztonsági őr rájuk mert szólni, MEGÖLTEK egy élsportolót, és HÁZIŐRIZETBEN védekezhetnek)
  Elegem van abból, hogy nem szültem gyereket, mert annyira siralmasnak látom a jövőt, hogy a megnemszületett gyerekemet ettől meg akartam óvni. Bocsika! Én már csak ilyen KONZERVATÍV vagyok.
  Viszont. Azért fizetek annyi áramszámlát, mert bizonyos egyedek kvázi: ALANYI JOGON LOPJÁK az áramot. De ha nem, akkor meg az ÖNKORMÁNYZAT fizeti a számlájukat a mi pénzünkből.
  Elegem van abból, hogy évekig kuporgattam, hogy saját otthonra tehessek szert, miközben EZEK, lakásokat foglalnak, és amikor végre sikerül kirakni őket milliós "kártérítéseket" kapnak. CSAK AZT NEM TUDOM MIRE???
  Ocsmány világban élünk, csak azt nem tudom, hogy amikor az utolsó értelmes ember is elhagyja ezt az országot, mit kezdenek a hatalmasok azokkal, akik eddig az adófizetőkből éltek!”
 • 54. Anikó69 2010. július 20. 00:18
  „Elkéne kötni a petevezetéket azoknál a nőknél akik sorba gyártják a gyerekeket és azzal tartsák el magukat.
  Sajnos azoknál a családoknál nagy a nép szaporulat ahol szegények.Minek szülnek össze egy szekérre való rajkót!Szüljön csak egyet-kettőt az aki szegény,ne akarjon nagy családot alapítani.
  Ezt most minden nemzetiségre írom,függetlenül a bőr színtől.
  A falunkban is van olyan család ahol öt gyerekeket szült a nő,életében alig dolgozott,a segélyekből és amit a gyerekek után kap,abból élnek meg.
  Nem kéne hagyni hogy valaki úgy szülje sorba a gyerekeket hogy nem dolgozik.Ingyen el kéne végezni a terhesség megszakítást az olyanoknál.
  Akkor valamivel kevesebb szerencsétlen ember lenne az országban.”
 • 53. adalfold 2010. július 19. 20:55
  „MI A FRÁSZ LESZ A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐ NEM ROMÁKKAL, MAGYAROKKAL.

  MIKOR ÉS KI FOG SEGÍTENI RAJTUNK IS.

  TÚL SOKAN VAGYUNK , VAGY NEM KELLÜNK?????????

  ÍGY TÉNYLEG GAZDASÁGI HANYATLÁS LESZ, ÁLLAMCSŐD, POLGÁRHÁBORÚ.

  SZÉP DOLOG, A ROMÁKAT TÁMOGATNI KELL. DE NE ETNIKAI ALAPON, HANEM A VALÓS TÁRSADALMI HELYZET FELMÉRÉSÉVEL.

  SEGÍTSÜK EGYMÁST, HAJRÁ MAGYAROK. BŰN A MAGYARON SEGÍTENI???
  CSAK A JOBBIK GONDOL A JÖVŐRE?”
 • 52. buchanan 2010. július 19. 12:12
  „We don´t need those lazy people. Haszontalanok, minek a támogatás...”
 • 51. boby2010 2010. július 18. 12:05
  „IGEN SAJNOS NEM VESZ TUDOMÁST AZ ORSZÁG A MAGYAR SZEGÉNYEKRŐL ITT CSAK ROMA SZEGÉNYEK LÉTEZNEK MILYEN JÓ IS NEKÜNK!!!!! ÉS KÉRDEM ÉN MIÉRT SZÁMÍT SZEGÉNYNEK AZ, AKI BE MEGY A SEGÉLYÉRT ÉS UTÁNNA BESZÁLL EGY BÖMÖSBE VAGY EGY AUDIBA??????!!!!!!!!
  EGY NAGYON JÓ PÉLDA IDE: A MÚLTKOR SÉTÁLOK HAZAFELÉ ÉS EGY FIATAL ROMA LÁNY AKI TOLTA MÁR A GYERMEKÉT, LESZÓLÍTOTT, HOGY ADJAK NEKI PÉNZT, HOGY LEGALÁBB SZEGÉNY GYERENEK HAD ADJON ENNI, ÉN RÁNÉZTEM ÉS CSAK ANNYIT VÁLASZOLTAM: EL KELLENE ADNOD AZT A NAGY ARANY FÜLBEVALÓT AMI A FÜLEDBE VAN ÉS MÁR LENNE IS MIBŐL.
  SAJNOS EZ ÍGY MŰKÖDIK Ő NEKIK MINDIG LESZ POFÁJUK KÉREGETRNI ÉS SEGÉYÉRT MENNI, ADDIG ÜTNI AZ ASZTALT MÍG MEG NEM KAPJÁK.”
 • 50. meir 2010. július 17. 15:57
  „47/c77!!
  Gruss Gott!!
  -no es mi ujsag a Mannheim-i Rhein Ufer-en??”
 • 49. viperetta335 2010. július 17. 08:05
  „Teljesen jogos és normális,hogy a szegények bankjához az egyik feltétel a 8 osztály elvégzése.Valamit akarjon tenni az,aki jobb életet szeretne.Az általános iskola befejezése adott lehetőség mindenkinek,nem "nősülni" meg szülni kell 12 évesen,hanem iskolába járni.Amelyik ezt nem érti,az pusztuljon el a nyomorban,egyszerűen mást nem lehet mondani erre.Az a szülő,amelyik támogatja,hogy a cigánygyereke általános iskola helyett családot alapítson,börtönbe való,nem jobb életre.”
 • 48. f.r.22 2010. július 16. 19:17
  „segélyt semmi esetre sem kellene adni nekik.
  semennyit sem!!!
  munkabért nekik!!! az elvégzett munka arányában.
  ha az állam segíteni akar rajtuk, hajrá.
  a Máv állami cég. nem kellene kiadni alvállalkozóknak a takarítást,
  hanem a cigányok dolgozzanak meg a segélyért!!!
  ez nem nagyon tetszik nekik...
  arról egyébként nem mi magyarok tehetünk hogy nem tudnak beilleszkedni.
  mindenért a cigány a hibás:-) meg a másik fajta (amit nem szabad leírni)”
 • 47. c77 2010. július 16. 19:03
  „37
  Mannheim-Heilderberg
  Gruss: Colin
  1"VALAMIKORI" soproni”
 • 46. Luighi 2010. július 16. 13:10
  „Akkó´ ez most "szegények" vagy "romák" bankja!? Még jó hogy "ők" diszkriminálhatnak!!!!”
 • 45. kisspista70 2010. július 16. 12:57
  „Ugy látszik a héber bankároknak kevés az adófizetők pénze.
  Ha majd a cigó nem törleszt azt is velünk fizettetik meg ?
  Ez legalizált lopás. (bár nem az első lenne Magyarországon)”
 • 44. invektus 2010. július 16. 10:38
  „36 :)

  HAJRÁMAGYARORSZÁG HAJRÁ MAGYAROK !!!!!!!!!!!!!!!!”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Paller Judit: 30 százalékkal megnőhet a halálozások száma a hőségben

Az országos tiszti főorvos szombatig III. fokúra emelte a hőségriasztást. Dr. Paller Judit kánikula… Tovább olvasom