Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Leteszteltük az új rakparti utat - nézze meg videón

Péntek reggel hat órától megindulhatott a forgalom az új rakparti úton és a felújított Kossuth hídon Győrben.


"Jó hír, hogy az autósok közül rengetegen tudtak, hogy pénteken már az új rakparti úton is közlekedhetnek, s ennek megfelelően nagyon sok használták is az alsó rakparti utat az elmúlt órákban" - mondta a kisalfold.hu-nak Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, a beruházás projektfelelőse.


Az új utat közel fél éve, május 19-én kezdték el kialakítani.

Olvasóink hamarosan videón tekinthetik meg, hogyan tettek a kisalfold.hu munkatársai egy kört a frissen átadott úton, valamint megnézhetik interjúnkat Máthé-Tóth Péterrel, akivel többek közt az első tapasztalatokról, a Kossuth hídra váró terhelési próbákról, valamint az új belvárosi forgalmi rend esetleges finomításairól, várható kisebb változásairól beszélgettünk.

Bár első blikkre az volt az érzésünk kocsikázás közben, hogy az új rakparti út megépítése sok hűhó volt semmiért, azt azért tegyük hozzá, hogyha a vízpart közelében, valamint a régi úton elkészülnek a sétányok - akkor sokkal színesebb, korzósabb lehet az összkép. 
  

Szabad a pálya a rakparti úton és Kossuth hídon - fotók: Cseh Róbert.


Forrás: Google maps.
Forrás: Google maps.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. kisokoska 2011. november 14. 21:38
  „A Móricz Zsigmond rakpart Újvilág utcától balra eső részét lezárták, ami körülményessé teszi az oda behajtást. Miért nem lehet Stop táblával megoldani a behajtást! A Móricz Zs. útról vissza az újvilág utcába, majd a Bástya utcába, onnan a Vörösmarty utca és ismét a rakpart. Ezt jól kifundálták.”
 • 74. és? 2011. november 14. 09:52
  „Én személy szerint utáltam, hogy a sok birka képtelen volt az Újkapu utcából kikanyarodni anno balra, hiába volt ott tükör. Mindig kitolták a kocsi orrát, a híd felől érkezve néha volt kellemetlen meglepetés és radírozás. Ez az út tökéletesen kivédi, mégsem tetszik, szerintem egy fércmű lett :(
  Ilyen feladatot adna le valaki az egyetemen, valószínűleg kipengézné a tanár a keretből a munkát, és a keretet fogadná el, a többit újra csináltatná...”
 • 73. Tündenéne 2011. november 14. 08:38
  „66. Flúgatlan 2011.11.13. 18:41

  "Néhány" várfalmaradvány?
  Járt ön arra mostanában? :)”
 • 72. Tündenéne 2011. november 14. 08:31
  „(Technikai információként kérdezném, hogy másnál is eltűnt a hozzászólások alatt az "összes hozzászólás" gomb? Csak "következő" van, meg "végére". Nem lehetne visszacsinálni?)”
 • 71. mir 2011. november 14. 07:37
  „69

  Amint látod találtak értékesebb részeket, a propaganda újságban is elmondták, hogy üvegfal mögött szándékoznak megőrizni a feltárt részeket igaz nem mindenki mondta ezt. Az egykori vár falából a 10% maradt meg ami nem sok ezért is érnek sokat a most feltárt boltíves falszakaszok és mivel ideiglenes műemlékvédelem alá lettek helyezve ami mutatja hogy egyáltalán nem értéktelenek még ha annak is állítod be, így 1 évig biztos, hogy nem nyúlhatnak hozzájuk max visszatemethetik. Történelmileg értékesek. Ennyi!”
 • 70. kisem 2011. november 13. 23:53
  „ad. #58.)
  Ha úgy érzi, Hedon uram, hogy régen koppintottak a fejére, akkor most tartsa csak a buksiját!
  1.) Betartandó előírás az ilyen jellegű tervezett felújítás előtti régészeti feltárás. Csak itt annak, amúgy várható eredményétől függetlenül kezdtek bele a rakparti út kivitelezésébe, nem megvárva azt, hogy lehet-e egyáltalán csinálni valamit magán a téren.
  2.) Nem hiszti kísérte a Széchenyi téri földmunkákat, hanem jogos felháborodás annak durva és ripsz-ropsz módja maitt, és nem 40-50 cm rétegvastagságban, hanem helyenként 90 cm-nél is vastagabban termelték ki a korábbi burkolat alatti talajt. Eltakartak egy csaknem ép középkori kutat, elbontva róla a téglaboltozatot, eltakarták a hajdani pellengér feltárt alapját, alapozásként behengereltek több tíz köbméter őrölt betont.
  3.) Illetlenség olyan személy szájába adni egy összegre vagy bármi másra vonatkozó kijelentést, aki már sajnos nem tudja cáfolni, nem tudja az igaztalan állításokkal szemben megvédeni magát. Helyette én állítom, ő soha sehol nem mondta, hogy az elvárt árbevétel lenne a birságolás indítéka, a városra kirótt büntetést pedig érdemben megindokolta.

  Úgy, hogy csak azt tudom ajánlani Önnek is, mint legutóbb a Diktafon Petyának. A háromegésztizennégyről eszébe fog jutni.”
 • 69. Flúgatlan 2011. november 13. 23:35
  „67. mir:

  Nem vagyok érzéketlen a múlt értékei iránt. Az egykori győri vár falából több rész még jól látszik. Őrizzük meg ezeket, rendben. De mit ad ezekhez képest pluszt a Dunakapu tér alatti rész? Valami különleges építészeti megoldásokat alkalmaztak ennek építésénél? Vagy az anyaguk speciálisan értékes? Vagy mellettük olyan emberek vannak eltemetve, akiket különös tisztelet illet? Vagy olyan írások, tárgyi emlékek vannak ott elrejtve, melyeket nem lehet az építkezés során feltárni?

  Emlékezzünk a múltra, tiszteljük őseink harcát, de ha csak arról van szó, hogy az eddig meglevő x m várfal helyett ezentúl 2x m-nyi lenne feltárva, hát, az szerintem nem egy nagy szám. Persze, ha érdekesebb részeket találnak, amiket meg lehet őrizni, üveglap vagy -fal mögé tenni, akkor OK, tegyék. De pár köbméter középkori kőfalban nem látok nagy értéket önmagában.”
 • 68. humer 2011. november 13. 20:20
  „orbison: én csak a szegény német kerékpáros turistákat sajnálom. Ha sikeresen végigdöcögnek a szigetköz igencsak leamortizálódott kerékpárútján és beérnek Győrbe, akkor egy egyenes kb 2km-es úton 3x vezetik át őket a túloldalra, szóval sajnálkozhatnak, hogy mi lesz a jó kis audi gyárukkal, ha erre felé ilyenek a mérnökök...”
 • 67. mir 2011. november 13. 19:03
  „66

  Max neked nem érték tedd hozzá. Szerencsére sokan nem így gondolkodnak.”
 • 66. Flúgatlan 2011. november 13. 18:41
  „Én kíváncsian várom, mi lesz ebből. Kár előre károgni.

  A Jedlik-hídnál meg a Széchenyi térnél is olyan sok nagyokos "szakértő" hőbörgött, hogy így rossz, úgy rossz, aztán szerintem egész jó lett.

  Az a néhány várfal-maradvány, ami a felújítás nélkül elő sem került volna, nem olyan érték, hogy miattuk kellene egy komoly felújítást, átalakítást halasztani.

  A parkolóházról: szerintem csak hozzá kell szoknunk. Olyan ismerőseim, akik Bp-en laknak/laktak fejcsóválva mondják, hogy ezek a győriek milyen lököttek, hogy nem használják többet pl. a Jókai utcai parkolóházat, mikor tök jó. Én magam is inkább máshol keresek parkolóhelyet, egyszerűen azért, mert még mindig nem vettem a fáradságot egyszer bemenni és kipróbálni és hirtelen azt se tudom, hogy is kell ott fizetni, közlekedni. De ki kellene próbálni egyszer.

  Az meg lehet, hogy bejön, hogy a Belvárosból nagyobb terület lesz a gyalogosoké és 20 év múlva senki sem tudja elképzelni, hogy is lehetett, hogy ezen a jó kis sétálóhelyen a büdös autók mehettek régen.

  Majd meglátjuk.”
 • 65. szlaci 2011. november 13. 16:41
  „33.Ombi
  Most jön a Kressz megváltoztatása, és semmi gond.”
 • 64. Karlos 2011. november 13. 10:54
  „" Semmiképpen se feltételezzük azt, hogy egy vezetés idiótákból áll " semmiképpen: a magukhoz való eszük látjuk hogy megvan. a többi meg úgyis mellékes....”
 • 63. pancser 2011. november 12. 15:17
  „Mihelyt alkalom kínálkozik kipróbálom az új utat, a forgalmi rendet. Semmiképpen se feltételezzük azt, hogy egy vezetés idiótákból áll akik nem értenek sem a tervezéshez sem az építéshez. Szerintem, a látogató szerint, a főbb utak kiválóan meg vannak tervezve, nagyon jól lehet közlekedni Győrben! Az idegen mindig tisztábban lát mint a helyi vakságban szenvedők.”
 • 62. és? 2011. november 12. 14:19
  „János, János, Ön még mindig bízik a mélygarázsban?
  Bár most már mindent meg lehet tenni, úgy tűnik...

  Az utat szélesebbre kellett volna venni szerintem. Egyik oldala a hídpillér túloldalán futhatott volna, akkor nem kellett volna ekkora kanyarokat tenni a Rezidenciához, és akkor nem bejárat kellett volna még a tervezett mélygarázshoz, hanem ott jópár ingyenes parkoló.

  Még a várat is fel lehetett volna tárni...
  Vagy talán elhordják az elvtársak, és lesz mélygarázs mégis?

  Az lenne az igazi "vár állott, most kőhalom"... :(”
 • 61. Stewe 2011. november 12. 13:05
  „Én személy szerint igyekszem a változásokhoz, változtatásokhoz pozitívan hozzáállni, és a jót keresni az új dolgokban. De: amikor egy felesleges beruházás történik közpénzből, nyilvánvalóan személyes anyagi érdekek mentén kiírva a projekteket, és a lakosság véleményét teljesen kivül hagyva, nem tudok találni kapsaszkodót a pozitívumok keresésében. Mivel nincsenek. Magyarán megkeverték a katyvaszt, elvettek több száz parkolóhelyet, megbuherták a logikus busz útvonalakat, feltartják a forgalmat a gyalogos átkelések. Leépítik a belváros hangulatát, üldözik az autósokat. Ez a változás Értünk van ?!?!”
 • 60. acsali 2011. november 12. 10:48
  „Egyetértve az 58-as hozzászólóval, hol a felső rakpart? Ha téren meghagynák (természetesen felújítva) a régi utat, árvíz esetén lehetne ideiglenesen használni. Igy szerintem mindkét tábor megnyugodhatna.”
 • 59. mir 2011. november 12. 10:47
  „58

  Az lehet, hogy megindul a felújítás de a feltárt falakhoz viszont nem nyúlhatnak (mivel ideiglenesen műemlékvédelem alá lett helyezve) és így a mélygarázs vagy kisebb lesz vagy nem ott lesz ahová akarták de hát könnyebb lesz a falakat betemetni és tudomást sem venni róla. A buszokat majd meglátjuk, hogy hogyan boldogulnak a rakparton, de a pesti rakparttal nem érdemes hasonlítgatni mert nem ugyanaz a kettő.”
 • 58. Hedon 2011. november 12. 10:28
  „#56

  A tér felújítását meg kellett hogy előzze a tér régészeti feltárása.
  Ez történt meg július 01-től kb. napjainkig.
  Erre a mélygarázs nélkül is szükség volt, hisz a Széchenyi téri
  átépítést is óriási hiszti kísérte kb. 40-50 cm réteg letermelése
  mindössze a meglévő szintkülönbségek kiegyenlítése érdekében.

  A régészek meggazdagodásáról írtakkal messzemenőkig egyetértek.
  Anno éppen néhai Figler nyilatkozta a Kisalföldnek hogy azért szabott ki
  a városra 70 milliós bírságot mert éppen ennyi bevételt akartak beszedni
  a beruházási terület (tér) előzetes feltárásából.

  A tér felújítása pedig most hogy a régészek elvonultak, már tavasszal kezdődni is fog.
  A tér része lesz a most "megszüntetett" Móricz Zs. rakpart térrel szomszédos szakasza.
  Ahogy a Széchenyi téren is már csak elméleti a Rákóczi Ferenc utca.

  Árvíz idején mert nyilván lesz olyan is a Jedlik híd tökéletesen át tudja venni
  a forgalmi terhelést, ráadásul már egy új (Rónay-Hédervár-Szövetség)körforgalmi
  csomóponttal. Sőt olvasva a tegnapi híreket a tömegközlekedésből árvíz idején
  csupán az ingyenes City buszok esnek majd ki, a 6-os és 11-es már véglegesen a Jedlik
  híd felé fog közlekedni. Tehát abszolút nem fog megállni az élet.”
 • 57. momopali 2011. november 12. 08:50
  „Alsó rakparti út Máthé-Tóth Úr kérem mondja meg hol van a felső mert azt nem látni :-)
  Igen ha Bp-en jön az árvíz ott van a felső rakpart....
  De nagyon jó! (úgy is ezt akarják hallani.)”
 • 56. envagyok75 2011. november 12. 08:05
  „Ez az új út mindenkinek jó, kivéve az átlagállampolgároknak.
  Meg lehet nézni, hogy a régészeti feltáró cégtől kezdve (Aki az elég sok munkája ,és a cégtulajdonosok palotái ellenére nevetséges mérlegeket ad be (utána lehet nézni) és a tulaj szlovák luxusautóval szaladgál) az útépítési munkálatokat végzőig a tulajdonosok hol éltek, mit csináltak pár évvel ezelőtt, és hol élnek most....
  Ki kellett valamit találni, hogy legyen munka, ahonnan lehet (sok) pénzt keresni.
  Az egész belvárosi forgalmi rend változtatás átgondolatlan, ésszerűtlen.
  Inkább újították volna fel a régi utat, és a teret..
  Már hónapok óta kész lenne tizedéből.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől könyvszalon Győrben – Programok a hétvégére

Kultúra: könyv, képzőművészet, konccert. Tovább olvasom