Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Lesznek vagy nem lesznek újabb ingyenes parkolók a Petőfi hídnál?

A kisalfold.hu úgy tudja, hogy Győr-Szol egyszer már letett a győri Petőfi híd alatti ingyenes parkolók bővítéséről, de városházi "nyomásra" az engedélyeztetési eljárás tovább folyik.

Portálunk májusban elsőként adott hírt arról, hogy a Móricz Zsigmond rakparton megszűntetett ingyenes parkolási lehetőség helyett a Rába folyó közvetlen közelében, a Petőfi híd alatti ingyenes parkolók bővítését tervezik.

130 újabb ingyenes parkoló építéséről volt szó tavasszal

Fél évvel ezelőtti információnk szerint 130 férőhelyes parkolóval tervezték "megtoldani" a Petőfi híd alatti, többnyire meglehetősen telített parkolókat; a parkolóhelyek száma így 290-re bővülne.

A 130 parkolót az egykori korcsolyapálya területén akarták-akarják kialakítani - utóbbi területet napjainkban kutyafuttatóként használják a győriek -, valamint a korcsolyapálya valamikori melegedőjét is lebontanák a parkolóhelyek érdekében.


A rakparti ingyenes parkolási lehetőség megszüntetése óta egyre több autós próbál megállni a győri Petőfi hídnál - fotó: Szük Ödön.
A rakparti ingyenes parkolási lehetőség megszüntetése óta egyre több autós próbál megállni a győri Petőfi hídnál - fotó: Szük Ödön.


Tavasz végén arról is szó volt, hogy a jelenlegi - amúgy meglehetősen rossz felületű - parkolókhoz vezető lejárót két sávossá fejlesztenék.

Ezt követően május végén 25-30 ember tüntetett a Rába-parti parkolók ellen. A meglehetősen gyér érdeklődésű demonstráción a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke, Lajtmann József bejelentette: minden lehetséges fórumon megfellebbezik a győri Petőfi híd alatti, újabb ingyenes parkolók építését.

"Továbbra is folyik az engedélyezési eljárás"


A parkolók bővítésének feladatát a győri önkormányzattól a parkolásért (is) felelős Győr-Szol Zrt. kapta. Június elején egy sajtóbeszélgetésen a kisalfold.hu munkálatokat firtató kérdésére, a Győr-Szol Zrt. elnöke-vezérigazgatója, Sági Géza úgy válaszolt: "ha rajtunk múlik, akkor idén elkészül a bővített parkoló, de ez nagyban függ a szakhatósági engedély beszerzésétől".

Nos, tekintettel, hogy 2012 lassan kopogtat az ajtón, ismét feltettük a kérdést a Győr-Szol-nak: mikor készül el a 130 ingyenesen használható parkoló a Petőfi hídnál?

"Továbbra is folyik az engedélyezési eljárás, illetve vizsgáljuk azt, hogy miként tudjuk a leggazdaságosabban bővíteni a közkedvelt P+R parkolót. Konkrét dátumot egyelőre nem tudok mondani a megvalósulásról" - közölte megkeresésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs munkatársa.

Úgy tudjuk, egyszer már letettek a Győr-Szolnál a 130 parkolóhely kialakításáról 

A kisalfold.hu más forrásokból származó információi szerint azonban ennyire nem egyszerű a helyzet.

Úgy tudjuk, a Győr-Szol Zrt. október elején le akart tenni az ingyenes parkolók bővítéséről a Petőfi hídnál, s ezért komolyan fontolóra vette a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségnél - korábban Nemzeti Közlekedési Hatóság megyei közlekedési felügyelősége - kezdeményezett engedélyeztetési eljárás felfüggesztését.

Az ügy hátterében tudomásunk szerint az áll(t), hogy az engedélyeztetéshez több szakhatósági állásfoglalást is be kellett szerezni - ezek közt a zöldhatóságét is.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség információnk szerint nem gördítene akadályt a szakhatósági állásfoglalás kibocsátásához, de azt feltételül szabta, hogy modern, 21. századi normáknak és törvényi előírásoknak megfelelő olajfogó berendezést építsen a kivitelező az ártéri területen.

(Hasonló olajfogókat a frissen átadott győri rakparti út kivitelezésekor is beépítettek a szakemberek.)

Mindez azonban jelentősen növelné a költségét a vékony aszfaltrétegen kialakított parkolóknak.  

Megkeresésünkre Németh Zoltán, az észak-dunántúli zöldhatóság igazgatója türelmet kért, s azt mondta: "folyamatban lévő ügyekről nem szeretnék nyilatkozni".


Felfüggesztette-e bármikor a parkolók bővítésének engedélyeztetési eljárását a Győr-Szol? 

A kisalfold.hu megkereste a szóban forgó ügyben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vezetőjét, Markotányos Tivadart is, aki csak írásban feltett kérdéseinkre kívánt válaszolni.
 
E-mailen a következő két kérdést küldtük el a Felügyelőségnek:

- Felfüggesztette-e a parkolók bővítésének engedélyeztetési eljárását az utóbbi hónapokban bármikor az engedélyt kérő Győr-Szol Zrt.?
- Amennyiben jelenleg is zajlik az engedélyezési eljárás, most milyen stádiumban van?

A következő választ kaptuk a Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségétől: "a győri Petőfi hídnál a parkolók bővítésének engedélyeztetési eljárása elindult.

Az engedélyeztetési eljárásra vonatkozó érdemi döntés még nem született meg, az eljárás folyamatban van, az ügyintézési határidő még nem telt le, ezért a döntés meghozataláig a hatóság nem ad érdemi tájékoztatást".


Miért nem zárja le mégsem az engedélyeztetési procedurát a Győr-Szol?

Olvasóinkban bizonyára felvetődik, hogy vajon miért is történt 180 fokos fordulat a Petőfi híd közeli parkolóbővítés ügyében, s miért nem zárja le mégsem az engedélyeztetési procedurát a Győr-Szol?

Úgy tudjuk, a győri Városházáról érkezett "kifejezett" kérésre.
   

Olvasóink írták

 • 16. enéh 2011. november 23. 15:04
  „Valaki tudja, hogy a Széchenyi híd alatti bekerített, burkolt, de üres parkoló az kié? Mellette ingyenes a bozótos, egyenlőre.”
 • 15. Dwatson 2011. november 22. 17:45
  „Nem üzlet nekik az ingyenparkoló.Kell a pénz az elfuserált belvárosi közlekedésre.”
 • 14. CsabaKiraly 2011. november 22. 16:11
  „mugen, a terulet tuljadonosanak JOGABAN all parkolsi dijat kiszabni.”
 • 13. Cecily 2011. november 22. 13:43
  „Ha már így ábrándozom, a "legzöldebb" megoldás az volna, ha a város peremén ingyenes parkolókat alakítanának ki és 5-10 percenkénti busz szolgálatot redelnének hozzá... :) Így csökkenthető lenne a belvárosi forgalom is... viszont kevésbé praktikus... leginkább kényelmi szempontból...”
 • 12. Kruse 2011. november 22. 13:10
  „Ez nem is kérdés, tuti nem lesz... Ezzel csak a népet próbálják beetetni, hogy lesz mert megígérték, aztán a vége ennek a szokásos, kevesebb és fizetős parkoló.”
 • 11. mugen 2011. november 22. 13:02
  „Infamous szerinted egy fedetlen, a belváros szélén lévő, őrizetlen parkolóért fizetni kellene? Aki ezt nem teszi az szerinted mind ingyenélő? Nagyon kemény sarcokat szednek tőlünk adóban közvetlenül és közvetetten (üzemanyag és egyéb "beépített" adók) mindezért cserébe nonszensz lenne egy ingyenesen parkolható, vékony aszfalttal burkolt terület a tervezett helyen? Szerintem éppen az a gond, hogy manapság mindent meg akarnak fizettetni velünk, mintha semmiért sem fizetnénk úgy alapban, mintha nem létezne elég adó fajta, amiből elszívják a jövedelmünk nagyobbik részét! Ennyi erővel a járdákat is fizetőssé tehetnék, mert az is pénzbe kerül és aki azokon sétál, szintén ingyenélő a te szemszögedből nézve gondolom!”
 • 10. pet 2011. november 22. 11:50
  „8. pappe

  A belvárosi sétákat és kirakat elé "parkolást" már évekkel ezelött megfizettük, amikor az adónkból felújították a Baross utat (az most nem téma, hogy milyen minőségben) és hogy láthassd a kirakatot és a burkolatot, azért is fizetsz, mert működik a közvilágítás és nem a csillagok féynénél kell kerülgetnet a kutyapiszkot.”
 • 9. pet 2011. november 22. 11:46
  „Arról volt szó, hogy a rakparton megszüntetett ingyenes parkolók helyett a város biztosít újakat. Hol vannak? Nem az lenne az észszerű, hogy először megteremtem a feltételeit a parkolásnak és csak utána építek utat a rakpartra (ami a legagyamentebb ötlet mellesleg a XXI. században) Ja, hogy a korszerű szennyvízelvezetésre nem gondoltak a korcsolyapályánál és felteszik a kezüke?! Ezzel a költséggel biztos nem kalkuláltak, mint ahogy a 170 milliós hulladékos büntetés sem volt benn a költségvetésben. Csak előre kellene gondolkodni és felelős döntéseket hozni, de úgy látszik, a Győrszol vezetésnek ez nem megy. Nyilván nem lehet olyan létesítményre engedélyt adni, amely nem felel meg az előírásoknak.

  Tisztelt Polgármester úr! A magánszférában már nem dolgozna a posztján az a vezető, aki ennyire alkalmatlan a feladatára. A közszférában mindent meg lehet csinálni?”
 • 8. pappe 2011. november 22. 11:34
  „6-nak javaslom, hogy ha sétál a városban és megáll egy kirakat előtt, fizessen a helyhasználatért. Végül is nem muszáj ott "leparkolni". :)”
 • 7. Láng_Vince 2011. november 22. 11:31
  „Ha parkolót nem is, de legalább egy rendes kijáratot építhetnének! Egy sávon jönnek ki és mennek be az autók, rémálom az egész. Szőke nő megáll középen, onnantól mindenki oldja meg a problémáját, A legjobb, hogy a túloldalon ott a földút, csak két tábla kellene meg elvenni az útakadályt.”
 • 6. Infamous 2011. november 22. 11:05
  „fel kéne fogni már végre, semmi sincs ingyen, max. a szociban volt...sok ingyenélő...”
 • 5. mugen 2011. november 22. 10:52
  „Ha valóban ingyenes lesz a parkolás, akkor jó az ötlet, csak nehogy az legyen a vége, mint ami a két nagy parkolóházzal történt, hogy először ingyenes volt, majd miután oda szoktak az autósok, szépen fizetősé tették őket! Mondjuk ilyen üzemanyag árak mellett elképzelhető, hogy hamar ki fog ürülni az összes, már meglévő parkoló! :)”
 • 4. elemér 2011. november 22. 10:21
  „Szóval a csatornázásrol lehet itt szó, és mi az amit a csatlakozó fejlödö országoknak követni kell az unioban ? Ilyesmi után kellene kérdezni a riporternek. Mibe kerül ez és mennyire fontos, nehogy tulzásba vigyék a gatyaszoritásokat ? Unios pénzt használnak oda ?
  A szennyvíztisztítás mesterséges módszereinek áttekintése. http://tinyurl.com/86yed3j”
 • 3. Alfonz23 2011. november 22. 08:33
  „És a 30 napos ügyintézési határidő? Közigazgatásban nincs ilyen????
  A "folyamatban van" nálam az "érdemben még el sem kezdődött" megfelelője.”
 • 2. CsabaKiraly 2011. november 22. 05:03
  „Lesznek vagy nem lesznek, ez itt a kerdes. Mar William Shakespeare is feltette ezt a kerdest egyszer. :))”
 • 1. goldboy 2011. november 22. 00:12
  „Érdekes! 600-700 ingyenes parkolóhely megszüntetése pillanatok alatt sikerült. Itt megy 130 is csak nyögvenyelősen... Hogy lehetne ingyen, amiért fizetni is lehet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztünk néhány utast Győrben a buszközlekedéssel kapcsolatban - videó!

Dícsérik az új, tiszta járműveket és az információs oszlopokat. Több utasnak azonban hiányzik a régi 2-es járat. Tovább olvasom