Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Leszedte a kerékbilincset

A kerékbilincs bevezetése óta megtörtént az első rongálásos-leszereléses affér is.
A kerékbilincs augusztus 1-jei bevezetése óta megtörtént az első rongálásos-leszereléses affér is, amelyből rendőrségi ügy lett. Az elkövető azt állítja, ő nem rongált meg semmit és bármikor megismétli a műveletet, mert a győri kerékbilincs nem olyan félelmetes, mint a híre.

 
 
 
 

Kovács Lajos percek alatt szedte le a kerékbilincset
 Kattintson a képekre >>


Kovács Lajos dolgozni ment a belvárosi panzióba, kanadai rendszámú autójával a Bécsi kapu téren, a macskaköves kis utcában állt meg. Végzett és már hazafelé indult, amikor látta, kerékbilincset szereltek az autójára. Abban a pillanatban eldöntötte, hogy nem fizeti ki a büntetést, mert egy: ő nem a szabálytalankodók egyike volt, hanem – mint szó volt róla – dolgozni ment, kettő: biztos volt benne, hogy a büntetés a külföldi rendszámának szól. Elővette a szerszámosládáját a csomagtartóból és percek alatt leszerelte a kerékbilincset. Pechjére azonban még a téren álltak a bilincsfelszerelők, akik látva, mi történik, odasiettek hozzá. Csakhogy a művelettel olyan gyorsan végzett a férfi (elmondása szerint nem tartott az egész három percnél tovább), hogy mire az ellenőrök riasztották a közterület-felügyelet embereit és a rendőrséget, ő már az autójában ült.

Azért, hogy kikerülje a kerékbilincs-felszerelők autóját, a szűk helyen elkezdett manőverezni, de a leszerelt bilincs útban volt, azon – a későbbi jegyzőkönyv tanúsága szerint – áthajtott. (P erről mást állít.) Mindez azért fontos, mert a bilincset nem a leszereléskor, hanem ekkor rongálta meg valójában. Később, a szerelés után kiderült: a kár 14 ezer forint.

Innentől bűncselekmény

A férfi tehát elhajtott a helyszínről, de a rendszám alapján nagyon hamar megtalálta őt a rendőrség, s neki még egyszer meg kellett mutatnia, mit csinált a bilinccsel. Utána hívott minket, mondván, bebizonyítja a nyilvánosság előtt is, nemcsak a rendőrségnek, hogy a győri kerékbilincs leszerelhető – rongálás nélkül. Összehoztuk az érintetteket, nem is a produkció, hanem a tanulságok miatt.

Kovács Lajos
A kerékbilincs a macskaköves utcákon leszerelhető, ha az illetőnek van megfelelő szerszáma, és a vasbilincs az egyenetlen földön nem fekszik fel teljesen a kerékre. De attól a pillanattól kezdve, hogy valaki nekikezd az akciónak, tudnia kell: szabálysértést követ el, amiért büntetés járt. Mivel ebben az esetben a kár meghaladta a 10 ezer forintot, a férfi akciója súlyosabb kategóriába került – már bűncselekménynek számít. Ezért minden bizonnyal felelnie kell.

Az más kérdés, hogy a büntetésről hanyagul azt állította, hajtsák be rajta, ha tudják, de nem fog sikerülni, mert minden elérhetősége külföldön (az Egyesült Államokban) van. Kovács Lajos Floridából költözött haza, így azt is megkérdeztük tőle: ugyanezt Amerikában is megcsinálta volna? „Meg, de akkor bilincsben visznek el a rendőrök. Valószínűleg" – volt a válasz.

Nem számít a rendszám

A kerékbilincs-felszereléssel megbízott cég munkatársai állítják: a szerkezet nem olyan könnyen leszerelhető, mint a férfi állítja. Ami tény, hogy a macskaköves utcákon azt sokkal nehezebb rászorítani a kerékre (ritka, hogy nem sikerül); sík szakaszokon viszont a bilincs leszerelhetetlen rongálás nélkül. A külföldi rendszám indifferens, állítják, hiszen ugyanannyit kell fizetnie magyar és külföldi autósnak a leszerelésért. A Szlovákiából érkezők esetleg kicsivel tovább értetlenkednek, de eddig mindig jogszerűen járt el mindenki. Pk a konkrét esetben is a behajtási engedélyt nézték, ami nem volt, ezért intézkedtek.

A második affér

A belváros önkormányzati képviselője, Gergely Zoltán, aki a kerékbilincs-rendelet szükségessége mellett áll ki, egyszerű számtannal kívánta bizonyítani, hogy az ilyen akciónak nincs értelme: a büntetés normális esetben 10 ezer forint plusz áfa, tehát 12.500 forint lett volna Kovács Lajosnak (is); így viszont 14 ezer forint büntetést szabott ki rá a hatóság.
Ez volt tehát a második komolyabb kerékbilincsaffér augusztus óta (az elsőről is írtunk: a közterület-felügyelet igazgatója és a megbüntetett autós barátja összeverekedett, egyelőre vizsgálják, ki ütött először). A baj az, hogy minden érintett más tanulságot lát az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a sorsa a Schlichter-villának?

Vajon mi lesz e jobb sorsra érdemes, védetté nyilvánított XIX. századi Schlichter-villa épületével? Tovább olvasom