Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Leszállították őket a buszról aprópénz híján

Egyik győri olvasónk a következő panasszal keresett meg bennünket. Lánya és annak férje december 26-án, vasárnap délután fél háromkor próbált meg felszállni a Honvéd ligetnél a 23/A járatra.

Kétezer forint volt csak náluk, s a sofőr arra hivatkozva leszállíttatta őket a buszról, hogy nem tud visszaadni. A két buszjegy 610 forintba került volna, 10 forintjuk volt, így 1400 forint lett volna a visszajáró.

Olvasónk megalázónak tartja az eljárást. "Azt még megértem, ha tíz- vagy húszezresből nem adnak vissza, na de kétezresből?" – kérdezte.

A panaszra Tóthné Ledó Anna, a Kisalföld Volán üzletág-igazgatója válaszolt. "A menetrend szerinti személyszállításra vonatkozó előírás értelmében az utasnak a díjszabásban megállapított menetdíjat (utazási igazolvány árát) kell megfizetnie megfelelő címletű pénzeszközzel.

A jegykiadó pénzváltásra és nagycímletű pénzből visszaadásra nem köteles.

Erre menetrendfüzetünkben és valamennyi autóbuszunkon felhívjuk utasaink figyelmét. Autóbusz-vezetőink természetesen rendelkeznek váltópénzzel, de ez korlátlan számú és összegű visszaadásra nem elegendő.

A panaszolt esetben autóbusz-vezető munkatársamnál műszakja alatt többen fizettek nagycímletű pénzzel, így a nála lévő váltópénz elfogyott. Munkája során pénzt váltani nincs lehetősége. A hatályos önkormányzati rendelet előírása szerint az autóbuszjáratok csak érvényes menetjeggyel, bérletjeggyel vagy más utazási igazolvánnyal vehetők igénybe.

Csak az a személy vehet részt az utazásban, aki ezek valamelyikével rendelkezik."

Olvasóink írták

 • 7. PaPa 2011. február 11. 06:58
  „Nem értek egyet a volán kifogásával mert ha szolgáltat ás ezért pénz kér akkor a vissza adást a nagy címletű pénzből akkor oldja meg a vissza adást. A boltos sem mondja hogy nem tud vissza adni hagyja itt a vásárolt terméket.”
 • 6. adamasz1977 2011. január 03. 16:19
  „goldmund! Egyébként igazad van, de a terminálos felvetésed necces! Képzeld el ha mondjuk 6 utas így szál fel? Mireér a végállomásra?”
 • 5. Goldmund 2011. január 03. 09:04
  „Na, mindig akkor jut eszembe újabb gondolat, amikor elküldöm az előzőt! :-)))

  Nem lehetne a buszokat fölszerelni bankkártya-leolvasókkal? Ez egy újabb lehetőség lenne, amivel visszaadási problémák nélkül lehetne fizetni. Bankkártyája pedig már minden dolgozó embernek van, mert máshogy nem is adnak fizetést.”
 • 4. Goldmund 2011. január 03. 08:59
  „Még valami!
  Ha elfogyott a száz-kétszáz forintosa, de pl. ezrese van, akkor elmondja, hogy ezrest tud visszaadni, a négyszázat pedig (vagy annak egy részét) talán későbbi fizető utas után tudja visszaadni, de ez nem biztos. Megkérdezi őket, hogy így akarnak-e utazni. Valószínű, hogy ha jegyet vesznek, akkor nem 1-2 megállót akarnak utazni.
  Szóval sokféleképpen le lehet reagálni a dolgot, ha megoldásra (legalább részleges megoldásra) törekszik a sofőr (ill. a cég). Persze ha nem ez a cél, akkor rögtön áthidalhatatlan a probléma...”
 • 3. Goldmund 2011. január 03. 08:53
  „Egyetértek az utassal! Ha tíz-vagy húszezresből nem tud visszaadni, azt megértem, de kétezresből???

  "A jegykiadó pénzváltásra és nagycímletű pénzből visszaadásra nem köteles."

  A kétezres manapság aligha nevezhető "nagycímletű pénznek"!

  Még valamit nem értek!
  Régebben azt hallottam, ezt úgy oldják meg, hogy ha a sofőr nem tud visszaadni, akkor elismervényt ad a visszajáró összegről és felírja az utas levelezési címét. A Kisalföld Volán pedig rózsaszínű csekken vissszaküldi számára a visszajárót (esetleg levonva a csekk költségét). Nem tudom, helyesen tudtam-e, de ha ilyen volt, akkor kár volt megszüntetni.

  Továbbá még egy megjegyzés arra az esetre, ha az előbbi szisztéma nem működik.
  Ha lett volna a sofőrben egy kis emberség, akkor megkérdezi a többi utast, fel tudják-e váltani ezt a gigantikus összeget. Jó eséllyel megoldódott volna a probléma, és ez a két utas jobb érzésekkel gondolna most a Kisalföld Volánra. Ilyeneken is múlik ám, hogy leszoknak-e a buszozásról az emberek vagy rászoknak!”
 • 2. Accentos 2010. december 31. 18:50
  „engem meg 6000ft-ra büntettek,mert a kétéves fiammal ,meg 10 kg csomaggal már csak futva értem el a buszt,a hátsó ajtón segített fel minket egy utas,és mire ledobtam a motyót,megkértem a vadidegent,hogy vigyázzon a cuccomra,mig előre egyensulyozok a gyerekkel,hogy jegyet lyukasszak,rámröpült a két ellenőr,porig aláztak,mintha csaló lennék,a szájukból meg dőlt a piaszag.hozzáteszem,egy hétig buszoztam,mig szerelőnél volt az autóm,ezen kívül kb 15 éve nem busszal járok.”
 • 1. Loich 2010. december 31. 16:43
  „Milyen szépen fogalmazták meg hogy egy népművészeti kerámiaedény volt a sofőr ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vandálok törnek-zúznak Győr szerte - képek

Az, amit mostanában tapasztal az ember Győrben járva, elkeserítő - írta olvasó-tudósítónk, aki… Tovább olvasom