Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Leszakadt az ég Győr-Moson-Sopron megyében - fotókkal, videókkal

Zivatarzóna vonult végig a megyén, Fertődön fák dőltek ki, Osliban jégverés volt.


22.55 - Sopronban az esővízzel nem törődnek?

Csatoltan küldünk képeket a mai eső után, Sopronban, a Boldogasszony utcában épülő házunkról. Sajnos az önkormányzat, a szomszédos hasonló problémával küzdő lakók többszöri jelzése és kérése ellenére se intézkedik az esővízelvezetés megoldásáról, csak a telektulajdonosokat kötelezi a háztetőn keletkező esővízelvezetés megoldására. Vajon az önkormányzat magára nézve miért nem tartja kötelezőnek megoldani az áldatlan állapotokat, miközben sorra adják ki az építési engedélyeket. A képen jól látható, hogy a közúton áll a víz és az út lejtése miatt az eső alatt a szomszédos telkekre folyik egészen a lakóházakig, kárt okozva ezáltal.  A megoldás a 200 méterre levő vízelvezető árok lenne, amit az önkormányzat forráshiányra hivatkozva nem végez el.  De kárt okozhat, felelőssége, kötlezettsége nincs?

Fotó: Schöberl Rita
Fotó: Schöberl Rita


22.20 - Tudósítói képek Öntésmajorból
A földeken tavak alakultak ki. A termés nagy része odaveszett. A platánfákon szinte levél sem maradt.

Fotók: Axnix Róbert21.00 - Vihar Osliban, Öntésmajorban, Balfon
Osli polgármestere a Kisalföldnek elmondta, a délután négy óra körül leesett jég redőnyöket, friss házvakolatot tett tönkre a településen.
- Az égiháborút követően az áramszolgáltatás is szünetelt a faluban. közölte Fodor József. - Az egyik lakó elmondta, hetven éve lakik Osliban, de ekkora jégverést még nem látott.
A helyiek szerint a házakban esett károk mellett a zöldségeseket, a kerteket is elverte a másfél-két centiméteres jég, amit a jégverés elállta után lapáttal tudtak csak „elhányni". Hasonló nagyságú jégverésről számoltak be a szomszédos Öntésmajorról is.
Balf és Fertőboz között a felhőszakadás miatt ismét sár zúdult az útra. Fertődön kidőlt fák okoztak fennakadást a közlekedésben. A felhőszakadás következtében az árokba csúszott egy BMW a 85-ös főúton, a röjtökmuzsaji leágazásnál. Személyi sérülés  nem történt. Ugyancsak a nagy esőzés, a rossz látási viszonyok  okoztak koccanásos balesetet Nagycenk és Kópháza között.
A megyeszékhely és környéke ezúttal esőt kapott, „csak" elvétve apróbb jeget. A tűzoltókat az esti órákig nem riasztották. Munkájuk azonban napközben is akadt. A korábbi nagy esőzésekkor beázott pincékből szivattyúzták a vizet.

Sarródon pár perc alatt megteltek az árkok. Fotó: Tóth Patrícia
Sarródon pár perc alatt megteltek az árkok. Fotó: Tóth Patrícia (tudósító)


20.45 - Tudósítónk videói
Erlitz Péter videója.

Martin007 felvétele Ivánból.

inehsorab videója Pannonhalmáról.19.50 - Kidőlt az almafa is

Ezeket a felvételeket és videót ma délután 14:40 körül készítettem a mobilommal a kapuvári autóbusz pályaudvaron. A vihar nagyon gyorsan jött, barátnőmmel felszálltunk az Öntésmajorra tartó buszra és már ömlött is az eső, utunkat kidőlt fák, leszakadt vezetékek, vízzel telt árkok - melyek már annyira tele voltak, hogy az útra folytak ki - kísért és 5-10 percig borsószem nagyságú jég is esett.
A nyári almafát a vihar kidöntötte otthon a barátnőméknél.

Kapuvár, autóbusz pályaudvar - vihar közeledik (Fotók: Eitler Péter)


Videó: Eitler Péter


18:35 - Zápor, zivatar Győrben
A korábbinál jóval nagyobb intenzitással esett Győrben, többször egymás után is. A csapadékot villámlás, mennydörgés kísérte.

sdfa
Zuhogott Győrben.


17.20 - A kapuvári tűzoltóknak sok dolga akadt

Fél három körül a kapuvári tűzoltókat egyszerre három helyre riasztották Fertődre kidőlt fák miatt, mindhárom eset a Bartók Béla úton történt. Ugyanitt egy társasház tetőszerkezetét kezdte meg a szél.

Három óra után még mindig Fertődön adódtak gondok: a Mező utcában és a Tüzép mellett is kidőlt fák miatt vonultak a tűzoltók. Aztán Sarródra kaptak riasztást két helyszínre is.

Kapuváron a gimnázium épületéből szivattyúzni kellett, ugyanis az épületet elöntötte a esővíz.

Vitnyéden az egyik 85-ös főút mellett álló transzformátorház szikrázott, a tűzoltók a helyszínen dolgoztak.

A sok riasztás miatt a szabadnapos tűzoltók is részt vettek a munkában.

A kapuvári tűzolók munkáját a csornaiak és egy győri egység is segítette.
Vihar Fertődön - a kapuvári tűzoltók felvételei


16.46 - A viharfelhők elhagyták Győrt.

16.18 - Némi égzengés kíséretében Győrbe is megérkezett a zivatar.

15.53 - Enese térségét is elérte a vihar, itt is kiadós eső esik.

15.48 - Hegykő is kapott alaposan a zivatarból, a soproni tűzoltókat is riasztották, akiknek szivattyúzniuk kellett a közésgben.


Fotók Hegykőről.
Fotók Hegykőről.


15.41 - Kapuvár felett átvonult a vihar, bár még mindig dörög, villámlik. Nagyon sok csapadék hullott, fél óra leforgása alatt megteltek az árkok, a város útjain áll a víz, pillanatnyi áramszünet is volt a vihar kezdetén.

15.30 - Fél három után néhány perccel nagy erejű szél és vihar söpört végig Fertőd térségében. Négy esetben faágak szakadtak az útra eltorlaszolva azokat illetve veszélyeztetve a forgalmat. Egy esetben ház tetőszerkezetét kezdte meg a nagy erejű szél. A kapuvári tűzoltók három gépjárművel vonultak az esetekhez - tudtuk meg a kapuvári tűzoltóktól.

Viharfelhők Kapuvár felett.
Videó: Németh Bence


15.03
- A Hidegségbe megérkeztek a viharfelhők: rövid idő alatt komoly mennyiségű eső hullott a településre, úgy tudjuk, emiatt egy utat le is kellett zárni. Ezen kívül még két út van lezárva a régióban.

14.21 -  Narancs riasztás: az előrejelzések szerint heves zivatar érkezik nyugat felől, felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések várhatók csütörtök délután.

13.52 - Sopronban hatalmas felhőszakadás: a 84-es főúton áll a víz az autósok csak lépésben tudnak haladni. Értesüléseink szerint hatalmas jégeső zúdult a városra.  

Sopronban a Lövér körúton felhőszakadás volt, az autók csak lépésben tudtak haladni,a  hömpölygő víz faágakat sodort magával az úttesten. Videó: Nagy Károly


A 84-es főúton áll a forgalom - Fotók: Tudósító
A 84-es főúton áll a forgalom - Fotók: Tudósító

Borongós hétvége ígérkezik...

Csütörtökön a napsütés mellett erősen megnövekszik a felhőzet és eleinte főleg északon, később máshol is várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. 22 és 29 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, nyárias meleg lesz ismét délután. Hidegfronti hatással számolhatunk.

Pénteken sok-sok napsütésre van kilátás, a délután megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. 25 fok körüli értékeket mérhetünk a délutáni órákban.

Szombaton délelőtt még elő-előbújhat a nap, napközben aztán már többnyire erősen felhős lesz az ég és sokfelé fordulhat elő zápor, zivatar, felhőszakadás. 20 és 25 fok között alakulhat a délutáni órák hőmérséklete.

Vasárnap is borongós időjárás valószínű, sokfelé esővel, záporral, zivatarral. Továbbra is lehet felhőszakadás, néhol 30-40mm hirtelen lehulló csapadék sem kizárt. Csökken a hőmérséklet.

A változékony idő a jövő első napjaira is jellemző lehet, majd szárazabb és melegebb léghullámok érkezhetnek...

Vihar Szanyban: szerdai felvételek. Fotók: Tudósító

Szerda

A Nyugat-Dunántúlon narancsságra riasztás van érvényben.  Estétől 90 km/h-t meghaladó széllökések várhatók, nagyméretű jég és rövid idő alatt lehulló jelentős mennyiségű csapadék kíséretében. 


22.40.: Vészhelyzet Répcevisen: négy házat elöntött a Pákász-árok


21.40.: Kapuváron szivattyúzni kellett a tűzoltóknak
Este 18 óra előtt 5 percel  érkezett a jelzés, mely szerint a kapuvári Damjanich és Lumnizer utca kereszteződédében a teljes úttesten 40 cm-es víz állt, ami akadályozta a forgalmat.

A tűzoltóság szakemberei szívattyú segítségével felszámolták a káreseményt - kaptuk a hírt a kapuvári tűzoltóktól.
A tűzoltóság szakemberei szívattyú segítségével felszámolták a káreseményt - kaptuk a hírt a kapuvári tűzoltóktól.
20.20.: Pusztavámnál le kellett zárni az utat
Lezárták a 8127-es, Ágostonpuszta és Pusztavám közötti út ötödik és hetedik kilométerszelvénye közötti szakaszt, mert elöntötte a szerdai heves zivatar nyomán a Vértesből lezúduló víztömeg - közölte a rendőrség az MTI-vel.
Az érintett útszakaszon a gépkocsik tengelyéig érő víz hömpölyög, s az áradat egy házba is betört - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint az épületből a tűzoltók szivattyúzzák a vizet.


18.40.: Zápor jött
Helyenként komoly mennyiségű csapadékot hozott a zápor, zivatar, amely nyuagtról érkezett délután öt óra után. Még jelenleg is esik, több felé villámlik is Győr-Moson-Sopron megyében. A felhőzet sötétedésre ugyan felszakadhat, de nyugatról újabb csapadékzóna érkezik a térségbe.

A felvétel Kapuváron készült.

12.35.: Érvényben a narancsságra riasztás

Heves zivatar várható térségünkben. Néhol előfordulhat heves zivatar, amit intenzív csapadék, erős vihar (90 km/h fölötti széllökés) vagy legalább 2 cm nagyságú jég kísérhet.


A Nyugat-Dunántúlon narancsságra riasztás van érvényben. Kép: met.hu
A Nyugat-Dunántúlon narancsságra riasztás van érvényben. Kép: met.hu


11.30.: Nincs készültség

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a kedvezően alakuló kül- és belvízállások miatt 2010. május 26-án reggel kilenc órától az I. fokú belvízvédelmi készültséget megszüntette a Marcal balparti (Marcal-zug)  belvízvédelmi szakaszon.

Várható időjárás szerdára:

Dél felől csökken a felhőzet, egyre többfelé lesz napos az idő. Az északi tájakon azonban több felhő ígérkezik, és ott továbbra is számítani kell záporra, zivatarra, néhol heves zivatar is lehet.

A nyugati, délnyugati szél többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24, 29 fok között, északkeleten kevéssel 24 fok alatt alakul. Késő estére 16, 21 fok közé hűl a levegő.

Kedd:

21:40 - Több mint 100 esethez riasztották a tűzoltókat a viharkárok miatt Veszprém megyében kedd délután és este. A legtöbb riasztás Pápa, Herend, Nemesvámos, Bakonybél térségéből és Veszprémből érkezett - mondta Antal Tibor. A tűzoltóknak a nagy mennyiségű csapadék, jégeső és fakidőlések adnak munkát, illetve újra kiöntött a Séd patak Herendnél. Az ügyeletes közölte, hogy segítséget kellett kérniük a Vas megyei tűzoltóktól is, mert a megyében található 10 tűzoltóautó nem győzi a munkát. Úgy tudjuk, Győr-Moson-Sopron megyében nem érkezett riasztás a tűzoltókhoz a viharral, jégesővel kapcsoaltban.

21.00 - További csapadék várható, akár zivatar, jégeső formájában - erre utal az is, hogy a Nyugat-Dunántúlon narancssárga figyelmeztetést van érvényben.

Jégeső jött, ment
Heves zivatarok érkeztek kedden este fél hét körül a Kisalföldre, aztán néhány perc után újra kitisztult az ég, több felé volt szivárvány.

Olvasó-tudósítónk, Göncz Tamás Jánossomorjáról küldött képet, ahol elmondása szerint dió nagyságú jég hullott.


Fotó: Göncz Tamás (tudósító)
Fotó: Göncz Tamás (tudósító)


Hszilard videója a jánossomorjai jégesőről.


Elsőnek a furcsa, hoszantartó morajlásra figyeltünk fel. Kiderült, hogy az ég dörög, folyamatossan. Aztán a tornyosuló felhőkből már sejtettünk, hogy mi következik. Valóban, szílva, dió nagyságú jegek estek. Van akinek az autóját csipkézte meg, van akinek a terasztetőjét lyugatta át. A Béke utcában pedig a pincék bánták a hírtelen jött nagymennyiségű esőt. Én paplannal a fejemen futottam az autót menteni. Csuda világ volt! Miután elvonultak a sötét fellegek, a gyerekek kisvödrökbe szedegették a megmaradt jeget. - írta MeKata Jánossomorjáról.

MeKata fotója Jánossomorjáról.
MeKata fotója Jánossomorjáról.Ágoston Kitti fotója Győrből, este kilenc előtt.
Ágoston Kitti fotója Győrből, este kilenc előtt.


Korábban:

Heves zivatarokra, 100 km/h erejű szélre lehet számítani kedden késő délutántól több helyen az országban. Ismét vihar várható, több centis jéggel.

Jelenleg a Dél-Dunántúl kivételével az ország egész területén citromsárga színű riasztás van érvényben. Eszerint előfordulhat zivatar, amelyet viharos széllökés, intenzív csapadék vagy jégeső kísérhet.

Délután várhatóan több régióra ad majd ki narancssárga riasztást az OMSZ. Kolláth Kornél elmondta, hogy a heves zivatarokat 90-100 km/h erejű szél, valamint több centiméter átmérőjű jég is kísérheti.

Hozzátette, hogy szerdán is több helyen is várhatóak intenzív zivatarok, főként az ország északi felében, de a hét további felében sem kizárt a hevesebb esőzés.

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. anikopeter 2010. május 28. 20:58
  „Ezt még az Erdély Online nagyváradi hírportál is megírta:

  http://www.erdon.ro/hirek/magyarorszag/cikk/elkepeszto-viharfelho-gyor-felett/cn/news-20100527-12123523”
 • 100. Mankapunka 2010. május 28. 13:45
  „Akinek meg annyi esze van,hogy ilyen nagy esőkor nem képes kivárni egy fedett helyen,hogy a 20 perces eső elálljon,az viszont megérdemli,hogy a gépjárművek beterítsék vízzel.

  Sofőrnek meg további sok sikert,mert legalább a mosóban nem kell a magasnyomásúval kiveretni a sarat a kerékjáratiívből,jól tette,csak így tovább!!!!!!!!!!!!!!!!

  mecsoka

  Nézzetek valami finom ágyaspálinkát,és iszogassatok a kertben,és lógassátok a lábatok a sárba,legalább ingyen van,más meg több 10 000 Ft-ot költ ilyen pakolásokra.”
 • 99. enzso 2010. május 28. 13:36
  „Tegnap délután Csornán a Szent István Térnél én is beterítettem egy biciklist Ezúton is bocsánat érte nem gondoltam hogy 10cm mélységű vízbe hajtok bele és a hölgyet eléri sajnálom.”
 • 98. WestBild 2010. május 28. 13:04
  „Én csak annyit kérnék az autósoktól, hogy ilyen nagy esőzések alkalmával legyenek figyelemmel a gyalogosokra is. A szerdai soproni esőzés alkalmával történt, hogy délután 4 óra körül a Csatkay
  Endre utcában egy száguldó Kisalföld Volános Credo busz úgy beterített két hölgyet vízzel, hogy
  csak na! És a sofőr fel sem vette! De számtalan autós ugyanezt csinálja!
  Legyünk egy kicsit tekintettel egymásra!!!!!”
 • 97. Túrabakancs 2010. május 28. 13:03
  „Agent! /96/
  Na ja. Bár néha láttam rajtuk mosolyt, de azok kényszeredettek voltak.”
 • 96. Agent 2010. május 28. 09:51
  „Nem mosolyogtak azok már az utóbbi egy évben sem talán:)”
 • 95. Túrabakancs 2010. május 28. 09:33
  „Agent!
  Nem biztos hogy annyira blődségek voltak a filmben, hiszen a szocikra is
  olyan gyorsan ráfagyott a mosoly az arcukra választáskor , mint a filmben
  a helikopter pilótának. :)”
 • 94. Agent 2010. május 28. 07:57
  „92, az szerencsére semmikor, lévén elég nagy blődségekkel volt felturbózva, dehát, ez kell a népnek:)”
 • 93. IV.Béla 2010. május 28. 07:31
  „dzsoni!
  És azt képzeld el, hogy ez a fekete gány Veszprémig nem is ért el. :) Én is csak a felhőket láttam a Bakony fölött, de ide már nem mert jönni.”
 • 92. Mooniqa 2010. május 28. 07:29
  „Néha eszembe jut a Holnapután című film.... vajon mikor válik valóra valamilyen formában? :(”
 • 91. piteam 2010. május 28. 05:53
  „Az ember alkot és rombol, a természet alkot és rombol...”
 • 90. reggi 2010. május 27. 23:51
  „Nem olvasom az "aggódó" zöldeket, mármin hogy "globális felmelegedés, meghogy kezdünk elsivatagosodni". Csak nem begyújtottak május végén a kazánba?”
 • 89. deadcode 2010. május 27. 23:17
  „nem olvastam el a cikket,mi volt? leszakadt az ég? és akkor most mi van felettetek? fekete lik?”
 • 88. mecsoka 2010. május 27. 23:01
  „#86 Ha egyszer hajlandó lesz felszáradni a föld. Most úgy lábszár középig süllyedek helyenként :D”
 • 87. Túrabakancs 2010. május 27. 22:53
  „A mostani számítások szerint egész júniusban marad az
  erősen változatos, az átlagnál lényegesen hűvösebb idő-
  járás. Talán 20-25-e körül lehet egy erősebb felmelegedés,
  és egy viszonylag szárazabb periódus veheti kezdetét. Úgy
  négy öt napig... :)”
 • 86. Mankapunka 2010. május 27. 22:33
  „mecsoka

  Ebben az évben fel kell élni a régi szép emlékeket,és iszogatni kertben,mást úgyse tudsz.”
 • 85. mecsoka 2010. május 27. 22:15
  „#84 már mindegy. A kert víz alatt, a palánták kirohadtak, egy csomó mindent el sem lehetett ültetni... az idei termésnek lőttek :(”
 • 84. dzsoni 2010. május 27. 22:08
  „Mi fél hatkor jöttünk haza Balatonról és már Veszprémnél jó fekete volt az ég! Bakony vonalában akkora jégeső kapott el minket, hogy félre kellett állni a kocsival, mert nem lehetett semmit látni! Utána kisütött a nap és mire Győrbe értünk újra vihar kerekedett! Mondtam, ilyen nincs, hogy nem tudunk kiszállni a kocsiból! Tényleg leszakadt az ég!
  Már jó lenne, ha vége lenne ennek a csapadékos időszaknak! :(”
 • 83. Anikó69 2010. május 27. 21:50
  „Hol szakadt le az ég Győrben???Nahát hogy mik vannak.”
 • 82. Roli0910 2010. május 27. 21:37
  „Öntésmajor, Osli környékén mindent elvert a jég. A termés nagy része odaveszett. Siralmas látványt nyújt a táj!:((((”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermeknap Tündér Ilonával

Minden, ami Tündér Ilona, minden, ami aranykerti hagyomány: családi napot tartottak hétvégén a… Tovább olvasom