Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Leszakadt a palló a diákok alatt

Hét enesei diák és tanárnőjük sérült meg csütörtök délelőtt, amikor a nagyvázsonyi várban leszakadt alattuk a pallófolyosó. A rendőrség nyomozást rendelt el, de a műemlék fenntartója a Kisalföldnek elismerte felelősségét.
Reide Dalma egyike a sérült gyermekeknek.
Az enesei iskola dolgozóit és a helybeli szülőket, diákokat egyaránt megrendítette az az eset, amely az alsó tagozatosok kirándulásán történt tegnap délelőtt Nagyvázsonyban. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Tóth Zoltán rekonstruálta a balesetet a Kisalföldnek. Elmondta, hogy a Kinizsi-vár déli oldalának belső védőbástyájára húsz kisdiák indult két tanár kíséretében, hogy a kilátásban gyönyörködjenek.

A bástya belső oldalán pallófolyosó fut végig. Amikor a tanulók felmentek – a vizsgálat elsődleges megállapítása szerint –, a teher alatt eltörött a pallót tartó korhadt gerenda. A körfolyosó több helyen beszakadt, a gyerekek és tanáruk lezuhant, illetve lecsúszott a 2,6 méter mélységbe. A balesetben hét kisdiák könnyebben megsérült, míg tanárnőjük súlyos fejsérülést szenvedett. A mentők ellátták, majd további vizsgálatra a veszprémi kórház baleseti ambulanciájára szállították őket.

A sajtóreferens elmondta, hogy a baleset körülményeit a Veszprémi Rendőrkapitányság szakértő bevonásával vizsgálja, foglalkozáskörben elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményének gyanúja miatt. Tisztázni kell azt is, milyen műszaki előírások vonatkoznak a műemlék hasznosítójára, milyen statikai előírásokat kellett volna betartani.

A rendőrség ez alapján dönti el, milyen irányban folytatja a vizsgálatot a Kinizsi-várat működtető gazdasági társaság ellen, esetleg bűncselekmény hiányában megszünteti a vizsgálatot.

A szülők és az iskola dolgozói még órákkal azután sem tudtak megnyugodni, hogy kiderült, tragédia szerencsére nem történt. Az Enesei Általános Iskola igazgatója, Ferenczi Imréné elmondta a Kisalföldnek, hogy a teljes alsó tagozat, nyolcvan gyermek és tanáraik indultak el két busszal az osztálykirándulásra. A baleset híre megdöbbentette őket, s a kapcsolatot folyamatosan tartották a kísérő nevelőkkel.

A szülők többsége nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Az egyik névtelenséget kérő édesapa szerint „Isten ezerszeresen velük volt". Úgy vélte, sokkal nagyobb baj is történhetett volna, s nemcsak az eséstől, hanem azoktól a nagy szegektől is, amelyek a bástyából kiálltak. Fontosnak tartotta megköszönni a tanári karnak és az igazgatónőnek azt a megnyugtatást, amit kaptak. A szülő felháborítónak tartja, hogy ilyen előfordulhat egy kirándulócsoportok, így gyerekek által is sűrűn látogatott idegenforgalmi nevezetességben.

A nagyvázsonyi várat fenntartó gazdasági társaság vezetője, Pap Imre a Kisalföldön keresztül sajnálatát fejezte ki a baleset kapcsán, majd meghívta az egész enesei iskolát egy lovagi tornára, amelyet szintén ők szerveznek Sümegen. „Semmilyen balesetveszély nem fenyegetheti itt a gyerekeket, azt reméljük, az élményt, amelyet a sajnálatos eset elvett tőlük, talán pótolni tudjuk."

Az igazgató tisztában van azzal, hogy a felelősség a kft.-jét és természetesen őt terheli. Azt mondta, olyan helyen történt a baleset, amelyről eddig nem tudták, hogy veszéllyel fenyeget. „A tavaszi bejáráson az említett helyet is megvizsgáltuk – mi, nagyobb testű férfiak ráálltunk a deszkákra és ugráltunk rajtuk –, de míg a falrepedést vagy -bedőlést láttuk, az alulról elkorhadt gerendát már nem. A romvár állagának megőrzésére folyamatosan áldozunk, ha nem ezt tennénk, tönkremenne a rom. Tavaly a fal omlott be, ötvenmillió forintba került volna a teljes felújítása, de csak ötmillió forintot nyertünk a rekonstrukcióra. Abból építettük újra. Sokan – évente harmincötezren – látogatják a várat, a balesetveszélyes helyekre különösen figyelünk, mégis bekövetkezett a baj" – ismerte el Pap Imre. A baleset helyszínéről egyébként annyit kell tudni, az egy hat négyzetméteres körbástya, amelyet azért fedtek be gerendákkal, hogy arra ráállva látható legyen a várárok is. A gerendát, amelyek a pallót tartották, három-négyévesek.
A nagyvázsonyi vár az eset ellenére látogatható, csak azt a hat négyzetméteres helyet zárták körbe, ahol az enesei diákok és tanítójuk balesetet szenvedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáki Sándor Teodóz hetvenöt esztendős

Páter Jáki Sándor Teodóz O. S. B. 75 éves. Vajon hogyan éli meg egy bencés pap-tanár, aki diákjait a… Tovább olvasom