Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Lesz vásár, de nem úgy, nem ott

Húsvéti vásár lesz ugyan Győrött, de - szakítva a hagyományokkal - a helyszín ezúttal a megyeháza előtti tér.

Sokéves hagyomány, hogy a kézművesek húsvétkor is kirakodóvásárt tartanak Győrben. Idén azonban szinte az utolsó pillanatban – három nappal ezelőtt – a kereskedőknek szóltak, hogy mégsem lesz vásár a megszokott helyen, a sétálóutcában. Az ok a Baross úti üzlettulajdonosok sikeres lobbijára vezethető vissza, panaszolták ugyanis, hogy a kirakodók sátrai eltakarják üzleteik kirakatát, rontják a forgalmukat. Ezeket az érveket pedig a városrész önkormányzati képviselői (egyikük az alpolgármester) elfogadták. Reggel még ezt a választ kaptuk az illetékesektől, ám nem sokkal később újabb telefon érkezett, miszerint mégis lesz vásár, igaz, nem a Baross úton, hanem a megyeháza előtt.

„Hétfőn szóltak, hogy ne jöjjünk Győrbe, nem lesz idén húsvéti vásár. Már az okot sem értjük, de azt, hogy ezt miért akkor közlik velünk, vagyis néhány nappal az ünnep előtt, amikor már minden készen áll – festett tojások, ajándékok... stb. –, végképp felfoghatatlan számunkra. A győri hagyományt nem kellett volna megszakítani, s főképp nem így" – a kereskedők panaszáradata nagyjából így foglalható össze.

Ők úgy tudják, a húsvéti vásárt elsősorban a belvárosi üzlettulajdonosok, illetve az általuk létrehozott alapítvány „fúrta meg", amelynek célja, hogy a Baross utat osztrák minta alapján igazi sétálóutcává alakítsák át. Tény, hogy az alapítvány néhány képviselője a városvezetésnek korábban fényképes előadással prezentálta, milyen hátrányokat szenvednek el a kirakodók miatt. Az érvek között szerepelt, hogy a sátrak betakarják az üzletek kirakatait, az emberek/vásárlók ezekben a hetekben (s ez a téli vásár idejére is vonatkozik) alig férnek el a sétálóutcán; az ő bejárataikhoz mindenesetre nehezen jutnak el. Meggyőző lehetett az érvelésük, mert az érintett két önkormányzati képviselő, Somogyi Tivadar és Németh Zoltán sem támogatta a sátrak engedélyeztetését, az utóbbi ráadásul alpolgármester is.

Németh Zoltán tegnap a Kisalföldnek megerősítette, valóban elfogadható érv számára, hogy nem helyes, ha azokat az üzlettulajdonosokat éri hátrány, akik egyébként a bérleti díjakból sokmilliós bevételhez juttatják a várost.

Telefonjaink után aztán meglepő fordulat következett az ügyben, kora délután Csurák Erzsébet, a Győri Fesztivál- és Rendezvényszervező Iroda vezetője azt a hírt közölte telefonon (Budapesten, az Utazás kiállításon volt, ahol Győr is bemutatkozott – a szerk.), hogy mégis lesz vásár: nem a Baross úton, hanem a megyeháza előtti téren. Mivel azonban a döntés alig néhány órája született meg, nem tudta megmondani, vajon hány kereskedő részvételével.

Sudár Ágnes

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereszttűzben a Noé bárkája

Németh Zoltán alpolgármester ésszerű döntésnek, a szocialisták politikai büntetésnek tekintik, hogy… Tovább olvasom