Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Lesz vagy nem lesz kényszernyugdíj? ˝A bíró szolga és nem cseléd˝

"Ha engednek dolgozni, akkor majd mi eldöntjük, maradunk-e" – ezt mondták az ítélőtábla elnökének az érintett bírák a kényszernyugdíjjal kapcsolatban.

A helyi bíróságokon már majdnem lezajlott a pályáztatás, közben lehet, hogy nem kell nyugdíjba menni a 62 évet betöltőknek.

Nem tudni, hogy maradnak vagy mennek a 62 évnél idősebb bírák, miközben helyükre már pályáztatták az új generációt. Az Origo információi szerint a kormány tájékoztatta Brüsszelt a múlt héten elkészült javaslatáról, amelyet a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás miatt dolgozott ki.

E szerint hagyná tovább dolgozni a nyugdíjba küldött bírákat, s a 62 éves korhatárt elérők maguk dönthetnének arról, hogy visszavonulnak-e. Ugyanakkor – és azért ez árnyalja a képet – annak érdekében, hogy az érintettek tovább dolgozhassanak, az Országos Bírói Hivatal minden évben egy bizonyos keretszám erejéig hirdetne e célra álláshelyeket.

Mint azt megírtuk, megyénkben négy bírónak kell az alaptörvény értelmében visszavonulnia.

Az utánpótlás érdekében a parlament 130 státus létrehozásáról hozott sarkalatos törvényt, így ha az alaptörvényhez esetleg nem kellene nyúlni, jogszabály-módosításra akkor is szükség van a visszavonáshoz – ha egyáltalán ez a cél. Hogy mi várható, most már végképp senki nem tudja, dr. Takács József, a megyei bíróság elnöke emiatt nem is szerette volna kommentálni a híreket.

Annyit elmondott: a bírói tanács előtt már lezajlott a pályáztatás, s a listát felterjesztette elbírálásra a Bírói Hivatal elé. A testület javaslata szerint két büntetőbírót neveznének ki, a jogszabálynak megfelelően mindegyiket a helyi bíróságon.

Dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke szerint a visszavonással állna vissza a jogrend. Hangsúlyozta: ez nem pusztán nyugdíjazási kérdés, hanem elfogadhatatlan diszkrimináció, amellyel a bírák elmozdíthatatlanságának 140 éves törvényét írták felül pár nap alatt. Azt például senki nem kérdőjelezi meg, hogy a tisztviselők akár hetven év fölött is dolgozhassanak.

"Mi a köz szolgái, de nem cselédei vagyunk, hogy megmagyarázhatatlan módon, egymás mögé rakott szavak kíséretében zavarjanak el minket" – szögezte le az elnök, aki szerint a megkérdezett bírák mind azt vallották: ha maradhatnak, akkor majd ők eldöntik, visszavonulnak-e.

A kérdést mi is feltettük az érintetteknek, a négy bíróból hárman azt mondták: maradnak, ha engedik őket dolgozni. A negyedik a jelen helyzetben nem nyilatkozott erről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelmezett megyei vadászok

A megyei vadászati-halászati hatóság felügyelői – a rendőrséggel és az… Tovább olvasom