Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Lesz széf minden betegnek

Győr-Moson-Sopron - A kórházaknak február 15-ig kell beszerezniük a betegek szobáiban kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket. A megyei intézmények már megrendelték a „dobozokat". Lapunk azt kérdezte meg Győrben, Sopronban, Mosonmagyar- óváron és Csornán, hogy mennyit és miből vásároltak.
A hír ismert: rendelet írja elő, hogy kóddal és biztonsági kulccsal nyitható személyes széfeket kell beszerezniük a hazai Kórházaknak; de arról, hogy a széf milyen méretű legyen, pontosan hová szereljék a szobában vagy milyen anyagból készüljön, az egészségügyi intézmények már maguk dönthetnek. Nem kell széfet szerelni a csecsemő-, pszichiátriai vagy intenzív osztályokon található ágyak mellé. A minisztérium számításai szerint a tárolók beszerzése Kórházanként 4–5 millió forintból megoldható; a Kisalföld megnézte, valóban így van-e a megyei intézményekben.

A győri Petz-Kórházban ezerkétszáz széf kerül a kórtermekbe. Az első körben megrendelt nyolcszáz már készen áll a beszerelésre. Fotó: Bertleff András

A csornai Margit Kórházban minden ágyhoz rendeltek széfet,  összesen 208 darabot. Némethné Borsodi Irma gazdasági igazgatótól lapunk megtudta: itt is az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete koordinálja a beszerzést az egyik áruházlánc debreceni üzletéből.
Az intézmény számításai szerint mintegy másfél millió fo-
rintba kerül a beszerzés. A kiadást a Kórház költségvetéséből fedezik.
 
A soproni Erzsébet-oktatóKórház is megrendelte a széfeket, szám szerint ötszáztizenkilencet,  de egyelőre még nem érkeztek meg, folyamatban van a szállításuk. Középkategóriás berendezéseket választottak, olyanokat, amik központilag nyithatók. Ezek ára nyolc–tízezer forint darabonként.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház széfjeit már megrendelték. Az intézmény az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével összefogva – több Kórházzal közösen – szerzi be ezeket az eszközöket. Így a több intézmény együtt nagyobb mennyiséget megrendelve kedvező árajánlatot kapott. A Kórház mintegy 300 ágyához vásárolt tárolók közel másfél millió forintba kerülnek.

Pró és kontra vélemények
Simon Tamás, az ORFK bűnügyi főosztályvezetője elmondta: a rendőrség tapasztalatai szerint éves szinten az egészségügyi intézményekben 1400–1700 lopás történik. Tavaly 1596 esetet regisztráltak, amelyből 1235 fekvőbeteg-ellátásra szakosodott intézményben történt. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol szobai széfek vannak,   visszaszorul a bűncselekmények száma.
A múlt héten Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke tartott sajtótájékoztatót a széfekről. Az ő álláspontja szerint abból az összegből, amelyet erre a feladatra a Kórházak költenek, számos olyan, a modern műtéti eljárásoknál alkalmazható eszközt lehetne vásárolni, amelyek a betegellátás érdekeit sokkal jobban szolgálják. 

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. ilona 2008. február 21. 17:49
  „Nemsokára ki fog derülni hogy H.Ági közeli vállalkozás szállitotta a széfeket.Ezek semmit nem szégyelnek.Sokan még azt a 300 ft-ot sem tudják kifizetni,ami több mint 300./Körzeti.szakrendelés,visszavinni a leleteket/,ez már 3X300/És a széf a legfontosabb ennek a szégyentelen kormánynak.Ezért kell elmenni és igennel szavazni!!!.”
 • 26. antalszabo 2008. február 04. 06:53
  „Mondhatunk amit csak akarunk! Ezek jó magasról leszarják. Ezzel megint csak kaszált valaki,nem kicsit, nagyot.
  Félő, hogy 2010 előtt mérhetetlen pénzkidobásokba fognak kezdeni.
  Mi az, hogy kötelezik a kórházakat a széf megvételére???Ez nem egy műszer, ami elengedhetetlenül fontos.”
 • 25. Lilike 2008. február 01. 16:30
  „A sok széf árából mondjuk rendezhetnék a vizitdíjat vagy a felét.
  Ez már nevetséges ami itt folyik....”
 • 24. Hajni 2008. február 01. 15:10
  „Miért is kell egy kórházba nagyobb pénzösszeget bevinni? Félnek,hogy ellopják az orvosoknak szánt hálapénzt? Kezdem érteni,hogy miért aggódik annyira H.Ágnes.”
 • 23. Zsúu 2008. február 01. 04:35
  „Én is feküdtem már korházban, de nem vittem be az összes értékemet. Tök felesleges ez a széf, ha valaki lopni akar , akkor széffel együtt is megteszi. Ezt a pénzt inkább felszerelésekre kellene költeni.”
 • 22. nővér 2008. január 31. 21:32
  „Széf?Jó vicc...
  Az osztályok többségén ki van függesztve ,hogy a behozott értékekért a kórház felelősséget nem vállal.Innentől kezdve a beteg eldöntheti szabad akaratából,hogy kiteszi-e magát az esetleges meglopatás veszélyének. (ami ugyebár nem lenne ekkora,ha a biztonsági szolgálat feladata is jobban körvonalazva lenne...)
  A kórházba gyógyulni kell menni,ehhez nincs szükség aranynyakláncra,karkötőre,gyűrűre.Mobiltelefonra,laptopra,PDA-ra sem.A márkásabb ruhát is haza lehet küldetni a hozzátartozóval.
  Az esetlegesen eszméletlenül berkezett beteg ruháit-értékeit tételes leltározás után a szakdolgozók küldik haza a hozzátartozókkal.
  Minek is a széf?
  Hogy az EÜ Minisztérium élén Horváth Ágneskával verhesse a mellkasát:már megint tettünk valamit a betegekért!!!
  Hogy a közvélemény figyelme el legyen terelve azokról az alapvető problémákról és hiányosságokról,amiket valójában meg kellene oldani...
  Személy szerint (és úgy érzem beszélhetek szinte minden kollégám nevében...) jobban örülnék,ha széf helyett megoldanák az eszközhiányt,anyaghiányt, normalizálnák a személyi feltételeket...
  Lecserélnék az elaggott műszerparkot,biztosítanák a higiénés feltételeket (takarító személyzet hiánya...),biztosítanák a hatékony szakmai továbbképzést...Folytassam még,Ágnes Asszony?????”
 • 21. Niki 2008. január 31. 21:17
  „Heló!Csak annyit szeretnék hozzászólni a témához,hogy nevetségesnek tartom hogy erre van pénz.De más felszerelésre nincs.A minap a 6 éves unokaöcsémnek a nyaki gerince sérült és nem tudtak nyakmerevítőt rakni a nyakára,mert mint kiderült elfogyott.Na erre nem kéne költeni?
  De a széf aztán rohadt fontos.
  Máskülönben teljesen mindegy hogy van e.Hisz ha berakja az ember mondjuk az 5000ft-os óráját,de a 15000ft-os cipőjét ellopják amiben bemegy a kórházba, akkor rohadtul nem vagyunk előrrébb.”
 • 20. pancser 2008. január 31. 20:10
  „Elképzelem, ha a nénike nem tudja kivenni a pénzét mert elfelejtette a kódot. Ki fizeti a lakatost, vagy a hivatásos kasszafúrót? Lehet, hogy már a kórházban is minden széfhez külön nyilvántartás jár pótkulccsal meg minden egyébbel, azokat meg hol őrzik, egy még nagyobb páncélszekrényben? Miss Röfi mellényúlt de nagyon!”
 • 19. mmm 2008. január 31. 19:53
  „A tv mutatta, amint Horváth Ágika a széfet behelyezi az éjjeliszekrénybe, ami az ágyak mellett vannak. Kész röhely!
  És az éjjeliszekrénykét meglebetonozzák a padlózatba? Mert azzal együtt ellophatják . Élő példa a bankautomaták lopása.
  Inkább költenék másra, ráférne az eü-re de nagyon.Legalább nem távgyógyítással gyógyítanának, mint az ügyeleteken telefonon utasítják a beteget, hogy mit vegyen be, mit csináljon magával ha rosszul van. Még jó, hogy nem müttetik sajátkezüleg meg a betegekkel sajátmagukat. Ez lenne ám a csúcs!!!!!!!
  Ne beteg széfet neked nem gyógyítást. Ettől majd jobban leszel, elmondhatod milyen gazdag vagy, hogy még saját széfed is van. Beleteheted ebéded maradékát.”
 • 18. egy valaki aki járt korházban 2008. január 31. 19:32
  „Nem értem minek kellenek a széfek. tiszta pénzkidobás inkább szereltessenek be egy nagyobbat a nővéreknek mert mikor a 80éves anyoka elfelejti a kodot csak a nővéreknek ad vele plussz feladatot. Arrol nem is beszélve , hogy a nővérek kevesen vannak és lenne jobb dolguk is szerintem mint egyfolytában széfet nyitogatni.”
 • 17. s 2008. január 31. 18:54
  „A megszorító intézkedéseknek vége . Most már minden happy .
  A melósok akik a pénzt előteremtik megfizetve , lehet kicsit költekezni . Néhány vezetőnek a bérét megduplázni , széfeket a kórházba , minek takarékoskodni . Csak egy fél évig élnének a földön itt velünk annyiból mint mi akkor talán másként látnák a világot .”
 • 16. titi 2008. január 31. 17:56
  „Akkor most elküldik az összes lopásgátlót?
  Mert azokra most nem lesz szükség!”
 • 15. ákos 2008. január 31. 17:47
  „Széf!Inkább szigorítanák a büntetéseket lopás esetében.Persze ugye a büntetés mértékének emelése nem vonja magával a vétségek csökkenését.Szamarak! Akkor meg minek ez a nagy felhajtás a közúti közlekedés szigorítását illetően.Némelyik királyunkat kellene feléreszteni a sírjából ,ő majd csinálna rendet ebben az országban!”
 • 14. 12345 2008. január 31. 17:21
  „Rendben legyenek széfek, de ne ebben a formában. valahol a nővérpultnál avgy gyógszer szobában vagy akárhol legyen egy nagyobb trezor amiben külön, külön nyitható kis kazetták vannak. mellesleg a korházba nem kell nagy értékeket vinni. Persze egy mobiltelefon is érték ami nagyon sok betegnél van. Igen, de mivan ha inkább megtiltják a mobil használatát ás inkább a kártyás vagy pénzes köztelefonok felé terelik a betegeket?! Régen nem volt mobil mégis tudtak kommunikálni.”
 • 13. ndr 2008. január 31. 17:14
  „A széfek méretéből itélve, egy táskában bőven elfér. Jelét sem látni, hogy rögzítési pontja lenne. Nem kell kinyitni! Egyben elvihető. Tévedek?
  Egyébként, ekkora baromságot, a korházak állapota a bs. alatt, de Ágicának trezor kell. Ezek után, aki nem megy el szavazni és nem lelkiismerete szerint szavaz, gyógyítsa Öt a Horváth Ágnes.”
 • 12. győri polgár 2008. január 31. 16:13
  „Szerintem a 2010-es választások előtt jól jön ez a "kis" pénz valamelyik SzDSz-hez közeli cégnek. Amit lehet az elkövetkezendő két évben még be kell gyűjteni, mert később már nem lesz rá lehetőség.”
 • 11. anyuka 2008. január 31. 14:18
  „Szerintem a soproni kórházba egy rendes UH készülék kellene, amivel a kismamákat meg tudják vizsgálni, hogy ne történjenek olyan esetek, ami egyik ismerősömmel, hogy 32 hetesen derítették ki, hogy a gyereke nem egészséges és torzszülött lett volna, nem beszélve az egyéb fogyatékosságairól.
  Igen, ez itt történt a soproni kórházban, 2007 decemberében.

  Széf helyett ész kéne! Persze Horváth Ágnesnek. Mennyi műszerre, mennyi másra elég lenne ez a sok széfre szánt pénz. Miért nem lett volna elég egy széf minden szintre, ahol a nővér aláírásával igazolva átvette volna a pénzt a betegtől, távozáskor vagy szükség esetén meg kiadta volna. Nem lenne elég, ha a szekrények zárhatóak lennének?”
 • 10. mirror 2008. január 31. 13:50
  „az előttem szólok összefoglalták már a bennem felmerült gondolatokat...
  bár mindenbe ilyen nagy lenne az összhang..
  vagy csak a libsik lapulnak mint sz@r a fűben, hozzáértő miniszterük legújabb vívmánya után...”
 • 9. mm 2008. január 31. 13:34
  „Minek széf? Nincs is mit belerakni! Az ékszereket meg hagyják otthon a betegek, nem divatbemutatóra mennek hanem gyógyulni.
  Ha annyi ékszere meg pénze van akkor nem ilyen kórházba megy,
  hanem magánklinikára. Ha meg pénzt akar adni az orvosnak hozassa be magának utolsó napon. Régen is így volt. Ezt a pénz inkább az eü- javítására használják fel. Mert ezt amit csinálnak ez nem betegséggel összefüggő dolog.”
 • 8. Büdöscigány 2008. január 31. 13:14
  „Idióta,dilettáns kormány!széf az kell, égő meg nincs a szobában,hogy olvasgatni lehetne...ne engedjék be a kórházba a cigányokat és nem lesz lopás!dögöljenek meg az utcán!magyargyilkos szdsz!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóval kevesebb az illegális bevándorló

Győr-Moson-Sopron - A bevándorlási hivatal győri regionális igazgatóságán az előző évi 173-ról… Tovább olvasom