Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Lesz ˝elővágta˝ Győrben is

A jövő nyári, harmadik Nemzeti Vágta lovasverseny keretében az idei bajai ˝próba˝ után vidéki előselejtező futamokat is szerveznek. A nyolc helyszín közé Győr is bekerült.

A Nemzeti Vágta szervezői annak idején a lovassportok népszerűsítését és a hagyományápolást tűzték ki célul. Az elmúlt két megarendezvényre közel 100–100 település nevezett, s több alkalommal felmerült, hogy regionális előfutamokon döntenék el, kit indítanak a városok, falvak a fővárosi versenyen. Minden település ugyanis csak egy lovast indíthat, s a borsos nevezési díj miatt korántsem mindegy, ki állhat rajthoz.

– Eddig 15–20 település jelezte a rendezési szándékát. A Hősök téri rendezvényig még van több mint húsz hétvége, amelyre időzíteni lehet az előselejtező futamokat, ezek a kis közösségek együttlétére is remek lehetőséget nyújtanak – mondta Tamás István, a Nemzeti Vágta elnöke.

Eddig nyolc vidéki helyszín – Sarkad, Baja, Bácsalmás, Bikal, Rádpuszta, Gyenesdiás, Győr és Kocsér – köt szerződést a Nemzeti Vágta szervezőivel a megrendezés jogára. Ez már csak azért is örömteli, mert bár 2008-ban három megyénkbeli település – Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Sopronhorpács – is indított versenyzőt, idén mindössze egy Győr-Moson-Sopron megyei induló állt rajthoz. Az önkormányzatok (és a lehetséges szponzorok) valószínűleg sokallták a kétmillió forintos nevezési díjat – igaz, ezért az összegért a nevezési díj többszörösét érő fődíj reménye mellett az adott város vagy falu bemutatkozó standot is kapott az Andrássy úti pavilonsoron.

Az idei Nemzeti Vágtán közel száz versenyző és lova mérte össze tudását. Győri versenyző jövőre biztosan lesz az indulók között.
Az idei Nemzeti Vágtán közel száz versenyző és lova mérte össze tudását. Győri versenyző jövőre biztosan lesz az indulók között.

Rajnai Attila, az idei lébényi versenyző egyébként nem jutott be a döntőbe – a hatodik előfutamban az ötödik helyen végzett –, Kovács Gábor, a település polgármestere szerint azonban mindenképpen nyereség, hogy a község bemutatkozott az országimázs-fesztivál Vágta korzóján.

A 30 millió forintos fődíj reménye mellett az adott város vagy falu bemutatkozó standot is kapott az Andrássy úti pavilonsoron.

Na de vissza a jelenbe: a vidéki előfutamok győzteseinek jutalma az lesz, hogy képviselhetik a települést a Hősök terén. Persze aki itt nem ér el eredményt, az is indulhat a Nemzeti Vágtán, ha talál egy szponzort, és egy ˝képviselhető˝ települést.

Győrben Tóth Szilárd, a gyirmóti Rodeo Ranch tulajdonosa kapta meg a Nemzeti Vágta szervezőitől a helyi előselejtező futam szervezési jogát, aki úgy tudja, négy jelentkező közül esett rá a választás. Elsősorban azért, mert ideális helyszínt tud biztosítani a futamokhoz: a 14 méter széles, egy kilométeres, homokos galopp-pálya kiválóan alkalmas gyorsasági versenyek szervezésére. Győrben május 22-én, Győri Vágta néven – várhatóan egy háromnapos rendezvénysorozat keretében – mérkőzhetnek meg majd a lovasok a Nemzeti Vágtán való indulásért, ahová a környékbeli települések lovasait is várják.

Olvasóink írták

 • 7. jirzi1 2009. november 26. 19:06
  „Ki az a Forez?”
 • 6. 13.István 2009. november 26. 05:45
  „Fuss Forez fuss!!”
 • 5. mauz 2009. november 25. 23:20
  „Budapest mér´ nem indul, he?

  Tavaly előtt sem néztem, tavaly sem néztem, és jövőre sem fogom nézni Geszti ökörségét. Meg azt sem tudom kik indultak, azt sem tudom melyik települések nyertek. Tudom: kulturálatlan vagyok...

  Azt viszont tudom, hogy egyszer a StoHl nyert meg a Geszti szervezi, szóval nekem ennyi infó elég is, úgy általában, szóval "nemzeti" vágtáról ennyi...”
 • 4. jirzi1 2009. november 25. 21:05
  „Szívesen megnéznénk!”
 • 3. zsuzso100 2009. november 25. 16:34
  „Én az első rendezvényen voltam, nekem tetszett!”
 • 2. juhit 2009. november 25. 12:59
  „Ez nem igazi lovas sport. Ez bohókodás. Nagy pénzért. Azoknak, akik nem tudják hova tenni a pénzüket. EGy szóval lehetne jellemezni: sznob....”
 • 1. janika 2009. november 25. 08:37
  „Már itt sem tudnak ló nélkül bohóckodni? Vagy itt is narancsot várnak ló citrom helyett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burger Péter kiállítása a Rómerben

November 21-én este nagy érdeklődés mellett nyílt Burger Péter önálló kiállítása a győri Rómer… Tovább olvasom