Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Lesz-e vonatjárat Pozsony és Győr között? - videó

Kézenfekvő lenne, hogy ahogyan Győr és Bécs között, úgy Pozsony és a kisalföldi megyeszékhely között is közlekedjenek személyvonatok – a határt átszelő sínek azonban kihasználatlanok évek óta.

A Mandiner.hu annak járt utána, hogy mi akadályozza, hogy a közösségi közlekedés Szlovákia felé is felvehesse a versenyt az autóval.

Budapestről jó kétóránként megy Intercity Bécsbe – ezek javarészt az osztrák vasúttársaság modern Railjet szerelvényei, melyek a határig Tatabányán, Győrben és Mosonmagyaróváron állnak meg. Akinek nem kell sietnie, és költeni sem akar annyit az utazásra, az Győrből személyvonattal is eljuthat Ausztriába: az Eurégio-vonatok kétóránként indulnak.

Kézenfekvő lenne tehát, ha a Győrhöz Bécsnél közelebb lévő Pozsonyba is el lehetne jutni kötött pályán, ha már egyszer ott vannak azok a sínek, ez jelenleg azonban nem lehetséges. (Budapestről egyébként el lehet jutni Pozsonyba átszállás nélkül - ezek a szerelvények azonban nem Győr, hanem Vác felé közlekednek.)


A videón a Bécs és Pozsony között óránként közlekedő vonatot láthatják.


A közszolgáltatás része?

Mint azt egy helyi közlekedési szakértőtől megtudtuk, a lényeg a politikai akarat hiánya: a nemzetközi szolgáltatást egyszerűen nem akarják a közszolgáltatás részének tekinteni, a torz finanszírozási rendszer miatt viszont így nem hozható ki nullszaldósra. Persze műszaki okok is nehezítik a Pozsony-Győr-járatot.

A MÁV Flirt személyvonatainak például nincs típusengedélye Szlovákiában – a magyar államvasút másik viszonylag új szerzeményének, a Talentnek azonban igen, azonban azzal csak Ligetfaluig lehet elmenni, a visszafordításhoz pedig már nincs elég peronos vágány.

Ehhez jön még az is, hogy bizonyos járműtípusok zavarják a Szlovákiában használt biztosítóberendezést, északi szomszédaink pedig nem is tudnak fogadni körüljárós vonatot.
Fentieken kívül akadálya a villanyvonatok közlekedésének nincs, mert bár Szlovákiában kétféle rendszerben, 3 kV-os egyenárammal, illetve 25 kV / 50 Hz váltóárammal vannak villamosítva a vonalak, a szóban forgó szakasz ez utóbbi rendszerben üzemel, ami megegyezik a magyar nagyvasúti pályáknál alkalmazottal.

(A 3 kV-os pályák Szlovákia északi részén vannak, mivel a cseh és a lengyel vasút is ezt használja.) A határátmeneten kívül mindkét oldalon van személyszállítás, és jelentős teherforgalma is van a vonalnak, tehát annyira rossz állapotban nem lehet – bár a 80 km/h-s pályasebesség nem túl fényes.

A MÁV 2007/08-as menetrendjében az akkor még Rajkán át az Adriai- és a Fekete-tenger felé közlekedő nemzetközi gyorsvonatok mellé betervezték a személyvonatot is Győr és Pozsony között – „közlekedik külön rendeletre" korlátozással.

Ebből semmi nem lett. A 2008/09-es menetrendben már szó sincs személyvonatról, sőt, a cseh vasúttársaság az előbb említett Amicus és Jadran gyorsvonatait is megszüntette azóta. (Ennek okát sajnos nem sikerült kiderítenünk, a cseh vasút ugyanis egy hónapja nem válaszol az e-mailünkre.)

A busz sem alternatíva

A kisalföldi utasokat nemcsak a MÁV, a Volán is szivatja azzal, hogy nem viszi el őket a szlovák fővárosba. Még valamikor a 70-es, 80-as években a Kisalföld Volán is indított autóbuszjáratokat Pozsonyba, Mosonmagyaróvárról és Győrből is.

Először előbbi, később utóbbi állt le az alacsony bevétel miatt. A kegyelemdöfés január 10-e volt, amikor a Volánbusz Zrt. Budapest - Győr - Mosonmagyaróvár - Pozsony járata is megszűnt, pontosabban lerövidült Rajkáig (mivel ez a járat belföldi utazásra is igénybe vehető, és a belföldi szakaszt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem engedte leállítani).

"Így mondjuk még kevesebb értelme van neki, hiszen a nemzetközi utasok elvesztek, viszont az autóbusz és a gépkocsivezető fél napot vesztegel Rajkán, tehát alig spórolnak valamit" – értékel a Mandinernek a győri közlekedési szakember.

Pozsonyig úgy lehet most eljutni a legegyszerűbben, ha valaki Rajkáig valahogy elmegy, ott pedig felszáll a határ menti faluig egyóránként közlekedő pozsonyi helyijáratos autóbuszra.

Új nemzetközi járat indítását a szolgáltató kezdeményezheti, ha úgy gondolja, hogy ez neki anyagilag megéri. Persze ilyenkor is kell engedélyt kérni a minisztériumtól, illetve a külföldi partnerektől a pályaudvar-használatról, például.

De a fenti előzmények után nem túl valószínű, hogy valaki új járatot akarna indítani, amikor a korábban meglévőket is megszüntették, véli a szakember. Jelenleg bizonyos magáncégek hosszabb, Prágáig közlekedő járataival lehet eljutni többek között Pozsonyba is.

Az Orangeways és a Student Agency is napi két járatpárt közlekedtet ebben a viszonylatban, ezekre Győrben is fel lehet szállni, Mosonmagyaróváron viszont nem. Külön vicces, hogy a Volánbusz nem engedi be a diszkonttársaságokat a népligeti pályaudvarára, ezért a Student Agency a Planetárium elől, az Orangeways pedig a Fradi-pálya mellől indítja a buszokat az éjszakai járatok megállóhelyeiről.

Mi kell ahhoz, hogy legyen vasút?

Népi kezdeményezésre maximum kishatárforgalmi, vagyis az országhatár 50 km-es körzetén belüli járatokat szoktak indítani, de ilyen Rajka és a szlovák oldal között nem volt.

A nemzetközi járatok ügyében Magyarországon a mindenkori közlekedési minisztérium dönt, legyen szó közútról vagy vasútról. A Mandiner ezért megkereste az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, ahol a sajtóosztály azt a választ adta, hogy bár vannak műszaki és engedélyeztetési akadályok, a MÁV-Start Zrt. már kezdeményezte a határmenti regionális forgalom újraindítását Rajka és Hidasnémeti határállomásokon.

"A vasúttársaság tájékoztatta a szlovák személyszállító vasútvállalatot és infrastruktúra-kezelőt arról, hogy vizsgálja új regionális vonatok indítását Győrből Pozsony felé. A szlovák ZSSK vasútvállalat nem utasította el azt a felvetést, hogy e vonatok közlekedtetését magyar megbízásból lebonyolítsa.

Ez a megoldás megkönnyítené a gyakorlati megvalósítást, hiszen a ZSSK rendelkezik a szlovákiai forgalomra alkalmas járművekkel. A ZSR infrastruktúra-kezelő társaság jelezte: a ZSSK vagy a Szlovákiában működési engedélyt szerző MÁV-START Zrt. részére is kiutalhatja a szükséges menetvonalakat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kérdéskör összetettsége és a Varratmentes Európa programhoz való kapcsolódása miatt a közeljövőben a szlovák társtárcával folytatandó egyeztetéseken tervezi felvetni a vonatok kérdését" – áll a minisztérium Mandiner.hu-nak küldött válaszában.

Olvasóink írták

 • 20. Pofátlan 2011. február 21. 18:20
  „Agent!
  Amikor én jártam ki sokat csak Bratislava Nové Mesto-ig mentek a vonatok.”
 • 19. Morpheus 2011. február 21. 17:45
  „A Taurus mozdonyok mostanság a román hatósági engedélyt kapják meg apránként, hogy tehervonatokat továbbíthassanak. Esetleg a most érkező Traxx-ok is megoldást jelenthetnek, csak vezérlőkocsi kellene hozzájuk :).”
 • 18. zolikom 2011. február 21. 15:59
  „Úgy tudom, a Flirt-ek azért nem járhatnak át, mert a váltóáramú vontatómotorok összezavarják a szlovák biztosítóberendezés működését. Nové Mesto-ig meg azért jártak a vonatok, mert addig feleltek meg a magyar V43 mozdonyok az áramvételezési lehetőségeknek. De akkor körbejárós volt a vonat. Most a szlovák mozdonyok hozhatnák a saját vonatjaikat, mert az alkalmas mindkét áramnemen vontatásra. Azt nem kívánhatja senki, hogy a kevés Taurus mozdonyt fogják be a nem nekik való feladatra.
  Bécs-Győr között a MÁV Talent-jai járnak, de ezelőtt a cikkbeli fényképen is szereplő osztrák CityShuttle- kocsik jártak, most azok járnak Pozsonyba. A Talent-ok beállítása sem volt könnyű: nem elég, hogy az osztrák vonalra szóló szoftvert be kellett szerezni (mert anélkül lettek megrendelve), hanem az osztrák kalauz nem hajlandó két egységes motorvonatot átvenni, ha egyedül van, mert nem tud menet közben átjárni a vonat teljes hosszán.
  De a kérdés szerintem továbbra is az, hogy megéri-e bajlódni a vonatjárat bevezetésével. A 14-es hozzászólás tökéletesen látja a lehetőséget: össze kell hangolni a közlekedési lehetőségeket az igényekkel.”
 • 17. fióka 2011. február 21. 13:57
  „kézenfekvő lenne az is ha a fidesz nem zárna be 1500km hosszú vasútpályát ebben az évben,ja hogy nektek mást hazudott...”
 • 16. Morpheus 2011. február 21. 12:51
  „5. Zolikom: Bécs-Győr között a MÁV motorvonatai járnak az Euregio vonatokon.”
 • 15. Agent 2011. február 21. 12:25
  „12, nem csak addig ment, hanem be a főpályaudvarig sokszor utaztam azzal a vonattal (igaz ez úgy 98-01 között volt)”
 • 14. Manooka 2011. február 21. 12:14
  „Rajkáról Pozsonyba és vissza óránként indul a városi tomegkozlekedés. Már az is jó lenne ha Móvárról a VOLÁN járat menetrendje meg az a pár hegyeshalmi vonat igazodna a pozsonyi buszjárathoz. Ez olyan nagy dolog osszehangolni? Szerintem sokan megkoszonnék ezt a megoldást is. Én is.”
 • 13. Pofátlan 2011. február 21. 12:10
  „Annak idején Malacka városba utaztam vonattal. Alig tudtam időben odavergődni a főpályaudvarra a Nové Mesto pályaudvarról.”
 • 12. Pofátlan 2011. február 21. 12:07
  „Amikor volt vonat Pozsonyba akkor a Nové Mesto (Újhely, Újváros) pályaudvarra ment. Onnan még villamossal a belváros jó húsz perc volt. Ha indítanak vonatot akkor a főpályaudvarig kellene mennie.
  Az a baj a vonattal hogy a főpályaudvarig félkör irányban megkerüli Pozsony belső területét, míg a busz egyenesen a belvárosba megy sokkal rövidebb idő alatt megtéve a távot.
  Jó volt annak idején hogy Győrből a személyvonat 9 előtt Pozsonyban volt, de a délután 4-5 óra körüli visszaindulás túl korai volt.”
 • 11. dominiim 2011. február 21. 11:48
  „Hasznos lenne az összeköttetés megteremtése ! Szinte érthetetlen, hogy eddig nem történt meg !”
 • 10. urbaniastapista 2011. február 21. 11:27
  „Azért az illetékesek tehetnének lépéseket azért, ha már ott dekkol Hegyeshalomban vagy Rajkán a legmodernebb Flirt, akkor az járjon át a határon és ne valami szlovák kohószökevény.”
 • 9. széchenyi12 2011. február 21. 10:48
  „Felvidék! Szlovákia az nincs, kreált, FELVIDÉK, az van! A mienk!”
 • 8. HT 2011. február 21. 10:18
  „Mit olvasok ki a cikkből?
  Hogy megint az "agyonszidott" Szlovákia fogja a problémánkat megoldani.
  Mi már megint "töketlenkedünk" mint mindig,mindenben.”
 • 7. Gombperec 2011. február 21. 08:36
  „KoPi-nak igaza van, persze csak politikusi szinten. A szlovákiai magyar lakosság békében együtt él a szlovákokkal.”
 • 6. tekovacs2243 2011. február 21. 08:22
  „A busz járat nem alternatíva, azoknak akik pl kerékpárt is vinnének! Vonat kellene!!!”
 • 5. zolikom 2011. február 21. 07:22
  „Az üzlet az üzlet. A MÁV nem képes több szerelvényt kiállítani, üzemeltetni, stb. Nem véletlen, hogy osztrák szerelvények járnak Győrbe, Budapestre, Pozsonyba is Bécsből. Bizonytalan a kihasználtság, hiszen itt a példa: amíg volt vonatjárat a két Komárom között, legtöbbször a személyzet utazott vele ide-oda, és azt is a szlovákok üzemeltették, aztán megszűnt, pedig a két Komárom között a buszjárat sem sűrű. Az üzletben szerintem nincs ´szlovák-magyar´ viszony. Például a pozsonyi helyijáratú busznak megéri Rajkára átmenni (hiszen nem kevés szlovák él Rajkán), mert van forgalma. De a magyar szívesebben autózik és szidja a tömegközlekedést, mert ha van, akkor koszos, késik, nem akkor jár, amikor kéne, stb...”
 • 4. Lobbo71 2011. február 21. 06:31
  „KoPi: látom, te se ismersz túl sok szlovákot...”
 • 3. KoPi 2011. február 21. 05:27
  „Itt sincs másról szó, mint a tót barátaink féktelen magyarfóbiájáról. Minden tekintetben el akarnak zárkózni tőlünk, mert rossz a lelkiismeretük, féltik a lopott földet, a lopott magyar lakosságot. Nem is lesz változás addig, amíg fel nem nőnek. Ők még jelenleg ott tartanak, hogy gyűlölnek mindent, ami magyar, mert félnek. Féltik az igencsak ingatag szlovák identitásukat. :-(((”
 • 2. bakke 2011. február 21. 01:00
  „én is, már kettő :)”
 • 1. jhetedikj 2011. február 21. 00:48
  „támogatom”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb nyílt levél: aggódnak a győri Dunakapu téri piacért a kereskedők

A piaci kereskedők hiányolják az egyenes válaszokat kérdéseikre, Somogyi Tivadar alpolgármester… Tovább olvasom