Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Lesz-e kilátó a város felett?

Még próbaüzemét éli, de rendben működik a környék nyomáspróbáit orvosolva a győr-szabadhegyi víztorony. Építése szerint a tetején kilátó létesülhet, de úgy tűnik, nem mostanában.
Panoráma az évezred első magyar víztornyáról.
Az évezred első magyarországi víztornya Győrött épült, a város felett, a szabadhegyi tévétorony szomszédságában. A környék ivóvízellátásának nyomásproblémáit hivatott megoldani, lehetőséget adva a további lakóházas beépítésnek. Bár még féléves próbaüzemelési időszakát éli, biztos, hogy e céloknak maradéktalanul megfelel.
Az egyébként szép torony azonban nem emiatt keltett érdeklődést az építés időszakában.

A toronyőr így vélekedik róla:
„ Na most, hogy kész a torony, már senkit sem érdekel... Egy cég megkeresett a torony tetején létesítendő étteremmel kapcsolatban. (Mondjuk nem tudom, miért engem, de mindegy.) Nos tényleg, Eredics Imre alpolgármester az átadás után azt mondta: most, hogy a hivatalos átadás-átvétel megtörtént, meghirdethetik a torony csúcsán üzemeltethető éttermi rész, illetve a lift kivitelezését és működtetését.

Csodálkoznék, ha ebből lenne valami, ráadásul egy olyan víztorony tetején, ami két temető közötti pusztaságban áll a város szélén... Én örülnék neki a legjobban, csak kicsit szkeptikus vagyok..."
Az idézett toronyőr Láczi András, akinek internetes honlapján (www.viztorony.hu) fotókon és szövegben rengeteg hazai és külföldi víztoronnyal ismerkedhet meg az érdeklődő.

Megyénkből Csorna, Fertőd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Győr, Hegyeshalom, Kapuvár, Mosonmagyaróvár, Sopron és Töltéstava víztornyai láthatók.

Visszatérve Szabadhegyre: a 400 köbméteres torony valóban úgy készült, hogy alkalmasint kilátót lehet a tetején berendezni. Többször írtunk róla lapunkban az építés során. Igaz, a kilátóról csak mint lehetőségről beszélve. A tetejére egyelőre csak lépcsőn lehet feljutni, ám a tervezéskor gondoltak rá, hogy elférjen benne lift is. Ez, és a nyilvános kilátó azonban nem szerepel a város költségvetésében. Persze, ha akadna vállalkozó, aki úgy gondolja, megéri neki...

Eredics Imre alpolgármester szerint egyelőre nem igazán lehetne kiírni sikerrel kecsegtető pályázatot üzleti-idegenforgalmi hasznosításra. Elképzelhető viszont, hogy a környék gyarapodásával idővel ilyen szempontból is vonzó lehet a környék. Nem a torony adottságain múlik. Egyébként pedig az is elképzelhető, ha mondjuk egy turistacsoport innen akar a környék panorámájában gyönyörködni, előzetes egyeztetés nyomán az üzemeltető vízmű lehetőséget biztosít rá...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aluljáró: befektetőt keresnek

Készül a közbeszerzési dokumentáció a győri Tihanyi úti aluljáró építésének előkészítéseként, s… Tovább olvasom