Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Lesújtó kritika a Győri Balett New York-i előadásáról

Hízelgőnek nem mondható kritikát közölt a tekintélyes The New York Times csütörtökön a Győri Balett fellépéséről.

A cikk írója, Claudia La Rocco kimondottan rossz szájízzel távozott a magyar táncegyüttes kedd esti előadásáról a manhattani Joyce Színházból. A győri társulat a héten vendégszerepel New Yorkban, nyolc alkalommal lép színpadra a kelet-európai kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett összművészeti fesztiválon.

Az újság kritikusa szerint van valamifajta kifacsarodott öröm a rossz színpadi hatásokban. Bárcsak azt vethetné papírra, hogy élvezet volt nézni a színpadon végiggörgetett hatalmas Lenin-fejet, amely az egykori kelet-közép-európai lélekromboló önkényuralmi rendszerek metafórája hivatott lenni.

A Győri Balett táncosai Igor Sztravinszkij-esttel vendégszerepelnek a New York-i Joyce Színházban, a manhattani Chelsea negyedben.

Csakhogy a Petruska című táncjáték jelenetéről ez nem mondható el, "a Lenin-fej egyszerűen lehangoló volt, akárcsak a Stravinsky-est majdnem minden egyéb része" - írta. A kritikus sem a Petruskában, sem a másik bemutatott darabban, a Tavaszi áldozatban nem érezte azt az erőteljes, meggyőző fizikai nyelvezetet, amelyre a témákhoz szerinte szükség lett volna.

Megjegyezte, hogy a balettről már régen bebizonyították, képes pszichológiailag bonyolult, akár politikai történetek elmondására is. Ehhez azonban hozzáértésre van szükség. A The New York Times kritikusa szerint a Tavaszi áldozatban sok volt a középszerű koreográfia - egy halom balett és modern stílust elegyítettek -, amelynek a megvilágítása legalább szép volt.

A Petruska koreográfiája a cikkíró szerint túlnyomórészt hasonlóképpen "felejthető". Az újság ennél is katasztrofálisabbnak nevezte a két táncjátékban a ritmus energiájának és a zenei szövetnek az ordító hiányát. "Stravinsky-est? Kedves próbálkozás" - zárta cikkét a kritikus.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. elemér 2010. február 05. 00:47
  „91. adalfold
  Nagyon jó link amit találtál, de ki olvassa azt ? Magyar bor az létezik, viszont kinek kell és kit érdekel ? Amcsik nem a NYT-t olvassák ha bort vesznek, vagy a balettra kiváncsiak. Borrol annyit mondhatok hogy Amerikában magyarok is csak amcsi borokat vesznek. Azért mert ez jobban izlik meg az ára is jobb.”
 • 92. nasi12 2010. február 04. 02:21
  „Szerintem a siker záloga, hogy egy csapat, egy termék, egy ötlet stb. mellé képes-e egy egész ország mellé állni.
  Van olyan nemzet, ahol akár 100%-osan is.
  Nálunk sajnos magyar betegség, hogy úgy szeretnénk tehetségesnek, okosnak, fontos embernek mutatkozni, hogy egy csoportosulást, vagy annak egy tagját, legyen az bármennyire tehetséges is, leócsárolva szinte az ő hátán kiemelkedve, szeretnének néhányan dicsősséget aratni.
  Ha pl. egy magyar fórumon valaki azt írja, hogy mennyire szereti a Győri Balettot, akkor azonnal valaki gyorsan odaírja, hogy mennyire utálja.
  Közben eszébe sem jut, hogy talán egy egész élet munkáját tapossa sárba, hiszen egy leendő balettosnak már fiatalon, az indulásnál át kell alakítania a testét, sőt az egész életét.
  Fel kell készülnie a legszélesebb körű tréningszerű testképzésre, mely megalapozza a tánchoz a megfelelő testtartást, testtudatot, izomzatot, az ízületi lazaságot, hajlékonyságot, a koordinációs- és ritmuskészséget, a térbeliséget, valamint fejlett a zenei hallást, stb. stb.
  Ez a fapados emberünk, ez a nemzeti hősünk, akiből mindez hiányzik, nem azt írja, hogy sajna nem értek ehhez a művészeti ághoz, sőt meg sem próbálja elképzelni mennyi kitartó munka, lemondás van benne, mire valaki egyáltalán színpad közelébe tud kerülni, közben nem is gondol arra, hogy (fikázásával) felsőbbrendűségének bizonygatásával, egyben ki is állítja saját kulturális bizonyítványát.”
 • 91. adalfold 2010. február 03. 23:46
  „A TájMSZ a közelmúltban irdatlanul leminősítette a magyar borokat, az UKRÁN! a SZLOVÉN ! és a horvát szint alá gyakorlatilag. Tette mindezt a túlságosan
  "szocialista-realista" címkék miatt.

  (olvassatok utána- nol.hu- times ig!)

  EZ ÁM A HOZZÁÉRTÉS!
  LÁTTAK EZEK A FIZETETT PARASZTOK PL OSZTRÁK BORCÍMKÉT ?:D:D:D:D:D:D:D
  EGYÁLTALÁN A JÓ BOR A CÍMKÉN MÚLIK??????????????

  ÉS A BALETT IS EMIATT BUKIK?????????? HOGY HUNGARY IS HUNGRY meg kiejthetetlen GYŐR ???????”
 • 90. elemér 2010. február 03. 11:22
  „Tudom hogy rossz hejen vagyok, de nem akarom visszamásolni ami itt van. Mivel a Joyce-t táncosok alapitották a tánc fejlesztésére maguknak, a saját értékelésük az igazi. Tehát az számit akit visszahivnak.”
 • 89. vonLichthofen 2010. február 03. 07:00
  „elemér, rossz helyen vagy testvér.
  A kinaiakról a másik helyen értekeztünk.
  Mindamellet a Martha Graham társulatról vagy a Pilobolusról nem mondanám, hogy bármelyik is jelentéktelen csoport volna.

  <moderálva>”
 • 88. elemér 2010. február 03. 05:05
  „86. vonLichthofen

  "A Joyce Theater egy üzleti vállalkozás, csak olyanokat hívnak meg akiktől profitot remélnek. Lásd az idei programjukat."

  Joyce szinházat 1982-ben alapitották lelkes táncosok maguknak és nem mint üzleti vállalkozást. Jegyárak is ezt bizonyitják. Ez a kis szinház csak kis és közepes méretü tánc együtteseket tud meghivni.

  http://www.joyce.org/about/mission.php

  The Joyce owes its existence to many dedicated, visionary and courageous individuals. Foremost among them is LuEsther T. Mertz whose leadership support from the outset and her sustained commitment made the Theater and its programs on behalf of the non-profit dance community possible. In appreciation of her generosity, the Theater was named after her daughter, Joyce.”
 • 87. elemér 2010. február 02. 21:57
  „Kina egy csóro ország nagy lakosságal. Nyugdij nuku, munkanélküli segély nuku és bagóért dolgoznak. Öt ezer éves kultura. Ötezer éve igy megy ez náluk. Na de itt marketingröl van szó. Kinaiak ép úgy megkapják a a lesujtó kritikát majd La Rocco-tol, mint a Györi balett. Nemkell oda nagy fantázia, majd megirja hogy 5 ezer éve a balett nem is létezett a világon. Elösször tanuljanak meg táncolni és
  Mao B.S.-t meg hagyják otthol. Ha valami kedvezöbbet akarnak, azt elóbb megkell fizetni a NYT-nak.”
 • 86. vonLichthofen 2010. február 02. 14:58
  „82 slaci/
  még igazad is lehetne /van, tegyük hozzá/. A káoszt az okozza a balletművészetben nem kitanult fejekben /enyémben/, hogy a Dance Performance Review és a Financial Times is positive véleményt közölt az előadásról. Ezeket összevetve Ms Rocco irásával az ember nem tudja kinek higyjen.
  Ugyanakkor azt sem hiszem /nem hihető/, hogy a Joyce látatlanba hívta volna meg a Győrieket, ti. anélkül, hogy képviselőjük látta volna az előadást. A Joyce Theater egy üzleti vállalkozás, csak olyanokat hívnak meg akiktől profitot remélnek. Lásd az idei programjukat.
  <moderálva>”
 • 85. elemér 2010. február 02. 02:59
  „Egyáltalán felesleges vele foglalkozni, mert már ismerik. Akik pedig az elöadásra befizettek nem olvassák egyik ujságot sem. Valahol látták a hirdetést, talán a buszon vagy metrón. Én meg odakattintok és nézem a videot, látom hogy engem nem érdekel.”
 • 84. ilaci 2010. február 02. 02:28
  „elemérneka 80.-hoz.

  A balettosoknak szóltak a szervezők, hogy jönni fog a véres tollu Claudia La Rocco, ez a következő cikkből kiderült!
  Erre nem tettek semmit.
  Én VIP vendégként kezeltem volna.
  Kézen fogtam volna és kicsit meséltem volna neki a társulatról, a történetükről, a Magyarokról, talán röviden az 56-os eseményekröl is.
  Kicsi ropi, kicsi ital, és máris letörölte volna a vért a tolláról.
  A firkászok sajnos ilyenek.
  Igénylik a törődést.
  Kicsi ropi, kicsi ital nem nagy befektetés, ám óriási lett volna a hatása, ha kicsit is segítőszándékubb lett volna a bírálata.
  Na ezt most megtanulták, remélem egy életre.”
 • 83. elemér 2010. február 01. 11:30
  „81.czindi

  Szerintem Mo.-t nekünk kellene átvenni, mert sajnos én nem látok ott jövőt. Kezdhetnénk az ejtöernyösökkel mint Haitiban. Én meg elmennék tolmácsnak.”
 • 82. sragnerlaszlo 2010. február 01. 11:03
  „A Győri Balett nekem is és remélem más győrieknek is szívünk csücske. Nehéz elfogulatlanul reagálnunk a The New York Times kritikára, de mégis meg kell próbálnunk indulatok nélkül emészteni.
  Lehet, hogy a szerző elfogult, lehet, hogy a közvetlen élmények hiánya miatt nem tudott azonosulni a darabbal, de sajnos a kritikája akkor is üt, mert a NYT-ban jelent meg. Nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel.
  Meg kell tanulnunk úgy megfogalmazni magunkat, hogy a világban bárhol meg tudják érteni: Mit akarunk mondani! Ez persze nem kötelező, játszhatunk magunknak is, de akkor azzal nem szabad "kimenni a faluból"!
  A Győri Balett szakmai színvonalát nem vagyok hivatott minősíteni, de meg kell említenem A halál és a lánykát. Csodálatos volt!
  Személyes örömöm! A NYT kritikusa megdícséri a Tavaszi áldozat világítását. Bravó Hécz Peti!
  A kritikát és általában a kritikusokat megvetni és leminősíteni nem szerencsés dolog. Ők vannak és lesznek, fontosak és hat a véleményük, akkor is, ha például mi magyarok fel akarunk köpködni rájuk innét a gödör aljáról. Sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy a köpet visszahull ránk.
  A világ elvan nélkülünk! Csak nekünk lehet fontos, hogy tudjanak rólunk!”
 • 81. czindi 2010. február 01. 10:47
  „Bizony. Amit amerikában nem tudnak, az nincs is. amerika a világ! (csendőre szerepében tetszeleg, már nem sokáig - jelzem. ( a kis-betű nem a helyesírás szabályainak nem tudása, hanem: l. nemecsek. Majd valaki magyarázza el elemérnek is, aki mint tudjuk, Vietnámban volt felcser, ezért fikázhatja a magyarokat - lelke rajta. Viszont hogy ide minek írogat, miért hinti az észt ( pedig inkább tartaná meg, nagy szüksége lesz még rá!) De az alábbiak miatt még neki is megbocsátok:

  Megkezdődött végre a kampány, ami valószínű minden idők legmocskolódóbb, legszemélyeskedőbb, legsárdobálóbb kampánya lesz. Ez már most is látszik itt is, hisz a hozzászólások többsége nem a konkrét témáról, hanem egymás "cseszegetéséről" szól. Ezért én el is hallgatok minden fórumon, hisz tudjuk: " fegyverek közt hallgatnak a múzsák"...
  Azért még ajánlanám Mindenki figyelmébe Szent Pál apostol szavait: " ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok!"
  Én pedig Valaki vagyok... Ég Veletek!”
 • 80. elemér 2010. február 01. 02:07
  „Mi az amit tanultak ? Nem az a fontos hogy mit mondanak, hanem az hogy ki vagy kik.”
 • 79. ilaci 2010. február 01. 01:31
  „Részemről zárszóként néhány gondolat.
  Örülök, hogy ilyen heves és főleg pozitív hozzászólásokat váltott ki ez a nemtelen kritika.
  A mai nehéz anyagias világunkban, bizony nagyon oda kell figyelni, értékeinkre, mert a támogatások egyre csökkennek, és először mindig a művészeteken kezdik a spórolást.
  Azzal, hogy sorozatosan érkeznek már a jobbnál jobb kritikák, mindenki megnyugodhatott.
  Én egy cseppet sem bántam, hogy olyan emberek is kifejtették véleményüket, akik magyarként ugyan, de most éppen a világ másik féltekén átélt benyomásaik alapján írták le, mit gondolnak a történtekről.
  Szomorú csak azok miatt a hozzászólók miatt voltam, akik idehaza élnek, szinte minden hazai fontos infót könnyedén elérhettek volna, valamiért ezt mégsem tették meg, ám azt nem felejtették el, hogy azonnal és csípőből tüzeljenek azokra, akik noha tudták, ingoványos és nehéz területre tévedtek, ám ők mégis bevállalták, hisz nagyon sokat lehet tanulni, művészileg, sőt piár tevékenységből is egy ilyen turnén.
  Vigyázzunk jobban értékeinkre, és ha kell, álljuk is ki mellettük úgy, mint most a táncosainkért, hiszen mint tudjuk, egy jó hírnevet elérni sokszor egy élet is kevés, ám azt rosszindulatból, gonosz módon lerombolni sokszor elég néhány pillanat.”
 • 78. elemér 2010. január 31. 20:11
  „Én azt irtam hogy a Joyce Theater az nem Broadway, se Lincoln Center. Ott már világhirü elismert társulatok lépnek fel. Ha 10 dolláros helyet még ma is lehet kapni akkor telt ház ott nem lessz.
  Én nem megyek, mert NY-t és a fagyott kutyaszart a hóban elhagytam.”
 • 77. vonLichthofen 2010. január 31. 18:26
  „Egy ujabb kritika jelent meg a Győriek Joyce beli előadásáról, ezúttal a Dance Performance Review c. csak tánccal foglalkozó helyen. A kritikus Tanya Plank nagyon kedvező véleményt formált az előadásról, szinte minden része tetszett neki és értette is a symbolic utalásokat - láthatóan ismeri a történelmet ellentétben Ms Rocco-val, aki az amerikaiak között annyira általános történelmi/földrajzi/ tudatlansággal és szubjektivitással közelíti meg tárgyát.
  Ennyit a kritikusi szubjektivitásról/vagy objektivitásról/ és kimondott rosszindulatról egy kritikus részéről.

  A Dance Performance Review alatt megtalálod MsPlank kedvező kritikáját.”
 • 76. sme 2010. január 31. 17:57
  „Elemér! Közöm sincs Győrhöz, én soproni vagyok, csak megvédtem, mert elvégre magyarok vagyunk mind, bár az ilyenek mint te, jobb helyen vannak a csodálatos és tökéletes, mindenek felett Amerikában. Nekem vannak amerikai ismerőseim, semmi bajom velük, de azt elég nehezen sikerült megérteniük, hogy az Alfa, Bravo, Charlie, Delta az nem a görög ábécé. Nem túl szofisztikált az elméjük finoman fogalmazva.”
 • 75. vonLichthofen 2010. január 31. 17:46
  „71 elemér/
  azt hittem elemér te még mindig a Kossuth utcán laksz Győrben.

  Írod, hogy a Joyce Theater nem NY.
  Azonban ha megnézed az idei programot láthatod, hogy a világ legjobb társulatai lépnek fel és néhány feltörekvő és nevet szerző együttes. A Lyon Opera Ballet, a MOMIX, Martha Graham, Pilobolus a világ legjobbjai közé tartozik.
  Nekem ugyan halványlila fingom sincs a ballet-hez /bár láttam jónéhány Markó Ivcsi előadást annak idején/, de éppen ezért nem mernék vitatkozni egy értő kritikus - Claudia leRocco/ véleményével legyen az bármennyire is subjective.
  Jó barátom elküldte nekem a NYT kritikáját amit a Rite of Spring előadásáról írtak annak idején. Ragyogó, dicsérő vélemény, méltó ahhoz az előadáshoz. AZ a dicsőítő kritika azonban nem jelenti azt, hogy EZ az előadás megüti a Rite of Spring színvonalát.

  Ha közel élsz NYhoz még eléred a ma délutáni 2 pm előadást, de a 7.30 pm et mindenképpen. Még mindig van 10 dolláros jegy.”
 • 74. elemér 2010. január 31. 04:02
  „Uj fönököm Jose, egy pár éve az USA követ magyar tolmácsát vette el feleségül. Mondja nekem, te magyar vagy, mondom igen. Nekem nagyon tetszett Mo. mondta. Én bejártam a világot. Irak, Afganisztán, Spanyol, stb. Mo. tetszett legjobban. Lovagoltam és a társaságban jól éreztem magam. Yeh, az lehet válaszoltam, mert nem értetted mit mondanak rólad ott. Mit szólsz Irakhoz Jose, gondolod hogy minket szeretnek ott ? Igen, válaszolta, mert kezünket rázzák. Az lehet mondtam, de éjjel meg lövöldöznek ránk. Jose az ejtöernyösöktöl ment nyugdijban a legmagasabb rangban mint mester örmester. Jose tiszteletben tartott, mikor megtudta hogy Vietnam combat medic. voltam.”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház a likócsi Segítőházban és a téli menhelyen is

Telt házzal működik a likócsi bázis, ahol éjjelente 220-230-an, a Stromfeld úti téli menhelyen több… Tovább olvasom