Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Lepipálták a fővárosi iskolákat

A nagycenki általános iskola ötödikesei egy országos matematikai és olvasási-szövegértési felmérésen olyan kimagasló eredményeket értek el, hogy átlagos pontszámuk magasabb lett a budapesti és a megyeszékhelyi iskolák átlagánál is.
(illusztráció)
Az Oktatási Minisztérium, valamint az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont az elmúlt év novemberében készíttetett felmérést az ország összes 5. és 9. évfolyamában. Az eredményeket a közelmúltban kapták meg az intézmények, s kiderült, a nagycenki iskola tanulói kiemelkedően szerepeltek.

A pontok önmagukért beszélnek

– A pontszámok önmagukért beszélnek, de mi az értékének megfelelően kezeljük az eredményeket – mondja Horváth Andrásné, a nagycenki Széchenyi István Általános Iskola igazgatója. – Nálunk egy ötödik osztály van, 14 tanulóval. A megoldásra 60–60 perc állt rendelkezésre. A felmérés nem a lexikális tudást mérte, hanem a már elsajátított ismeretek alkalmazásának képességét. A mi tanulóink átlagos pontszáma – mindkét tantárgyban – magasabb lett a budapesti, a megyeszékhelyi, a városi és a községi iskolákénál is. Mivel a felmérés ősszel volt, ezért az alsó tagozati munkának egyfajta értékelése is volt.

Torz a kialakult kép

Az igazgató szerint a jó eredmények egyik titka, hogy a pedagógusoknak – a viszonylag kis létszám miatt – jut idejük a gyerekek lelkével törődni és családias hangulatot teremteni. A falusi iskolákról kialakított kép sokszor torzít. Nagycenken minden feltétel – például jól felszerelt könyvtár, számítógépes hálózat internetes hozzáféréssel – adott, hogy a gyerekek azonos körülmények között tanulhassanak, mint a városokban. A pedagógusok nyomon követik a gyerekek életútját, és tapasztalataik szerint a főiskolai, egyetemi felvételiken nincsenek hátrányban azok, akik helyben járják ki a nyolc osztályt, mint azok, akik tanulmányaikat – a magasabb színvonalú oktatás reményében – városi iskolában folytatják. Sőt, a későn érőknek direkt előnyös a családias légkör.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fülön csíptük Vekerdyt

„Sokan még mindig a nehéz gyerekek vagy a gyenge képességűek iskolájának tartják a Waldorfot,… Tovább olvasom